Letos bodo kmetje za eno tono koruze dobili dobrih 300 evrov, kar je skoraj 100 evrov več kot lani, a bodo zaradi dražjega goriva in gnojil vendarle težko pokrili vse stroške. Zarad pomanjkanja koruze pa se obeta tudi dvig cene mleka in mesa.

Franc Sukič na njivah v okolici Gornjih Petrovcev letos koruzo prideluje na desetih hektarjih. Ob običajni letini bi pridelal več kot 150 ton koruze, letos pa bo manj kot 100 ton pridelka.

»Suša je pridelek kar dobro oklestila, na določenih mestih manj, drugače pa kar dosti. Pa ogromno škode nam dela divjačina, jeleni, srne, divje svinje zdaj prihajajo noter,« pravi.

Pet toplotnih udarov in le za polovico pridelka

Panvita, ki je največji pridelovalec koruze pri nas, letos pričakuje bistveno manjši pridelek. Po dobrih spomladanskih obetih je 1200 hektarjev koruze poleti najbolj prizadela vročina.

»Imeli smo štiri do pet toplotnih udarov, tako da pričakovanja po pridelku so nekje na tistih lahkih tleh celo manj kot 50 odstotkov,« pravi direktor Panvite kmetijstva Branko Virag.

Letos za eno tono koruze od 305 do 310 evrov

Za proizvodnjo krme Panvita potrebuje vsaj 22.000 ton koruze in ker toliko ne bodo pridelali sami, bodo poskušali čimveč pridelka odkupiti od kmetov.

Da jih bodo prepričali, bodo morali ponuditi višjo ceno kot lani.

»V lanskem letu je bila odkupna cena nekje od 215 do 220. Letos bo od 305 do 310. Se pravi, da je to dobrih 30 ali 35 odstotkov višja cena kot v lanskem letu,« pravi Virag.

Zaradi nižjih pridelov in povečanja stroškov ne bo zaslužka

Na višje cene koruze je najbolj vplivala vojna v Ukrajini, ki je velika pridelovalka žit. Tamkajšnje dogajanje je tako prineslo negotovost na globalni trg, precej višji pa so bili letos tudi stroški pridelave.

»Kakorkoli je zdaj nekoliko višja cena na odkupu koruze napram lani, pa ti nižji pridelki ob tem hkratnem skokovitem povečanju stroškov mineralnih gnojil, mislim da ne bo neka pozitivna ekonimika na koncu,« je ob robu letošnjega dneva koruze povedal Primož Titan, ki vodi posestvo na Biotehniški šoli Rakičan.

Primož Titan, vodja posestva Biotehniška šola Rakičan

Preračunavali bodo kako naprej

Kmetje so lahko letos le nemo opazovali skokovito rast cen ene tone umetnega gnojila.

»Cene so bile od 270 do 300 in 320 na tono, zadnje cene pa so okrog 1200 in 1300 evrov. Tako, da bo kar dobro potrebno vzeti pisalo in papir v roke in si dati te številke na list, pa preračunati, kako naprej,« dodaja Sukič.

Cena mesa in mesnih izdelkov bo višja

Kako naprej, pa si bomo morali dobro preračunati vsi potrošniki, saj je pridelava mleka, predvsem pa reja prašičev in perutnine odvisna izključno od cene koruze.

»Cena koruze je višja, se pravi bo strošek reje živali višji, bo posledično odkupna cena živali višja in jasno, da tudi sama cena mesa in mesnih izdelkov bo višja,« opozarja Virag iz Panvite.

Komentarji (29)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost55 (nepreverjen)

Ne vem kje trač reporterji dobivate te podatke. Cena koruze je 230 EUR pri 25% vlage. Se pa pričakuje da bo šla še dol.

Andrej Actros (nepreverjen)

To je verjetno cena suhe koruze.
Drugače pa tak pišejo neke gluposti.

In reply to by Gost55 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

samo ka narod podjebavlejo, ĐĐ je mogo iti ker nas je nonstop maltretiro...

In reply to by Andrej Actros (nepreverjen)

Mudo.. (nepreverjen)

Tak se drek meša.......

In reply to by Gost55 (nepreverjen)

Dr.podkupljeni (nepreverjen)

Ja pa oni že cejlo življenje drek mejšajo svinje lažnive parazitske crknite že inauk vsi fejk novinari da bomo mi imeli mir.

In reply to by Mudo.. (nepreverjen)

Gost56 (nepreverjen)

Vej ti pa pijše, Branko Virag iz Panvite.

In reply to by Gost55 (nepreverjen)

Landini

To je spet Panvitina fora.

In reply to by Gost55 (nepreverjen)

ksopapa (nepreverjen)

Imamo največ ministrstev na prebivalca v Evropi!!!

Pa a kdo zna seštet dva pa dva da vidi kaj počne ta vlada? Nič boljši niso od prejšnje, v marsičem so slabši! Volili smo/ste spremembe, dobili smo/ste pa isto, nepotizem, krajo, polnjenje žepov na naš račun.

Kdo potrebuje toliko ministrstev, toliko sekretarjev, toliko pisarn, tajnic, fikusov, službenih vozil in vse ostale milijonske navlake?!?

ledavka (nepreverjen)

v Tarči pa se je izkazalo, da smo nekateri imeli prav. Golob je enak Janši. Le retorika je lepša.....koliko časa še, pa bomo videli...

In reply to by ksopapa (nepreverjen)

Gohhivkkb (nepreverjen)

Vsake volitve so ZLAŽIRANE in ljudje so VNAPREJ NASTAVLJENI pa kaj va ni jasno! POLITIKA JE NAJVEČJI KRIMINAL.

In reply to by ksopapa (nepreverjen)

ččitaš (nepreverjen)

ja ka si pa mislo,bilo šteri bo ,bo za nas male ljudi enako.Noben politik ne dela za ljudstvo,samo za sebe in njegove kolege

In reply to by ksopapa (nepreverjen)

Jaranee (nepreverjen)

Levičarji vedno padajo na nove obraze zadnje volitve. Šarec, Golob, kdo bo tretji? Verjetno kakšen FB doktor.

In reply to by ksopapa (nepreverjen)

ombbb (nepreverjen)

Kmetje za GNOJILA in DRAZJE gorivo dobijo NAZAJ pejneze od drzave! Torej so na bokson kak so bili lani, ce so letos dobili vec za psenico kak lani!!! In te do zdigavali cene????? WtF!! Kaksni gnoji

omaja (nepreverjen)

narobe. očitno imaš le stanovanje ali samo hišo brez vrta. NE dobijo nazaj za za gnojilo in za gorivo. Ker to bi pomenilo, da so to dobili zastonj. Dobijo subvencionirao, doplačilo. Za goriva je bore psek v oči. Npr za goriva je namejno cca 2.000.000 milijona eur kjer je 20.000 zavezancev in sedaj to razdeli, kar pomeni 100 eur za Ha njive goriva. Za 100 eur dobiš pa koliko L nafte? cca 60 litrov. Sedaj pa pojdi in opravi domačo nalogo, pojdi do prvega kmeta in ga vprašaj koliko nafte na leto porabi za 1ha njive?
Boljše da država ne bi dali nič kot pa miloščino. saj je v vseh sektorjih enako.

In reply to by ombbb (nepreverjen)

gorivo (nepreverjen)

ti pa idi pa pijtaj kelko osebnij vozil ,še tanka z touf naftov

In reply to by omaja (nepreverjen)

goreppe (nepreverjen)

kelko?? in mi sedaj s kulaki ven prihajat.
čakaj govorimo o cca 60Lna ha nafte se te bi zdi neka jaka finančna pomoč?!? ne se blamirat. pri povprečni porabi avta 6L/100km je to do portoroža in nazaj. mi je vseeno kam tankajo teh 60 L za na njjivo ali v vinograd ali v gozd jo rabijo, če porabi za vato, bo kupil za traktor.
FURS je predpisal koliko Litrov na Ha je za vsako površino na leto da ti povrnejo, ni samo tako da kar vse počez.
Probem so sveže natisnjei denar in seu subvencije. Probelm so subvencije za sočne elekratne ki delajo izgubo, sedaj pa jih vsi mi subvencioniramo preko dražje elektrike. to so realni problemi.

In reply to by gorivo (nepreverjen)

nelazi (nepreverjen)

Tocno tak, dobijo razliko nazaj za gnojilo. Torej jih gnojilo ne kosta nic VEC kak jih je lani. Torej???? Ze tak ali tak vec dobijo za kukorco in zakoj bi te se ZDIGAVALI cene???? Za gorivo pa dobijo nazaj VSE trosarine in se dodaten dodatek!!! Torej pa vec kak lani!!!! Vse to so javno dostopne informacije za vse lidi!! Nej trbej lagati pa si zmislavati!!!!

In reply to by omaja (nepreverjen)

kolao (nepreverjen)

1. Finančno nadomestilo zaradi visokih cen energentov, ki se porabijo za kmetijsko dejavnost
pomoč bo dodeljena za 2 meseca v višini 0,2 evra/liter goriva, najnižji znesek pomoči pa bo znašal 40 evrov; skupna višina sredstev: 2.160.444 evrov. Kmetijskih upravičencev pa nekaj okrog 20.000 tisoč. Ni baš neka bajna pomoč!!!
2.Sofinanciranje kmetijskega repro materiala. Skupaj bo izdanih 36.722 informativnih odločb in izplačanih 15 milijon evrov. v povprečju 408 eur na kmetijo (eni več drugi maj odvisno od površin). 1 tona KAN 15-15-15 stane 800+ eur. Za posameznika spet skoraj nič, ko prideš na njivo!!!

In reply to by ombbb (nepreverjen)

komlp (nepreverjen)

Pa ka bi te ti mel? 5000€ za hektar njive? Mater ste eni pohlepni. Nika van nej zadosti. Mi ka odimo
v sluzbe dobimo povrnjeno razliko v gorivi? Nej! Dobimo povrnjeno kelko vec kosta gesti pa vse ostalo? Nej! Delamo se itak za isto placo kak smo delali prle! Pa dobimo iste potne stroske kak te kda je bil bencin 1€… In ka zdaj? Skrajni cas je ka se ukine vse subvencije pa vse dodatke pa vse ugodnosti za kmete pa te naj ze financerajo samo s svojin delon in zasluzkon! Tak kak to delamo
vsi ostali lidje!! Delamo, zasluzimo, zapravimo! Nej kak kmet ka neka dobimo, malo neka delamo, dobimo subvencijo, dobimo trosarine, dobimo ukrepe, dobimo brezobrestne kredite, te odamo
ka nan je ze itak drzava financerana pa te ze pa zasluzimo… Te pa ze pa vlagamo vloge za povracilo trosarin, in to itak obvezno tanka cela zlahta pa sosidi ka se cim vec nabere in cim vec drzavo znorimo nej…

In reply to by kolao (nepreverjen)

109893w8ew (nepreverjen)

nej, ssmo ne govorit da dobijo vse nazaj od države, gre za manjše zneske. In ne mešaj službe v javni upravi, službe v avstriji in s.p- jevcem. Avtoprevoznike, ki dobijo še več kot to povrnjeno.

In reply to by komlp (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Dražje meso napoveduje, da se ne bomo več tak nažirali.

gru (nepreverjen)

Velja za nižjo kasto.

In reply to by . (nepreverjen)

Nn (nepreverjen)

Tudi jajca bodo dražja...

Antivaxxer (nepreverjen)

Levnuharji bodo zavozili celo državo. Samo glejte to sramoto danes v parlamentu. Sprejemajo davčno reformo, kar pomeni višje davke in dušijo gospodarstvo z novimi davki. Slovensko okolje bo za podjetja nezanimivo. Super ste zvolili to golobijado. Živel socializem in levnuharstvo. Kdor dela bo tepen, lenuharji pa bodo nagrajeni.

links (nepreverjen)

še slepi bodo spregledali, volivci goloba malo kasneje, samo bodo

In reply to by Antivaxxer (nepreverjen)

Gost 2023 (nepreverjen)

Po padcu "Železne zavese" so Američani večkrat javno obljubili, da se NATO ne bo širil proti Vzhodu niti sentimetra od (nove) Nemške meje.

- L.2014 je CIA izvedla državni udar (Majdan) proti DEMOKRATIČO izbranemu predsedniku (Janukovič).

- S podpisom Minsk (I & II) sporazuma so se ZDA, NEMČIJA, FRANCIJA , VB & Ukrajina zavezali, da bo Donbass dobil delno avtonomijo v sklopu Ukrajine. Namesto tega je Ukrajina (Z NATO podporo) 8 let bombardirala civiliste & se oboroževala (še posebej v Donjecku. Samo včeraj umrlo vsaj 8 civilistov).

- Zelenski & njegova vlada so ukinili & zaprli VSO OPOZICIJO (l.2019). Prepovedali so opozicijske časopise & TV hiše. V bivstvu so uvedli diktaturo. Prepovedali so Ruski jezik & vse, kar je povezano z Rusijo. Vse to PRED ZAČETKOM spopadov Februarja. Izvajali so represijo na rusko govorečo manšino (cca. 25% vse populacije).

- Rusija je večkrat javno izjavila, da bi vstop Ukrajine v NATO pomenil prekoračitev meje. Zamislite si, kako bi Američani reagirali, če bi npr. Mehika želela vstopiti v bivši Varšavski pakt...Ne bi čakali 8 let, kakor Rusi...Ne bi čakali niti 8 dni!

To so javno dokazljiva DEJSTVA (omenil sem samo najvažnejše), ki PREPRIČLJIVO DOKAZUJEJO, da je ruska operacija logični korak po vseh prelomljenih obljubah. .

Če bi Ukrajina & Zahod spoštovali sporazum iz Minska in svoje obljube o neširjenju NATA proti vzhodu, vojne danes ne bi bilo. Imeli bi najcenejši plin & nafto. Namesto tega pa bomo v naslednjih letih videli zlom EU gospodarstva, še posebej Nemčije. In ko bo Nemčija (ekonomsko) padla, bo padla celotna EU.

Namesto tega pa EU, ki jo vodi peščica NEIZVOLJENIH BIROKRATOV vodi vse nas v ekonomsko brezno...Počakajte še par mesecev...

- P.S.: Rusiji ni potrebno nič več dokazovati. Samo manj kot 50 držav (od tega 30+ v EU) od 200+ izvaja & spoštuje sankcije.

To ti vse pove...

koćo (nepreverjen)

Ples v svobodi je draga stvar, si bo to slovenski volilec zapomnil?

čarni vrag (nepreverjen)

Na višje cene koruze je najbolj vplivala vojna v Ukrajini, ki je velika pridelovalka žit.

Ena tretjino ukrajinskih njiv je že v lasti ameriških multinacionalk. To je površina devetkrat večja od Slovenije. Nadlopov, imitator Šarca, Zelenski ima v zahodnih bankah milijardo dolarjev. Ukrajinci se borijo, da bodo lahko hlapci na njivah v lasti zahodnih tajkunov. Pri nas pa je takole. Golob s svojo jato bo najemal kredite in talal državne pomoči. Kredite ne bomo mogli vračati, zato nam bodo zaplenili vse kar še imamo. Imeli ne bomo nič, bomo pa srečni. Najbolj srečni so norci v norišnici.

D. D (nepreverjen)

Ja vsi ka mislite pa po kmetaj plüjete prite vö z blokov na zemljo pa te videli kak se lepo žive na kmetaj. Prite vljudno vabljeni. Eni so z zemlje odšli v varaše ka je tan lepše pa nej trbej dosta trpeti, doma pa so starce püstele... Kda je stejska pa ajd po ozimnico na ves. . Pa za to prikolico. Sram vos boj vsetakšs. Da pa pomoč nücajo pa nikše pomoči od nikec. Ne pozabite! Nej grof pa nišče nemre brez kmeta nemre bite. No mogoče pa do zdaj že po blokaj kakšoga pujsa redili pa kmeta več nede trbelo. Samo z krmilom pitano. Pa tüdi to mora od nikec priti, njive. Lep pozdrav

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice