Zadnji in prvi dan leta sta posebna tudi zaradi drugačnega števila rojstnih dni, kot jih sicer na druge dneve v letu zaznamujejo Slovenci.

Po podatkih Sursa na povprečen dan rojstni dan praznuje 5700 ljudi, na 1. januar 7000 in 4700 na 31. december. V preteklosti so starši registracijo otrok namreč odložili in tako zamaknili odhod v šolo in vojsko.

A to je bilo mogoče, dokler so ženske večinoma rojevale doma in so starši registracijo otrok lahko preložili, piše STA. Ko pa so se rojstva preselila v porodnišnice in so registracije otrok začele opravljati te, pa je razlika začela izginjati. Pri rojstvih po letu 1970 te razlike praktično ni več, so pojasnili na Statističnem uradu RS (Surs). Takega razmerja med rojstnimi dnevi tudi ni pri nobenih drugi kombinaciji datumov.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sivacelica

Razlog pa je najbolj v tem, da zaradi praznikov razni krajevni uradi in ostali pristojni niso delali, da bi se lahko prijavilo rojstvo.

Vajz (nepreverjen)

V dveh prispevkih pišete o dnevih. V obeh v napačnem kontekstu. "Zakaj je na prvi dan leta več rojstnih dni." Na en dan ne more biti več dni, lahko pa je več dnevov (npr: novoletni dan, rojstni dan, svetovni dan miru....) V prvem primeru gre za časovno enoto, v drugem pa za dan kot samostalnik, kot "snov", "predmet", skaratka nekaj "otipljivega". Poznamo dan kot enoto za čas - 24 ur in dan kot pojem.

Starejše novice