Zaporniki so napovedali gladovno stavko, ki bo trajala dokler jim ne omogočijo normalnih razmer. V času stavke ne bodo ne jedli in ne delali.

Obsojenci v mariborskem zaporu so po poročanju 24ur.com napovedali štrajk.

»Ne bomo jedli in šli na delo, če nam zavod ne bo omogočil primernih razmer za prestajanje kazni. Z zažiganjem vzmetnic je bilo dano opozorilo,« so sporočili obsojenci iz mariborskega zapora.

Na Upravi Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij potrjujejo, da je zapor prezaseden. Ostale navedbe obsojencev pa zanikajo.

Več kot sedem ur brez hrane

Zaporniki so navajali, da se na 20 kvadratnih metrih »nahaja šest obsojencev ali več. Zajtrk je ob 6.45. Kruh in pašteta, čaj. Tisti, ki niso sposobni za delo ali, ki jim zavod ne nudi dela, do kosila čakamo 7 do 8 ur. Pedagoška služba ne sodeluje z zaporniki. Večina zapornikov, 80 odstotkov, je na terapiji, od psihiatrov dobivajo neomejene količine tablet. Za obsojence bolnike, ki pridejo z zdravljenja, nimajo primernih bivalnih prostorov,« opisujejo stanje.

Zagrozili so, da bodo nehali hoditi na delo in začeli gladovno stavkati, če se razmere ne bodo izboljšale.

Premalo prostora, a hrane dovolj

Zavod za prestajanje kazni zapora Maribor je trenutno 119-odstotno zaseden. »Kot vsi drugi moški zapori v Sloveniji je prezaseden in na to stanje že nekaj časa opozarjamo. Ocenjujemo, da bi lahko prezasedenost moških zaporov dolgoročno reševali le z novogradnjo zapora v Ljubljani,« pojasnjujejo odgovorni.

Ostale navedbe, da naj bi imeli zaporniki na voljo zgolj tri kvadratne metre ali še manj bivalnega prostora, pa zavračajo, kot poroča 24ur.com. Prav tako naj ne bi držale navedbe o urniku prehranjevanja. Ta je določen v dnevnem redu zavoda.

»Ob 6.00 v zavodu poteka bujenje, po tem poteka delitev zajtrka. Od 10.30 je v več skupinah malica za obsojence, ki delajo, od 13.30 pa kosilo, prav tako v več skupinah,« pojasnjujejo odgovorni.

Požar je bil opozorilo

Izkazalo se je, da je bil požar, do katerega je prišlo, ko je obsojenec v eni od celic Zavoda za prestajanje kazni zapora Maribor zažgal vzmetnico, veljal kot opozorilo. Požar so sicer pravočasno pogasili pravosodni policisti. A mariborski obsojenci poudarjajo, da je šlo za opozorilo zaradi nevzdržnih bivalnih razmer.

Na upravi za izvrševanje kazni pa pojasnjujejo, da je bil vzrok tega požara v osebnih okoliščinah enega obsojenca, ni pa šlo za kolektivno načrtovan dogodek.

Zavračajo navedbe

Na upravi za prestajanje kazni zavračajo navedbe glede zdravstvene oskrbe za zapornike. Vsi zapori v Sloveniji so namreč vključeni v javno zdravstveno mrežo, kar pomeni, da regionalni zdravstveni domovi zagotavljajo zdravstveno oskrbo. V primeru mariborskih zaporov to izvaja Zdravstveni dom Maribor.

Kot poroča 24ur.com, se zdravstvena obravnava zaprtih oseb izvaja v pristojnosti zdravnika regionalnega zdravstvenega doma, ki obsojencu predpiše zdravila. Skladno s predpisi pa mora imeti vsak zavod tudi ustrezno opremljeno bolniško sobo.

Odgovorni zanikajo tudi navedbe, da pedagoška služba v zavodu ne sodeluje z zaporniki. Vsak obsojenec ima namreč v skladu s predpisi opredeljen osebni načrt, ki je individualiziran program prestajanja kazni zapora. Izdela se na podlagi ocene potreb in tveganj obsojenca za čas prestajanja kazni zapora in po odpustu, s ciljem, da se ga usposobi za življenje na prostosti.

»Strokovni delavci pripravljajo osebni načrt obsojenca in vodijo njegovo realizacijo, organizirajo in vodijo skupinske in individualne programe za obsojence ter sodelujejo pri načrtovanju in izvajanju vseh ostalih ukrepov, s katerimi se poskuša doseči boljšo vključitev obsojencev v družbeno skupnost,« še pojasnjujejo.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost717 (nepreverjen)

Kam smo prišli da ZAPORNIKI štrajkajo.

Zgradimo nove zapore (nepreverjen)

potrebni so novi modernejsi zapori. Kam bomo dali vse ujete tihotapce (mamil drog teroristov migrantov ... )

In reply to by Gost717 (nepreverjen)

ges tuj (nepreverjen)

zaporniki strajkajo,... marsikateri zaposleni pa si ne upajo,... ka se bojijo za eksistenco sebe in bliznjih...

In reply to by Gost717 (nepreverjen)

Mučačos (nepreverjen)

Ite v Brazilijo pa te vidli kakši razkoš mate.

Ker so ta "rde… (nepreverjen)

vedno zlocince in teroriste gojil za njihove bolane imperijalisticno genocidno zlocinske pohode

In reply to by Mučačos (nepreverjen)

Bindi (nepreverjen)

Obsojenci, saj vas po eni strani razumem, ampak - ne bi za začetek začeli razmišljati o tem, da ste sami krivi, da ste v zaporu? Kaj, če bi živeli pošteno in ne bi imeli težav?

ekoekomleko (nepreverjen)

Cilj naših zaporov je prevzgoja, nej pa povzročanje trpljenja. Statistika pravi ka se zaporniki iz "prijetnejših" zaporov bokše prevzgojijo in kesnej povzročajo menje kriminala kak pa tisti iz zaporov s slabimi razmerami. Ge bi bole rad ka je menje kriminala kak pa čimvečje maščevanje za kriminal.

sm (nepreverjen)

saj rejsan, ka prinas malo vekši luksus gej. Je pa problem, ka večina nedužnih sedi oz za mala kazniva dejanja ali prekrške, ovi ka redno kradnejo, na velko švercajo pa še marsikaj so pa vne...!!! v soboti se itak prestajajo kazni, ka so nej večja kak 8 mescof (uradno6)- dale se ide v MB

Cx3 (nepreverjen)

Samo mrzlo vodo pa skorico jim date štrajkale do naj be brodele prlej kak so do ta prišle ge so zdaj na delo jih poslate ka do se malo reda včili lejko so rade ka so na toplon poslate je samo na Madžarsko pa do vidli zatvor nej pa še kama malo dale ka bi šli samo tuj so naj.

PIAr (nepreverjen)

Zapor si je treba zaslužiti in uživati v prigaranem! Kdo pa jim je kriv, da so del te elite,...kazen mora biti, ne hotel *****!

nevenneven (nepreverjen)

KDO JIM JE PA KRIV, DA SO V ZAPORU ????? SAMI SO SI KRIVI. PA NAJ ŠTRAJKAJO DO SMRTI, MORALI BI JIM UGODITI PUSTITI TO ZADOVOLJSTVO, ITAK TO PLAČUJEMO MI DAVKOPLAČEVALCI, NAJ KURIJO VZMETNICE, PUSTITI GA V CELICI IN NIČ GASITI, PA KA MISLIJO DA SO V HOTELU, NO JA SKORAJ TAKO.

nevenneven (nepreverjen)

UGODITI in PUSTITI

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice