»Protikorona paket« bo obsežen paket zakonov namenjenih pomoči prebivalstvu in gospodarstvu, ki ga bo prizadel koronavirus. Vlada Republike Slovenije bo za odpravo posledic epidemije namenila toliko sredstev, kolikor bo treba.

Kot je na novinarski konferenci predstavil uradni govorec kriznega štaba vlade Jelko Kacin bo temeljni namen paketa zakonov ohranitev delovnih mest, socialne stabilnosti, gospodarske zmogljivosti, javnega servisa, potencialov v znanosti, kulturi in družbi nasploh.

»Vlada bo za vse našteto namenila toliko sredstev, kot bo potrebno,« je še dodal Kacin: »Vlada bo poskušala nasloviti probleme vseh kategorij in bo našla rešitve za ublažitev težav pri vseh, tudi samozaposlenih.«

V pomoč ministrom pri oblikovanju zakonskega paketa so pripravili strokovno skupino za pomoč, ki jo vodi Matej Lahovnik.

Vlada želi zakonski paket za obravnavo v državnem zboru pripraviti do konca tega tedna.

Prebivalci vse bolj spoštujejo omejitve gibanja

Na vprašanje, ali vlada še vedno razmišlja o uvedbi odloka, ki bi omejil gibanje na občine, Kacin odgovarja, da se bodo odločali o tem, ali je ta odlok sploh še potreben, na eni izmed naslednjih sej, saj prebivalstvo vse bolj dosledno spoštuje omejitve gibanja. 

Kacin ob tem opominja, naj ne gibljemo zunaj brez nujnega razloga: »Prosim vas, da greste na sprehod, ampak le toliko, koliko je potrebno. Prosim vas, da ne hodite več, kot je potrebno. Prosim vas, da dosledno spoštujete razdaljo, razmak, ki smo ga skupaj določili. Bodite sami. Bodite oddaljeni od virusa in skrbite za svojo varnost.«

Problem pri pridobivanju novih mask je logistika

»Veliko stvari nam primanjkuje,« je povedal Kacin: »Ključen problem pa ostaja logistika, kako te količine zaščitnih sredstev, ki v veliki meri prihajajo iz Kitajske, spraviti v Evropo.«

Morebitnim donatorjem Kacin svetuje, da poiščejo stik z najbližjim štabom civilne zaščite, ki bo v skladu z lokalnimi potrebami poskrbel za razširitev zaščitnih sredstev tam, kjer je to najbolj potrebno.

»Z dosedanjim zdravljenjem bolnikov zdravstveno osebje pridobiva potrebne izkušnje o tem, kako ukrepati v prihodnje,« še dodaja Kacin. 

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
matejja (nepreverjen)

"Tako se to radi."

hombre (nepreverjen)

s tem člankom prav nič bistvenega novega ni povedano

Realnoo (nepreverjen)

Sobotainfo tak dela skoraj vse copy paste:)

In reply to by hombre (nepreverjen)

protivladni paket (nepreverjen)

1. co.vid-19 slabsa vid vladi
2. kaj pa posledice potresa: jutarnji vijesti/zagreb

Karl Marx (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Prosin, ka tou bando ne zovejte vlada.

VRANA (nepreverjen)

Misliš na fantastično vlado Janše?? Komedijanta ne zovemo več vlada, tou pa ja...

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

drogheda (nepreverjen)

Fantastična vlada človeka za keroga si še tri tedne nazaj trdo ka bi se mogo umakniti iz politike in biti politično mrtev?

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Lustracije nismo izvedli, zatorej imamo na izbiro na volitvah še naprej lopove... In Janša je manjše zlo.... Evo ti odgovora.
Moraš pa priznati, da je enkraten, kajne? No daj, priznaj že enkrat, hihihi. Manjša položnica za elektriko, kup pomoči, višje plače za delavce, ki delajo v kriznih razmerah, 30% nižje za funkcionarje, celo za s.p.-je bo pomoč,..... Toliko vsega je naredil v 10-tih dneh, da bi lahko našteval še vsaj eno uro.
Res je slab "samodržec", ko pa toliko dobrega naredi za ljudi. Ne gre mu to nekak od rok, ni dober diktator, hihihi. Slab diktator je, pomehkužil se je, hahaha

In reply to by drogheda (nepreverjen)

Ne rabimo zapornikov (nepreverjen)

poslus, bil je obsojen in v zaporu ... zakaj potem ni g. Sisko predsednik

In reply to by drogheda (nepreverjen)

Zxymnghfzekhjyx (nepreverjen)

Dobro vemo keri so mu sodili in keri so ga zaprli!

In reply to by Ne rabimo zapornikov (nepreverjen)

ATU (nepreverjen)

V avstriji so tudi ti isti obsodili in zaprli njegove pajdase na podlagi istih dokazov?

In reply to by Zxymnghfzekhjyx (nepreverjen)

Suli (nepreverjen)

Pajdaš avstrijcem je bil žal že pokojni slikar Jure Cekuta.

In reply to by ATU (nepreverjen)

janko špehsvinjski (nepreverjen)

tudi enonogi firer je bil na robiji
in to na zaprtem oddelki u Bileči
skupaj s posiljevalci morilci in lopovi
pa glej ga hudiča
na konci je bil še predsednik jugoslavije

In reply to by Suli (nepreverjen)

Alternativa obstaja (nepreverjen)

Nov paket neoliberalnih politik – zategovanje pasov, rezi svoboščin, mesarjenje delavskih pravic – vse to se napoveduje v teh kriznih časih. Spet bo za obstoj bogatih moralo plačati ljudstvo. Za discipliniranje ljudstva je očitno dovoljeno vse – celo inšpektorji, ki so bili nesposobni nadzirati kršenje delavskih pravic so postali učinkovito orožje za represijo nad prebivalstvom.
Gospodarska pomoč bogatim ali socialne najemnine?
Javno zdravstvo za vse ali dokapitalizacija policijske države?
Delavske pravice ali inšpektorji v vlogi policije?
Za svobodo se je vedno bilo potrebno boriti!
Veselijo nas številni izrazi odpora, ki se na najrazličnejše načine zoperstavljajo politikam policijske države. Veliko protestov, veliko inovativnosti. Solidarnost med ljudmi v trenutni situaciji je izjemna, odgovornost posameznikov vsega spoštovanja vredna – izgleda da nas trenutno še najbolj ogrožajo totalitaristični prijemi oblasti.

Fonzekk (nepreverjen)

Situcija je resna. Ukrepi so podobni kot v vseh državah po svetu. Vojsko so aktivirale že skoraj vse države. Na mejnih prehodih kontrolirajo ljudi, če imajo temperaturo in ali prihajajo iz ogroženih območjih, čez Kolpo se pa lahko sprehajajo skoraj svobodno. In potem bodo človekoljubne organizacije, v primeru, da zbolijo za koronavirusom, zahtevale za njih, da gredo prvi na respiratorje, (ki jih nimamo). Sedaj ni čas, da se vladi meče polena pod noge in se gremo kavboje in indijance. Ukrepi, ki jih sprejemajo, so nujni. V naglici pa se tudi kaka napak zgodi. Jo bodo že popravili.

In reply to by Alternativa obstaja (nepreverjen)

Vsekakor, ampak (nepreverjen)

lociti je treba med potrebnimi ukrepi in "medicinsko mafijo"

In reply to by Fonzekk (nepreverjen)

neil (nepreverjen)

Keep on rockin in the FREE world....

čarni vrag (nepreverjen)

Solidarnost EU: Poljska in Češka zasežeta kitajsko pomoč Italiji

Medtem ko države, kot so Rusija, Kuba in Kitajska, hitijo, da bi pomagale evropskim državam, ki jih je prizadela epidemija korone, se zdi, da se te med seboj ovirajo. Na primer, Poljska in Češka republika naj bi zaplenili nekatere dobave pomoči za Italijo.
Poljska in Češka sta zasegli dve pošiljki sanitetnega materiala s Kitajske, ki sta bili dejansko namenjeni Italiji. Poročal italijanski dnevnik La Repubblica. Pomoč, ki so jo zaplenile češke oblasti, je vključevala skoraj 700.000 mask in nekaj tisoč respiratorjev, ki so nujno potrebni v Italiji, kjer vsak dan na stotine bolnikov umre zaradi okužbe s korono. Kot pravijo, so bile dobave izrecno opredeljene kot humanitarna pomoč.
Češke oblasti so prvotno trdile, da so zaplenile zaloge pomoči zaradi borbe proti prekupčevalcem. Vendar je La Repubblica poročala, da je bil material pomoči že razdeljen češkim bolnišnicam. Potem ko je incident postal znan, je Praga nekaj dni molčala, preden se je odločila poslati maske in respiratorje v Italijo.

VRANA (nepreverjen)

Vej pa tij praviš, ka je korona velki nateg!!! Vejpa Italija ne nüca toga materiala, ali kak tö zdaj tou? Si se strejzno, si spregledno kak Esmeralda???

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

janko zrinski (nepreverjen)

zakaj pa niso poslali direktno v italijo
Prav jim je
Srbi so dva fligerja mask pripeljali direktno iz CHINE
a italijani nekaj mučkajo s traktorji goldoni - ji
ki so vozili maske iz rusije, pa so jim jih čehi zaplenili
Direktno bi jih s fligerji pripeljali npr na fliger platz v benetke
ali pa na fliger platz na Brnik
pa bi jim jih mi zaplenili

In reply to by VRANA (nepreverjen)

janko špehsvinjski (nepreverjen)

Slovensko vojsko na slovenske meje

janko zrinski (nepreverjen)

hrvaško vojsko na hrvaške meje

In reply to by janko špehsvinjski (nepreverjen)

Aligator (nepreverjen)

Kacin,ti mas v glavi problem z logistiko.......

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice