Na Češkem je izhod iz stanovanja prepovedan brez zaščitne maske. Čehi so zato pričeli sami množično šivati maske. Da bi si tudi Slovenci doma sešili maske, je Erasmus študentka iz Češke pripravila risanko.

Silvie Čechová je Erasmus študentka, ki je med pandemijo ostala v Sloveniji. V domovini študira scenaristiko in dramaturgijo. "V Sloveniji sem bila eno leto na Erasmus izmenjavi na AGRFT, kjer je bil moj predmetnik podoben tistemu, ki je predpisan za televizijsko režijo. Tako sem se tudi naučila animirati," je povedala Silvie, ki je v Sloveniji ostala zaradi ljubezni.

Z znanjem animiranja Silvie zdaj širi pozitivno sporočilo o šivanju mask. S fantom Petrom Bizjakom, Ljubljančanom in študentom televizijske režije, ki ga je spoznala med študijem, želita šivanje mask predstaviti kot nekaj, kar lahko zase in za svoje svojce opravi vsak izmed nas.

Imaš blago - imaš masko!

Ker je na Češkem hitro zmanjkalo zaščitnih mask, so jih Čehi začeli šivati doma, v zaprtih gledališčih, na univerzah. Najprej zase, potem za svoje bližnje, nato še za druge ljudi. To nam z risanko pove Silvie.

"Velik problem je, da ni medicinskih mask, tudi na Češkem," razmišlja Silvie: "Na Češkem so doma narejene maske postale nekakšno vezivno tkivo, nekakšen simbol povezanosti med ljudmi. Hkrati res nočeva sveta, kjer bi ljudje nosili maske. Ampak v teh časih je pomembno, da jih nosimo, da ne bi nevede prenašali virusa."

Silvie ob tem dodaja, da je šivanje mask lahko prijetna aktivnost za kratkočasenje v samoizolaciji: "Različne domače maske lahko kažejo različne osebnosti, doma narejene maske je zato bolj zabavno nositi."

"Od prijateljev slišim, da po italijanskih ulicah že leži veliko odvrženih mask za enkratno uporabo," dodaja Peter: "Tudi v Ljubljani sem že opazil kakšno medicinsko masko, ki jo je naokoli nosil veter. Nesramno bi bilo od komunalnih delavcev pričakovati, da bodo pobirali odvržene maske, ki so po zdravstvenih standardnih oporečne in morebiti okužene. Če bomo običajni ljudje uporabljali pralne maske, bo ostalo več medicinskih mask za zdravstveno osebje, ki ima za odlaganje mask določene postopke. Prav tako bomo za nagrado po koncu pandemije dobili lepa drevesa, ne pa takih na katerih bi rasle odpadne maske."

Čehinja se v Sloveniji počuti domače

Silvie pravi, da se je po prihodu v Slovenijo hitro počutila kot doma: "Ko sem prišla, se nisem počutila, kot da sem v tujini, bilo je precej domače. Čehi nasploh pravijo, da se v Sloveniji ne počutijo kot tujci. Tu sem ostala zaradi ljubezni. Všeč mi je, da je v Sloveniji vse majhno. Tudi Slovenci kot narod so mi všeč, ni pa mi všeč, da se Slovenci tudi počutijo, kot da so majhni in da včasih grdo govorijo o sebi in o Sloveniji. Vendar je podobno pri Čehih, tudi oni radi grdo govorijo o sebi in o Češki."

Kako Slovenci v primerjavi s Čehi upoštevamo ukrepe? 

Ker živi v Sloveniji, Silvie spremlja dogajanje na Češkem preko omrežij in pripovedovanja prijateljev in družine: "Na Češkem je obvezno imeti masko pri vseh nujnih izhodih iz stanovanja. Ker je bilo premalo mask za enkratno uporabo, so jih ljudje začeli izdelovati sami. Opažam, da imamo oboji, tako Čehi kot Slovenci radi naravo tudi med karanteno."

Čehi se držijo pravil, a Silvie pravi, da tudi Čehi podobno kot Slovenci, pravila interpretirajo v smislu "kar ni prepovedano je dovoljeno".

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Malo nori (nepreverjen)

Če ges neman korone,te je nišče nema..
Že lejpe čas me boli kuracc ..
Boli me kurac za vse skuper keri tao politiko v sloveniji o koroni tirate pa napinjavlete..
Tao je politično zrežirane beteg,v keron do najkrajšo zopet potegno delaven narod..

seerelo (nepreverjen)

briga nas za tebe in kaj tebe boli. a rabis pozornost, ker te boli k....?

In reply to by Malo nori (nepreverjen)

Totebuje (nepreverjen)

Dobro ka je sobotainfo to mujštro zrikto, ka bi zdaj mij brez toga?

Gestapo (nepreverjen)

Ka nede slucajno resno sto doma tou sivo. Pa nemrete zdaj SDS ovin vojnin dobickaron v zelje oditi, zdaj gda so zacnoli tak na velko sluziti s temi maskami. Ka vas slucajno nede Jansa zaodo ka tou delate, vojsko van na dvera posle. Morete lepou saksi den frisko masko za 5ojrof kupiti. Pa prvo pitajte, ka nete slucajno od koga drugoga kupili, samo SDS maske resnicno zascitijo, se celo tiste made in bosnia by mafia.

partijalk (nepreverjen)

se tezje SD dobickarjem s tihotapljenjem ilegalcev cez mejo.

In reply to by Gestapo (nepreverjen)

Gestapo (nepreverjen)

To so ti na nora24tv povedali? 😂😂😂

In reply to by partijalk (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... maš probleme san seuf?

In reply to by Gestapo (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... odgovarjal san gestapoji ... ka nau kaj naoupak...

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

inokss (nepreverjen)

sobotainfo, daj novinarcek podpisi se ka mo znali kero tele tau objavlja!

wewer (nepreverjen)

kaj te pa briga, zase se brigaj in za svojo pijano zlahto.

In reply to by inokss (nepreverjen)

Starejše novice