Upokojenci so bili doslej edina družbena skupina brez ugodnosti pri medkrajevnem javnem potniškem prometu. Od julija 2020 ga bodo uporabljali brezplačno, so zapisali na spletni strani državne uprave.

Alenka Bratušek je pred dvema tednoma ob začetku parlamentarne obravnave sprememb zakona o prevozih v cestnem prometu napovedala uvedbo novih ugodnosti na področju javnega potniškega prometa, predlagane izboljšave pa so poslanci podprli.

S spremembo zakona se je med drugim vzpostavil pogoj za uveljavitev brezplačne uporabe medkrajevnega potniškega prometa za upokojence. Brezplačno se bodo vozili tudi registrirani športniki, mladi registrirani in kategorizirani športniki s statusom dijaka ali študenta pa bodo subvencionirano vozovnico lahko uporabili tudi za prevoz na vadbe in tekme. Omogočeni pa bodo tudi prevozi gibalno oviranim študentom in invalidom.

Kot so zapisali, je v Sloveniji za vse večje skupine, torej učence osnovnih šol, dijake, študente, in zaposlene zagotovljen ugoden ali brezplačen javni prevoz. Edina večja skupina, ki doslej ni imela večjih ugodnosti, so osebe starejše od 65 let, ki niso več v delovnem razmerju, upokojenci, ki niso v delovnem razmerju, in invalidi, ki niso v delovnem razmerju. 

Brezplačne vozovnice tako za to skupino pomenijo vabilo, naj neomejeno in varno potujejo z javnim potniškim prometom. Tako bo poskrbljeno za njihovo mobilnost, povečali si bodo možnosti samostojnega življenja, ohranjanja socialnih stikov in potovanj.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
PETELINČEK (nepreverjen)

Upokojenci se bodo lahko, lačni in žejni, brez denarja zastonj vozila, banda pokvarjena, dajte take penzije, da bodo lahko spodobno živeli.

Tujska Legija (nepreverjen)

Ta zakon je v parlamentarno proceduro vložila stranka SDS ne pa Alenka Bratusek. Prosim ne pišite laži in ne izkrivljajte resničnih dejstev. Kako ste lahko tako gnilo pokvarjeni????

rbd (nepreverjen)

Ja pa kaj ma veze kdo je vložil zakon SDS je bila že dvakrat na čelu vlade in ni nič pripomogla k cenejšemu prevozu "lahko se je kititi s tujim perjem" zato si ti gnili in pokvarjen ker zavajaš ko bo SDS na čelu vlade lahko sprejme, da bo vse zastonj mogoče pa je napočil čas za spremembe bomo videli?

In reply to by Tujska Legija (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Spet samo obljube, me res zanima ce bo se to res zgodilo.
Ta k. rba od drzave kak je pomnim je samo jemala zaj pa spet neke obljube davle in nic drugo!
Me res zanima ce bo to res ali pa kot vedno ostane vse pri Lazeh...

Starejše novice