Ameriško podjetje, ki po ugodnih cenah ponuja prevoze za vsakogar, ki želi priti od točke a do točke b, deluje že skoraj po vsem svetu. Kmalu vendarle tudi v Sloveniji?

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je za Nova24TV razkril, da vlada pripravlja zakonodajo, ki bo omogočila prihod Uberja, najbolj prepoznavne alternative vožnji s tradicionalnimi taksi, v Slovenijo.

»Lahko bi se zgodilo, da bo že v naslednjem mesecu zakonodaja pripravljena. Na prvi pogled smo želeli spremeniti le eno besedo v celotni zakonodaji, potem pa smo šli malo bolj silovito urejati ta zakon,« je dejal za oddajo Tema dneva.

Ameriški gigant Uber je željo po prodoru na slovenski trg izkazal že večkrat. S prihodom bi predstavljal trn v peti zlasti taksistom in celo navadnim lastnikom avtomobilov. 

Marsikje po Evropi so se taksisti znesli nad Uberjevim vozili, tako da so jih uničevali in celo zažigali. Dejansko pa Uber ne poseduje niti enega vozila in ne zaposluje nobenega voznika - slednji so le zunanji partnerji podjetja. Avtomobili so last samih voznikov oziroma podjetja, ki ga morajo sami ustanoviti, da lahko delajo za Uber.

Uber deluje tako, da si oseba preko pametnega telefona izbere vozilo, s katerim se želi peljati, medtem pa lahko ves čas preko aplikacije komunicira z voznikom. Prav tako aplikacija kaže točno, kje se vozilo v danem trenutku nahaja, izračuna pa tudi okvirni strošek do željenega cilja.

Plačilo je brezgotovinsko. Obenem je še bolj poskrbljeno za varnost, saj potnik prejme tudi ime in sliko voznika.

Vrtovec meni, da bi na tak način bilo manj utaje davkov na področju ponujanja prevozov. »Na ministrstvu se ukvarjamo s tem, kako to povezati s Finančno upravo Republike Slovenije. Pobiranje davkov in izstavljanje računov bo enostavno,« je zagotovil minister.

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
taxi doom (nepreverjen)

Evo taksisti, dobrodošli na delaborzi.

Svašta111 (nepreverjen)

...in to je tebi v ponos, ko nekdo izgubi posel … čestitam

In reply to by taxi doom (nepreverjen)

Kkkkkkkk (nepreverjen)

Fala Bogu , konkurenca mora biti , že davno bi se to moralo zgoditi .

Svašta111 (nepreverjen)

Konkurenca? kakšna? Ka pa davki? Ka pa službe nekoga? A nimamo dovolj tujcev že na pragu? Vse trgovine razen Tuša in Merkatorja pa še ti so prodani bog ve kako … dragi ljudje … pamet v glavo in ščitimo slovenski produkt in storitve ...

In reply to by Kkkkkkkk (nepreverjen)

mainman

Končno konkurenca.

Sijo1972 (nepreverjen)

Se dalje se bom vozil z nasimi Taxiji ker ne mislim podpirati vsako Amerisko sranje.

Podpiram Domače (nepreverjen)

Točno tak! Podpirajmo domače in domače taksiste. Vlada po eni strani cvili kak moremo doma na dopust ka mo podpejrali domače turistične ponudnike, po drugi strani pa vničavle taksi panogo s ten ameriškin sranjon.
Samo za informacijo.... UBER so prepovedale vlade naslednjih držav zaradi nepoštene konkurenece:
- Danska
- Avstralija
- Madžarska
- Bolgarija
- Kitajska
- Francija (delno)
- Nemčija (delno)
- Nizozemska (delno)
- Finska (delno)
- Italija (delno)
- Velika BRitanija (London)
.
"Medtem ko je Uber zagotovo eno izmed najuspešnejših svetovnih tehnoloških podjetij, je enorožna družba (tehnološki start-up, vreden več kot milijardo dolarjev) prav tako nedvomno sporna, saj se je v svoji kratki zgodovini soočila z negativizmi iz vseh koncev sveta. Da, vožnje so cenovno ugodne in primerne, a po obdobju medenih tednov so se različne vlade, mestni sveti in celo redni uporabniki začeli spraševati o etiki, zakonitosti in socialnih stroških podjetja. Zaradi vprašanj v zvezi z varnostjo in registracijo voznikov, pomanjkanjem odgovornosti podjetja in slabim odzivom na vedenje ustanovitelja Travisa Kalanicka se je podjetje soočilo z prepovedmi po vsem svetu."
.
Zanima me, kelko provizij so dobili vladni odločevalci ka so se tak hitro potrudili, da uber pride v Slovenijo?

