Slika je simbolična.
Avtomobilske znamke že v roku šestih mesecev z uporabniškim vmesnikom v slovenščini?

Ministrstvo za kulturo je pozvalo vse avtomobilske zastopnike in uvoznike, naj v roku šestih mesecev poskrbijo za ustrezne prevode uporabniških vmesnikov v avtomobilih v slovenski jezik.

Pozivajo, naj v avtomobilih, ki so namenjeni prodaji v Sloveniji, v slovenski jezik prevedejo vse infozabavne, navigacijske in informacijske sisteme.

Kot poudarjajo na ministrstvu, avtomobilske zastopnike in uvoznike k temu zavezuje 2. odstavek 20. člena zakona o javni rabi slovenskega jezika: »V elektronskih komunikacijskih in kontrolnih napravah mora biti omogočena izbira slovenščine in upoštevan slovenski črkopis.«

Poziv ministrstva pa sledi pobudi, ki so jo na Zvezi potrošnikov Slovenije pripravili skupaj z Avto-moto zvezo Slovenije.

»Poleg vidika varnosti, ki je v tem primeru še posebej pereč, je ključno, da ob ustrezni ureditvi tega področja slovenski potrošniki ne bodo več neupravičeno diskriminirani,« so med drugim zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Potrošniki, ki niso vešči tujih jezikov se pogosto znajdejo v dilemi, katero nastavitev izbrati, pa naj gre za nastavitve v avtomobili ali na kakšnih drugi napravah.

Avtomobilske znamke z uporabniškim vmesnikom v slovenščini

Foto: Zveza potrošnikov Slovenije

Polovica avtomobilskih znamk ne ponuja slovenščine

Kar polovica avtomobilskih znamk, ki so na prodaj v Sloveniji, ne ponuja izbire slovenščina v vmesnikih.

Pri izdelkih, ki ne omogočajo upravljanja v slovenskem jeziku, se tisti potrošniki, ki niso vešči tujih jezikov, pogosto znajdejo pred dilemo, katera izbira oziroma nastavitev je prava.

Zaskrbljujoče je dejstvo, da slovenščine v ne morete izbrati pri več kot polovici avtomobilskih znamk, ki so naprodaj v Sloveniji.

»To lahko privede do nevarnih situacij in tveganja, da bo potrošnik na cesti napačno reagiral. Še zlasti to velja za informacije, povezane s težavami pri delovanju naprave in za sistemska sporočila v vozilih, ki so posredno ali neposredno povezana z delovanjem vozila in njegovih varnostnih sistemov,« pojasnjujejo.

Elektronske naprave v avtomobilih naj bi tako omogočale slovenščino zlasti v novih, kjer je to možno, pa tudi v obstoječih avtomobilih.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ranko (nepreverjen)

Pravilno če prodajajo v Sloveniji naj bo v Slovenščini!

777 (nepreverjen)

Poneumljanje ljudi... manj razumemo druge jezike bolj vodljivi smo. Poglejte samo telefone in racunalnike, so vsi par besed anglesko razumeli, zdaj niti tega ni vec.

upokojenec70 (nepreverjen)

Kaj pa so čakali do sedaj? Že pred vstopom Slovenije v EU so nam obljubljali, da bo Slovenščina enakopravni jezik z vsemi ostalimi. Motijo me v Sloveniji razne tujke, ki jih je vsak dan več, da angleških popačenk niti ne omenjam. Ministrstvo za kulturo, kje si?

Autobahn (nepreverjen)

Pa vsaj vsi "avtomobili" imajo pise v tabeli, kaj bi radi.

??? (nepreverjen)

Opel tudi ma... man opla pa je vse v slovenscini...

Starejše novice