Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je trenutno v državi 610 aktivnih primerov okužbe s koronavirusom.

Velik delež okužb z novim koronavirusom v Sloveniji je vnesenih iz tujine. Največji delež jih je iz Španije, nekaj primerov je tudi s Hrvaške, je na današnji novinarski konferenci pojasnila namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nuška Čakš Jager.

Po prihodu iz tujine se obnašajte odgovorno

Vse, ki se vračajo z množičnih prireditev v tujini, je ob tem pozvala, da se ob prihodu domov obnašajo odgovorno in s svojim načinom življenja ne ogrožajo bolj rizičnih skupin.

Med udeleženci maturantskih izletov, ki so se v minulih dneh vrnili iz španskega letovišča Lloret de Mar, so po besedah Čakš Jagrove doslej potrdili 154 okužb, pa tudi 51 sekundarnih primerov okužb.

Ali so okuženi z različico delta, še vedno ni znano, preliminarni rezultati pa kažejo na to možnost.

Po vladnih podatkih je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 doslej cepljenih 840.978 oseb oziroma 48 odstotkov prebivalcev, starejših od 18 let. Z vsemi odmerki cepiva pa je cepljenih 739.061 oseb oziroma 43 odstotkov polnoletnih prebivalcev.

Cepimo se za tiste, ki se sami ne morejo cepiti

Predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Tadej Battelino pa je v današnji v izjavi za javnost poudaril pomen cepljenja za tiste, ki se sami ne morejo cepiti.

V svojem poklicnem življenju se Battelino srečuje s težko kronično bolnimi otroci, mladostnicami in mladostniki, mladimi odraslimi in njihovimi družinami. Da se slednje zaščiti, je pomembno, da se cepi čim več ljudi.

Čakš Jagrova je danes orisala tudi epidemiološke razmere po svetu in Evropi. Z izjemo ameriške regije, kjer število novookuženih nekoliko upada, se epidemiološka slika ponovno slabša.

NIJZ: Poznamo dva tipa karanten

Kot pa je pojasnila Eva Grilc, epidemiologinja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, poznamo dva tipa karanten. Prva je karantena na meji, druga pa epidemiološka karantena. 

Karanteno na meji lahko po petih dneh prekinemo z negativnim PCR testom, epidemiološka karantena traja deset dni in je ni mogoče prekiniti.

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Yery (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Treba njih nasploh pa starse kaznovati denarno.Saj tud starsi stojijo za tem so neodgovorni.Maturante kaznovati z 2000€ starse pa z 4000€,ker so neodgovorni starši.

Milan Veliki (nepreverjen)

Ooh ne,upam da ni delta ++×=+

appa2aa (nepreverjen)

Indijski sev, na podlagi kitajskega virusa. Kao. Čeprav pokvarjeni rdeči kitajci najbolj mastno sedaj služijo. Barabe.

In reply to by Milan Veliki (nepreverjen)

Pick (nepreverjen)

Ite na fb stran vsi maturante ka so bli v egipte in španije so vsi negativne.Morejo pa pod silo ite v karanteno.Vse je laž laž laž

stoplažnivimmedijem (nepreverjen)

LAŽI SVINJO PODKUPLJENO POHABLJENCI ENI NA GILJOTINO Z VAMI VSEMI SODELUJOČIMI NATEG IN PREVARA!

+- (nepreverjen)

Če so šli za več dnij, so mogli biti ceplene ali prebolevniki, ovaček za več dni ni variante ka ideš kama.
Se prave ka je nateeeg ka cepijvo kaj hasne,..........

UzivacLajfa (nepreverjen)

Jes san nej cepleni in prebolevnik, potujem normalno po večini držav po evropi in izven evrope. V nekaterih primeri je treba imet PCR v večini pa kar hitri test, ki ne sme biti star določeni število ur. Odvisno od države.

In reply to by +- (nepreverjen)

Uživan Lajf (nepreverjen)

Enako tudi ges. Ne ven zakoj to narod tak paničatri ka nedo mogli nikan iti. Ges normalno od lani kak se je to sranje začnolo, odin okoli po drugih državah pa san nej nigdar prebolo, niti san nej cepljeni in se tudi ne nameravan cepiti. Če bi se lidje malo pozanimali in prešteli malo po uradnih straneh držav bi vidli ka je nej tak kak nan po TV gučijo pa kak nas strašijo naši politiki. Gda iden kama iden hitri test napravit, če se mi da, če pa naj pa si pač službeno napitnoco napišen pa je stvar rešena. V bistvi je celo tak ka razen na hrvaški meji drugje sploj ne kažen nikših papejrov. Še avstrijci samo poven tranzit pa iden dale. Zanimivo je tudi ka me je še nigi nišče nej proso ka naj pokažen kakšen papir gda san šou v restarvarcije, niti v Avstriji, niti v Nemčiji, niti v Italiji, niti v Franciji, niti na Hrvaškon, niti v Belgiji, pa san biu v vseh teh državah med ten čason. Niti v hotelaj me nišče neje nigdar nič proso.

In reply to by UzivacLajfa (nepreverjen)

28292 (nepreverjen)

Cuba libre!

Viva el capitalismo y la libertad!

2728qw (nepreverjen)

Punca je komaj naredila biologijo v OŠ, zdaj na FB deli kako se zvišuje imunost otrokom in cepljenje to ni
Zato smo tle, kjer smo. Butale.

tutu (nepreverjen)

V tvojon komentari vidin vecino toga foruma. Predvsem tisto anticepilno sekcijo. Pa tiste z "prevara, laz". Telko za silo ka je SŠ napravlena, po moznosti se kaj tehnicnoga ali ekonomskoga (torej nikdar nej meli biologije), ampak pri covid-cepivi pa vsi najbole pametni. Izrazi ala spike-proteini kar letijo iz njih, ampak ce jih pitas, ka to je in kak cepivo deluje, pa nemajo pojma... Saj ges tudi neman pojma. Ampak se ne delan pametnoga pa ne gucin neksnih dejstev s FBja. In vrvlen strokovnjakon, steri se s ten ukvarjajo malo duze kak ges...

In reply to by 2728qw (nepreverjen)

khm khm (nepreverjen)

puši kurac novinare bre. zaj ste se na deco spravili? gnoji zamazani da vas ni sram

dasjoa4 (nepreverjen)

Širite laži ka bi dale podperale zgodbo kera se van podira. Sramota.

bmkk (nepreverjen)

da vam jebem mater prasci kak si zmislavlete! Janšo zaklati!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice