Slika je simbolična.
Lani hitro širjenje napačnih informacij o podnebnih spremembah.

V preteklem letu so se na spletu okrepile napačne informacije o podnebnih spremembah, poudarjajo raziskovalci.

Na družbenih omrežjih prihaja do zanikanja teh sprememb, objavljene so tudi teorije zarote, ki so se pojavile po ameriških okoljskih reformah in prevzemu Twitterja s strani milijarderja Elona Muska.

'Naj razkrijem, za kaj pravzaprav gre pri podnebni prevari. Gre za prenos bogastva od vas - do svetovne elite.'

»Kar nas je res presenetilo, je bil vnovičen pojav jezika, ki spominja na osemdeseta leta,« je pojasnila Jennie King iz raziskovalne skupine pri Inštitutu za strateški dialog v Londonu.

Gre za fraze, kot je podnebna prevara, ki zanikajo pojav podnebnih sprememb, je njene besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Med pogostimi napačnimi trditvami o podnebnih spremembah sta med drugimi trditvi, da ogljikov dioksid ne povzroča segrevanja ozračja, in da globalnega segrevanja ne povzroča človekova aktivnost, je mogoče razbrati iz poročila koalicije Climate Action Against Disinformation.

Eden od najbolj deljenih tvitov, navedenih v raziskavi neprofitne ameriške organizacije Advance Democracy, se denimo glasi: 'Naj razkrijem, za kaj pravzaprav gre pri podnebni prevari. Gre za prenos bogastva od vas -- do svetovne elite.'

Največ napačnih informacij o podnebnih spremembah mesec dni po tem, ko je Twitter prevzel Elon Musk

Analiza, ki sta jo za AFP opravila dva družboslovna znanstvenika z londonske univerze, pa je naštela 1,1 milijona tvitov ali retvitov z močno skeptično vsebino glede podnebnih sprememb. To je skoraj dvakrat toliko tvitov kot leta 2021, sta poudarila raziskovalca Max Falkenberg in Andrea Baronchelli.

Največ tovrstnih tvitov je bilo po njunih besedah v decembru, mesec dni po tem, ko je Twitter prevzel Musk.

Po juliju pa je na Twitterju prišlo do hitrega širjenja ključnika ClimateScam (podnebna prevara), je pokazala analiza CAAD in ameriške skupine Center For Countering Digital Hate. Več tednov je vztrajala kot osrednji predlog za uporabnike, ki so v iskalnik vtipkali pridevnik 'podnebni'.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnooo (nepreverjen)

daj ne nakladaj te in ne prepusavlite bledarij.
SPLOJ BV STETI TE VASE ZMAZKE, FEJK MEDIJ

Vipko
buldog

Zanikanje podnebnih sprememb izhaja iz dejstva, da bo potrebno za te spremembe prevzeti odgovornost. Kar pomeni: spremeniti način življenja; za večino naj bi to pomenilo slabšanje kvalitete. Kdo si to želi? Ni bolj lagodno trditi, da PODNEBNIH SPREMEMB NI? Je pa to hkrati vse težje, saj podnebne spremembe neposredno in posredno občutijo milijarde ljudi.

Mnogo lažje je zagovarjati negiranja človekovih dejavnosti kot vzroka podnebnih sprememb. Ob tem prednjačita dve teoriji:

A. vesoljska teorija - gre ra naravne cikle, povzročene s položajem Zemlje in aktivnostmi Sonca. Šibka stran: tovrstne spremembe so bile v geološki zgodovini Zemlje izvršene v tisočih in milijoniih let, ne pa v petdesetih. In še hujše: kdaj bo segrevanja konec? Kakor zdaj izgleda, se bomo prej scvrli.

B. segrevanje obstaja, a za to nikakor ni kriv človek. Človekove dejavnosti nikakor ne morejo povzročati tako radikalnih sprememb v sestavi atmosfere, da bi to rezultiralo v spremembah klime (dokaz je statistika, ki kaže le "majhne" spremembe v sestavi atmosfere!). Kaj je torej vzrok sprememb podnebja? Pristaši teh teorij iščejo vzroke vsepovsod, le človekove dejavnosti so nedolžne.

Obstaja še tretja struja, ki trdi, da smo že zdavnaj prešli kritično točko, v kateri bi lahko podnebne spremembe ustavili. In da torej uživajmo do konca, predem se scvremo.

Logična razlaga: klimatske spremembe so, a volje, da jih ustavimo ni. Potrošniški način življenja (trošenje, hlastanje po dobrinah) in kapitalistična miselnost (zaslužek, zaslužek) sta v sinergični spregi, ki nikakor ne bo dovolila radikalnega obrata v vzorcu potrošnje. Preko ideologij (in tudi "drugače"!) bo likvidaran, diskreditiran vsak, ki bo izkazoval potencialno nevarnost v tovrstnih spremembah (primer Grete Thunberg, organizacij civilne družbe...). Ekologija in ekološki način razmišljanja izginjata tudi iz šolskega kurikuluma.

Nekoč, v mladih letih sem bil prepričan, da lahko z vzgojo in izobraževanjem mladih preprečimo ekološko katastrofo na planetu. Zdaj vem, da ceno preprečitve izumrtja vrste zelene žabe vedno premaga nižja cena i Phona.

čarni vrag (nepreverjen)

Tisti ka jih je nej pobrala korona se bodo scvrli. Kaj če bi nas ti prenehal bombardirati s temi neumnostmi.

In reply to by buldog

Genesis x (nepreverjen)

Greta je bolana prasica,samo vi to še ne znate 🐑

100-100 (nepreverjen)

Niti nas ne zanima, zdaj pa znamo, ka so prle znali samo tvoji domači. Znamo ka si idiot.

In reply to by Genesis x (nepreverjen)

Genesis x (nepreverjen)

Znaš ti moj kurac!

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Bik san (nepreverjen)

Ge san bik pa lejko potrdin ka san se ti v glavoj sprdnou

In reply to by Genesis x (nepreverjen)

Gost55 (nepreverjen)

Greta je res bolana, ampak z drugega vidika, je nedoraslo in neizobraženo dete z resnimi mentalnimi deficiti, ki jih spridoma izkoriščajo razni lobiji, vse samo z namenom še večjega bogatenja.

Skrb za ekologijo in naravo je izgubil svoj namen ko se je vključil kapital in lobiji. Vse kar nam zdaj servirajo so samo polresnice, vse z namenom, da svinjsko bogati postanejo še bolj bogati. Mi bomo peš hodili v službo, oni pa z letelam po nakupih, pa z mega jahto, ... Mi ne bomo smeli jesti mesa, ostali nam bodo samo žužki, oni pa zrezke. Zbudite se že enkrat, začnite misliti z svojimi možgani, vsaj tisti, ki ste še zmožni kritičnega mišljenja. Ni vse črno belo, živimo v sivem svetu.

In reply to by Genesis x (nepreverjen)

pomurc (nepreverjen)

V današnjem svetu povprečen človek obožuje teorije zarote, pa naj bo to covid, podnebne spremembe ali kaj drugega. Fake news so postale obvezno branje, pa tudi fake profili in takozvani influencerji so postali neki bogovi. Svet je postal bolan, psihično in fizično. Omladina razmišlja kak zaslužiti preko instagrama pa Onlyfansa, vrednot pa več nobenih.

en (nepreverjen)

Samo ti briši komentare... S ten samo dokazuješ svojo GLUPOST.

Starejše novice