In reply to by Sijo1972 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

reci ti tvoji mami da naj da ceneje domačim šoferom
dole na tovornjakarskom parkingi
Bo ti ona en kurac podpirala domače

In reply to by Podpiram Domače (nepreverjen)

milan36

Zagotovo bo kaj od tega kapnilo tudi slovenski RKC v kaso. Uber podkupuje politike in inštitucije v vseh državah, kjer mu dovolijo poslovanje. Zato vse več držav prepoveduje njegovo delovanje.

In reply to by Podpiram Domače (nepreverjen)

AAAAAAAAA (nepreverjen)

Uber je super zadeva nej ti trbej telefonejrati za taxi na ne ven kelko številk ka ti itak telefona nezdignejo. Na aplikaciji si zberejš keri de te pelo pa vijdiš kelko boš plačo pa kda te poberej. Je pa verjetno Uber mišleni za večje varaše tak ka pijtanje kak de pri nas.

Goričanec13 (nepreverjen)

Uber je super
Jaz na Hrvaškem in v Srbiji vedno najamem Uber j

Antikomunjara (nepreverjen)

Samo še Uber na falij pa mo komplet balkanci. Idi v eno najbole razvitih Evropskih držav Dansko, pa si tan probaj najeti Uber.

In reply to by Goričanec13 (nepreverjen)

uber (nepreverjen)

Uber je top. Koncno smo malo blizje sodobnemu svetu. Jaz ga koristim povsod, kjer je na voljo. The best.

Svašta111 (nepreverjen)

malo brodi. Stariš pa de ti brezposelni jutri zaradi takih potez … in če si študent, tudi potoval več ne boš … res se mi smilite, ka niste zaščitniški do svoje države in soljudi, ki jutri zaradi te amerikanizacije izgubi službo tvoj starš, sosed, prijatelj, vaščan, ti, tvoja, deca … samo navijajte, dolgo več ne bo moč, saj še zemlja počasi ne bo več naša ...

In reply to by uber (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

V tej korona krizi se je še enkrat pokazalo, da so naši politiki pravzaprav ameriški pudlji. Tako levi kot desni. Zdaj hočejo k nam pripeljati še podjetje, ki so ga izgnali že iz marsikatere države.

. (nepreverjen)

Vlada naj še petrol čimprej proda pa vse ostalo kjer ima deleže. Pa naj drugi prevzamejo krmilo.

. (nepreverjen)

S tem bojo stisnili tudi na prevozi.com. ker drugače ne bojo imeli amerikanci profita

milan36

Krščanski Vrtovec minister prinaša v Slovenijo Uber, ki je prepovedan v vse več državah zaradi načina svojega delovanja, ki je škodljiv za državo in za zaposlene. To, kar razvite evropske države prepovedujejo ali ukinjajo, je pri nas dobrodošlo, vse po sistemu uniči domače, razprodaj se tujcu za drobiž. Bravo NSi!!!

pikapolonica1 (nepreverjen)

Ne razmin lidij ka davlejo minuse tan ge drugi napišejo resnico. Uber je nepošteno izkoriščevalsko podjetje, keroga tirajo iz vedno več normalnih držav, pri nas pa ste celi gotovi ka de van vlada ponovno uničila eno storitveno dejavnost. Itak pa ta vlada prosperira samo zaradi maloumnežev, keri jo podpirajo.

luc-ifer (nepreverjen)

kolikor vem je večina taksistov sa juga
tisti pa tak ne volijo Desnice
Zjebeš jih lahko na tak način da jim notri rukneš tujo konkurenco

Svašta111 (nepreverjen)

Svašta. Uber, Amerika. FB, Amerika, Twiter, Amerika. Google, Amerika, El. avti Tesla, Amerika. SnapChat Amerika, IBM Amerika, iPhone Amerika, Ebay, Amerika, PayPal Amerika, Amazon Amerika, McDonalds Amerika ... Amerika .... narod, prodane duše Ameriki - ka nemo pravo glij besedo blesavi ... vse Amerika, ki ima vaše prstne odtise, 3d face recognition, gesla, lokacije, vse mejle, te si še znabavite vse za šport, ka ma celo zdravstveno kartoteko, krvne skupine, kile, višine, bolezni .... te se pa čudite ka ste/smo podložniki ... sploj ne brodite 1 den vnaprej ... ovčke ... gremo, vse ka je amerika je zakon, naše gospodarstvo v EU pa propada ... čez par let pa te zemlo geli .... pa komaj čakate ka navalite na 'najkvalitetnejše bugerje' v MS ... ojoj ...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice