Šoferji bodo od danes na posebnih kontrolah na območju celotne države lahko preverili stopnjo alkohola v krvi, in za vzorno vožnjo prejeli nagrado. Začenja se namreč akcija Slovenija piha 0,0, ki bo potekala še vse do 9. novembra.

Z akcijo v organizaciji ministrstva za zdravje, AMZS, DrogArta, inšpekcijskih služb in Vala 202 si prizadevajo za zmanjšanje števila opitih in omamljenih voznikov na naših cestah. V obdobju pred martinovim bodo vzorne šoferje, ki ne vozijo pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi, nagradili z brezplačno vstopnico za koncert Policijskega orkestra z Vladom Kreslinom.

Zagotoviti si jih bo mogoče na posebnih kontrolnih točkah ob pomembnih prometnih točkah v Sloveniji. Kot piše STA, bodo natančne lokacije objavljene na spletni strani www.nulanula.si, aplikaciji AMZS in Facebook strani Slovenija piha 0,0. O točkah pa bodo obveščali tudi v sodelovanju z Valom 202.

Več nesreč v predprazničnem času

V zadnjem času se je sicer nekoliko zmanjšalo število žrtev nesreč, povezanih z alkoholom, razlaga generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec, vendar je treba aktivnosti osveščanja na tem področju nadaljevati.

Prav tako se pred martinovim stopnja alkoholiziranih voznikov poveča, predvsem zaradi večjega števila praznovanj. Po ugotovitvah raziskave Agencije za varnost prometa, alkoholizirani vozniki povzročijo približno dvakrat več prometnih nesreč z lažjo telesno poškodbo kot trezni povzročitelji nesreč in od tri do šestkrat več prometnih nesreč s smrtnim izidom.

Najpogosteje do prometnih nesreč pod vplivom alkohola prihaja ob koncih tedna, v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Še posebej veliko nesreč zabeležimo spomladi in poleti, pred martinovim in v prednovoletnem času.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice