Marjan Dora tudi v času “koronakrize” nadaljuje z oddajo DORA – nedeljski pogovori. S pomočjo videokonference je zanimiv pogovor pripravil tudi tokrat.

Zgodovinar in univerzitetni profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter član popularne zasedbe Prifarski muzikanti dr. Mitja Ferenc je sicer rojen v Ljubljani, a po očetovi strani, ki prihaja iz Veržeja, zelo dobro pozna tudi te kraje ob Muri. V otroštvu je v Veržeju vsako leto preživel vsaj en mesec med šolskimi počitnicami. 

"Kot Ljubljančan, mestna srajca, sem prišel na vas med svoje bratrance in strice, spoznaval to vaško okolje, v seniku smo si delali bunkerje, se s kolesi vozili okoli veržeja, ribarili v Muri. Prvo kitaro mi je dal stric Janez, ki je bil muzikant in hodil po veselicah igrat"

Mitja Ferenc

Njegov oče Tone Ferenc je bil eden najbolj plodovitih slovenskih zgodovinarjev, ki so preučevali obdobje druge stvetovne vojne in to je pomembno vplivalo tudi na zanimanje za zgodovino pri tokratnem sogovorniku Marjana Dore. “Vse skozi ob družinskih srečanjih je pripovedoval zgodbe iz virov, ki jih je prebral in mi vsi smo bili njegovi zvesti poslušalci,” se očeta spominja Ferenc.

Večno zapletanje v ideologijo iz druge svetovne vojne

Že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja se je pričel ukvarjati s proučevanjem grobišč iz povojnih pobojev po drugi svetovni vojni. "Trideset let je že od demokratičnih sprememb, pa smo se vedno zapletali v ideologijo s tovrstnimi stvarmi iz druge svetovne vojne, kar me žalosti. Tudi sam sem bil iz leve in desne strani deležen očitkov zaradi mojega raziskovanja," pravi Ferenc.
 

“Kaj pa takrat, ko arhivov ni, takrat ko ni dokumentov?”

Kot zgodovinarja ga zanimajo predvsem teme, ki so povezane s topografijo in terenskim delom, pa čeprav je bila večina zgodovinarjev naučena, da se preteklost proučuje na podlagi dokumentov in arhivov. "Kaj pa takrat, ko arhivov ni, takrat ko ni dokumentov," se sprašuje Ferenc. Še pred preučevajem grobišč in povojnih pobojev je tako na podoben način terensko proučeval tudi usodo nemške manjšine na Kočevskem.
 

Glasba kot rešiteljica in zatočišče, ko je sin kot dvoletnik preboleval raka

Gosta oddaje DORA – nedeljski pogovori je vseskozi spremljala tudi glasba. Od kitare, ki mu ju je v Veržeju dal stric Janez, do igranja v spremljevalni glasbeni skupini akademske foklorne skupine France Marolt in pri nekaj narodnozabavnih zasedbah. Po nekajletnem premoru je glasba spet postala rešiteljica v hudih časih, ko je njegov sin kot dvoletnik preboleval raka. Pred šestindvajsetimi leti se je tako pridružil zasedbi Prifarski muzikanti.
 

"Iz ljudske glasbe skačemo malo v popevkarstvo ali obratno in vsem nam je to na stara leta en tak izziv in v veselje"
 

Mitja Ferenc

K programskim zasnovam njihovih tradicionalnih koncertov v Cankarjevem domu pomembno prispeva Ferencova soproga Rosvita Pesek, sicer prepoznavna voditeljica Odmevov na Televiziji Slovenija. "Bog ne daj, da bi jaz ob deseti uri zvečer gledan 24 ur zvečer, kajti takoj, ko pride iz Odmevov je treba analizirati Odmeve na nacionalni televiziji, ugotoviti ali je bilo vodenje pravilno, če so bile napake, kakšen je bil sogovornik," dopolnjevanje poklicnih poti zakoncev razlaga sogovornik Marjana Dore. 

S spleta

Komentarji (3)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
tuncika

Spoštovani Sobotainfovci !!!!!!!!!!!!!Hvala, ker nam zapirate komentarje in ponovno vstavljate vsebino. Bedno od bednoga. Samo komentiram, to je vse...……………

PENZIONISTI TRDNO V SEDLU, ALI PAČ NE ??????????????????
Pač komentiramo in nič drugega.
Bobovnik nič več na voditeljskem stolčku Milijonarja?
To naj bi odslej počel nihče drug kot Jure Godler. Priljubljeni voditelj oddaje Ta teden z Juretom Godlerjem sicer velja za enega bolj predrznih TV-voditeljev pri nas.
PRI NAS PA ŠE VEDNO TRDNO V SEDLU – NEDELJSKA ODDAJA – z naj..naj gosti….
Pravim pač, da upokojenci niso trend dobre gledanosti (Bobovnik, Miša Molk, Zvezdana in še kdo..
Dal sem predlog za nove voditelje te oddaje, katere poznam po zelo dobrem vodenju oddaj ali poročil. Moški : Marko Horvat - je mlad, inovativen, hudomušen
Ženska : Samanta Gomboc - je mlada, lepa in pametna..
Spoštovani komentatorji, podajte komentarje. Če mi boste dali minus, je to pač vaše mnenje, če bo plus, enako

Landini

Wtf????

In reply to by tuncika

Mira

Mislim, da mu študenti upravičeno očitajo odsotnost na faksu, problem pa je drugje - profesorjem se dopušča vse, potem pa je vse drugo bolj važno kot predavanja in študenti. Poleg vsega denarja tudi njemu dišita varna sluzbica in denar.

Starejše novice