Žensk je manj kot moških, a v povprečju živijo dlje. So bolje izobražene kot moški, a statistika kaže, da zaslužijo manj.

Ob 8. marcu, ki je mednarodni dan žensk, so na Statističnem uradu Republike Slovenije pripravili nekaj dejstev o ženskah v Sloveniji. Ali veste, katero je najpogostejše žensko ime v Sloveniji? 

Petim odstotkom žensk v Sloveniji je ime Marija.

Čeprav to ime izgublja na priljubljenosti med novopečenimi starši, je Marija še vedno najpogostejše žensko ime. Trenutno v Sloveniji živi 53.414 Marij, največ jih živi v osrednjeslovenski regiji.

Žensk je manj od moških

Julija 2019 so na Statističnem uradu prvič v 160-letni zgodovini, odkar merijo zanesljive podatke o prebivalstvu na sedanjem ozemlju Slovenije, našteli manj žensk kot moških.

Za novorojeno deklico se pričakuje, da bo dočakala 84 let, kar je 5,7 leta več, kot je pričakovana življenjska doba za fanta. 

Plača žensk v povprečju nižja od plač moških

Povprečna mesečna bruto plača zaposlenih žensk v Sloveniji je po podatkih za 2018 znašala 1.709 evrov, kar  je 127 evrov manj od povprečja za moške. 

Ženske prevladujejo v nekaterih poklicih. 97,3 odstotkov vzgojiteljic in pomočnic je ženskega spola. Prevladujejo tudi strokovnjakinje za babiško nego, avdiologinje in govorne terapevtke, krojačice, šivilje in učiteljice razrednega pouka.

Zadovoljstvo žensk se povečuje

Na lestvici od nič do deset so ženske v Sloveniji svoje zadovoljstvo z življenjem ocenile s povprečno oceno 7,3. To je najvišja ocena, ki so jo zabeležili na Statističnem uradu, odkar merijo ta podatek. Slovenske ženske so tako vedno bolj zadovoljne s svojim finančnim stanjem, služno ali medosebnimi odnosi.

V čem izstopajo ženske v Sloveniji v primerjavi z ženskami v vseh drugih državah članicah Evropske unije? Preverite v spodnji infografiki.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
MTS (nepreverjen)

Drage dikline, punce, dame... čestitke za 8. marec!

administrator (nepreverjen)

jebeš babe dedci so ta prava stvar
Mi pa še na misel ne pride da bi onegavil kakšno prešvicano baburo

In reply to by MTS (nepreverjen)

. (nepreverjen)

prva poroka. jao!

tuncika

Dekleta danes živijo v idealnem svetu, privoščim jim. Samo včasih zato ne izražajo nobene hvaležnosti.

ergreg (nepreverjen)

San vido včera kda san odo po bautaj kelko je dedan do dan žena. Cejle živčne pa nervozne ka je trbelo že palek po 1 mesce ka je valentinovo mijnilo eno čokolado/raužo svojoj izbranke,mami kujpite. Ednin se je pa vse porujšilo.

No baukše tau, kak ove ka so nej nika mogle pokloniti mami/diklini, ka njin vse tau brez veze. Če je tebi brez veze trbej včasi pomislite ka je mogoče narcisa dikline/mami ogromno.

Uz6 (nepreverjen)

No dragi poženščeni komentatorji, kdaj pa je dan moških?
Moških, kateri predstavljamo žrtve 80% samomorov, 70% umorov in 90% delovnih nesreč.

Ampak ja, raje izpostavimo primanjkljaj močnih ženskih rok v rudarstvu...

Starejše novice