Poslanci bi lahko o predlogu, na katerega so pripombe podale tudi poslanske skupine, odločali že jutri skupaj s protikoronskim zakonom.

Varnostne razmere, ki so posledica zaostrenih zdravstvenih razmer zaradi epidemije covida-19, zahtevajo, da zaradi zagotavljanja javne varnosti in učinkovitega nadzora zunanje schengenske meje pripadniki Slovenske vojske sodelujejo s policijo pri širšem varovanju državne meje ter pri tem izvajajo pooblastila, določena v prvem odstavku 37.a člena zakona o obrambi, so v sporočilu za javnost zapisali v vladnem uradu.

Pripadniki Slovenske vojske bodo pooblastila pod pogoji, ki so predpisani za policiste, izvajali skupaj s policijo v skladu z načrtom policije in na podlagi njenih usmeritev na območju odsekov, sektorjev in sekcij ob slovenski schengenski meji v pasu petih kilometrov zračne razdalje od mejne črte oziroma do najbližje cestne komunikacije.

Vlada bo o izvajanju pooblastil seznanjala pristojni delovni telesi DZ vsakih 14 dni. Ukrep pa je časovno omejen - pripadniki Slovenske vojske bodo imeli ta pooblastila največ tri mesece od uveljavitve sklepa, poroča STA.

Za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi je potrebna najmanj dvotretjinska podpora prisotnih poslancev, zato koalicija potrebuje pomoč vsaj dela opozicije. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za Odmeve na TV Slovenija v ponedeljek zvečer povedal, da vlada te podpore še nima zagotovljene.

Minister je v zadnjih dneh opravljal pogovore pri poslanskih skupinah. Del pripomb, ki so jih te podale, so po njegovih besedah upoštevali, dela pa ni bilo mogoče. Pripombe so bile sicer po njegovih ocenah bolj tehnične narave, zato verjame, da bi lahko opozicija na koncu vendarle dala potrebne glasove za aktivacijo omenjenega člena.

Predlog je sicer precej razburil javnost. Med drugim je bilo slišati očitke, da je podelitev takšnih pooblastil vojski pretiran ukrep.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fonzekk (nepreverjen)

Pri nas panika s pomočjo vojske policiji, pa ne enih ne drugih ni dovolj, sploh v tej situaciji. ČE KDO HOČE BITI DOMA V OBVEZNI STROGI KARANTENI, GA JE PAČ POTREBNO KONTROLIRATI. IN NAJBOLJ ENOSTAVNO IN NAJCENEJE JE TO PREKO SLEDENJA TELEFONU. ČE PISNO PRIVOLI V TO. ČE NE PRIVOLI, SE GA PAČ POSPREMI V KARANTENO IN SE GA KONTROLIRA TAM. V ČEM JE PROBLEM? JE TO POLICIJSKA DRŽAVA? NE, TO JE VAROVANJE TISTIH, KI SMO ZAENKRAT ŠE ZDRAVI.
Bojan Požar (če kdo ne verjame, naj preveri):
Ukrepi Nove Zelandije (na oblasti laburisti):
- okužene v samoizolaciji se kontrolira z mobilnim telefonom
- policija lahko potrka na vrata, a ne more vstopiti
- vojska/policija legitimira na ulici
- policijska ura
- vožnje z osebnimi avtomobili prepovedane, razen nujni primeri
Za tiste, ki ne vedo, kdo so laburisti: v Velik Britaniji se na vladah od leta 1945 menjavajo konservativci (desni) in laburisti (socialisti oz.levi). Laburisti so po drugi svet vojni podržavili premogovnike, elektrogospodarstvo, javni promet in uvedli javno, za vse dostopno zdravstvo.

FONZEK PRAV IMAŠ (nepreverjen)

Prav imaš, po vseh državah včeraj tudi odredil Putin v Rusiji je spremljanje teh ki so v karanteni preko GSM je čisto nekaj normalnega, kaj se grejo pri nas levičarji, komunisti in njihove sluge (varuh čl. pravic, poobl. poblaščenka) mi res ni jasno, ali ti živijo v nekem drugem svetu ? Za njih je vseeno če državljani pocrkamo njim so važne človekove pravice, prekleta banda levičarska. Ravno tako je z vojsko, ki naj poležava po kasarnah ne da bi policiji pomagala. Ampak po tej človeški katastrofi nič več ne bo tako kot je bilo in tudi take demokracije kot si jo predstavlja levica več ne bo.

In reply to by Fonzekk (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Do zdaj bolezen še nej napravila nobene katastrofe. Katostrofa se dela z vladnimi ukrepi. Lani je v prvih treh mesecih za gripo umrlo 160 ljudi. 30 v rakičanskoj bolnice. Pa so niti enoga kafiča nej zaprli. V Nemčije je bila epidemija gripe v sezoni 2018/19 posebno huda. Umrlo je 25.000 ljudi. Pa so nej zaprli niti enoga lokala. Zato pri toj histeriji je cilj nej čuvanje zdravja ljudi, nego so odzadaj drugi interesi. Znano je samo, ka bodo ti ukrepi imeli katastrofalne posledice za zdravje in materialno stanje prebivalcev.

In reply to by FONZEK PRAV IMAŠ (nepreverjen)

Vojska z orozj… (nepreverjen)

Vojak bo s strelom iz puske zadel vi rus ... (1. April)

In reply to by Fonzekk (nepreverjen)

micikaaa (nepreverjen)

TOVARIŠ ŽIDAN ,vojska gre na mejo....kaj boš ukrepal?????

pejtek (nepreverjen)

od jeze ga bom popušil sekretarju

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

matejja (nepreverjen)

Lewaki blokirajo vojsko, oni bi še kar naprej sprejemali migrante, tudi okužene, in jim tu omogočali luksuz, naši upokojenci pa na mačji hrani, niti jim ne privoščijo dodatka k tem ubogim penzijam. Glavno, da državo napolnijo z muslimani.

inokss (nepreverjen)

PAZITE SE TE VLADE, KER TA VLADA NE DELUJE PO NACELU DEMOKRACIJE.

GLEJTE DEMOKRATICNO STRANKO ERDOGAN NA MADZARSKEM. CLOVIK JE DOBIL VSA POOBLASTILA IN JE POSTAL DIKTATOR. IN TA STRANKA JE POBRATENA S STRANKO SDS!

V SLOVENIJI NI STRANKE KERA DELUJE PO DEMOKRATSKIH NACELIH. OBSTAJA SAMO IME SDS IN TO JE VSE! IN SDS JE BOLJ KOMUNISTICNI OD KOMUNISTOV.

AJMO PLACANCI SDS POPLUVAJTE ME:)

Fonzekk (nepreverjen)

Škoda sline!

In reply to by inokss (nepreverjen)

matejja (nepreverjen)

Orbanova "diktatura" je objavila, kako muslimani na Švedskem namerno kašljajo, kihajo in pljuvajo na belce, zakaj pa tvoji "pošteni demokrati" to skrivajo in ne objavijo???

In reply to by inokss (nepreverjen)

inokss (nepreverjen)

kje je objavila? na nova24?
V kolikor bi nesce nalasc kiho v mene bi prijavil policiji, ker je nezakonito. Stvar resena!
GLEJ, JAZ SEM BIL TUDI JANSIST DO LETA 2012, SAM SEBI SEM LAGAL IN SE SLEPIL S PRAVLJICAMI. PLACEVAL SEM CELO CLANARINO ZA STRANKO, HODIL NA SESTANKE..
AMPAK KAR JE PREVEC JE PREVEC. TO NISO NORMALNI LJUDJE!
SEDAJ PODPIRAM KAR JE DOBRO IN NISEM CLAN NOBENE STRANKE

In reply to by matejja (nepreverjen)

matejja (nepreverjen)

Ali so tvoji lewi mediji objavili namerno razširjanje korone na belce od muslimanov?

In reply to by inokss (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice