Na odnos do cepljenja najbolj vplivata zaskrbljenost zaradi možnosti stranskih učinkov in dvom v varnost cepiva.

Slovenski raziskovalci so v sodelovanju s skupino poljskih, madžarskih in romunskih raziskovalcev pripravili anketni vprašalnik o počutju in odnosu do cepljenja med pandemijo covid-19. Namen študije je ugotoviti, kako so stališča in pripravljenost za cepljenje povezani z informiranostjo, psihofizičnim počutjem in različnimi socio-demografskimi značilnostmi, vključno z religioznostjo in politično usmerjenostjo.

V Sloveniji je zbiranje podatkov potekalo od 16. do 23. aprila, in sicer je spletno anketo prek panela JazVem izvedlo podjetje Valicon. Pogoj za sodelovanje je bil, da oseba ni cepljena.

To so ključne ugotovitev raziskave v Sloveniji:

  • Za 29 odstotkov vprašanih je bilo obdobje zadnjih 12 mesecev dokaj ali zelo težko. Še nekoliko več (36 odstotkov) pa jih je obdobje zaprtja javnega življenja doživljalo kot dokaj ali zelo težko. 
  • Od začetka epidemije je bilo 23 odstotkov vprašanih okuženih s koronavirusom. Pri 41 odstotkih okuženih učinki niso bili resni, pri 20 odstotkih so bili nekoliko resni, pri 31 odstotkih zmerno resni in pri sedmih odstotkih zelo ali izredno resni.
  • Skoraj četrtina vprašanih zaradi virusa sploh ni zaskrbljena, četrtina je nekoliko zaskrbljena, 40 odstotkov jih je zmerno, devet odstotkov zelo in dva odstotka izredno zaskrbljenih.

Skrbijo nepoznani učinki cepiv v prihodnosti

Kot prikazuje spodnja slika, se večini zdi najbolj zaskrbljujoč dejavnik morebitnih nepoznanih, nepredvidenih ali neodkritih učinkov cepiv.

Kar 81 odstotkov vprašanih je označilo, da jih 'vsaj nekoliko' skrbijo nepoznani učinki cepiv v prihodnosti. Podobno je tudi pri strinjanju s trditvijo, da se lahko pri cepljenju pojavijo problemi, ki jih morda še niso odkrili, in skoraj dve tretjini jih meni, da cepiva lahko povzročijo nepredvidene probleme pri otrocih.

Nekoliko nižje, a še vedno visoka je strinjanje s trditvijo o zavajanju in dobičkih podjetij ter različnih avtoritet v nasprotju s koristmi za ljudi. Pri tem je najvišje strinjanje s trditvama, da cepiva farmacevtskim podjetjem prinesejo veliko dobičkov, nimajo pa pozitivnih učinkov na običajne ljudi, in da avtoritete promovirajo cepljenje zaradi tehničnih dobičkov, ne zaradi zdravja ljudi; nekaj več kot polovica je tudi prepričanih, da pomenijo programi za cepljenje veliko zavajanje.

Soglašanje s trditvami o negativnih učinkih cepljenja. (VIR: Sledilnik Covid-19)

Le četrtina se po cepljenju počuti varno

Tri trditve v sklopu opisujejo pozitivne učinke cepljenja, zato so prikazane ločeno. V primerjavi z negativnimi učinki so stopnje strinjanja tu nizke.

Le četrtina soglaša s trditvijo, da se po cepljenju počutijo varno, in tretjina se počuti zaščiteno. Nizko je tudi zanašanje na to, da bodo cepiva zaustavila resne infekcijske bolezni. Pri tem je petina ali manj nevtralnih, torej takih, ki niti soglašajo niti ne soglašajo z idejo o zaščitni vlogi cepiv.

Soglašanje s trditvami o pozitivnih učinkih cepljenja. (VIR: Sledilnik Covid-19)

V starostni skupini od 30 do 44 let si najmanj želijo cepljenja

Skoraj 37 odstotkov vprašanih soglaša s trditvijo, da se bodo cepili, če bo cepivo proti covidu-19 na voljo in jim bo to priporočeno, medtem ko je 16 odstotkov neopredeljenih, skoraj polovica pa jih ne soglaša.

Spodnja slika prikazuje odstotke soglašanja po starostnih kategorijah: pripravljenost za cepljenje je najnižja pri starostni skupini od 30 do 44 let. Pri interpretaciji rezultatov za starostno skupino 60–75 let je treba upoštevati, da je pri tej skupini višji delež že cepljenih in ti niso sodelovali v anketi.

Soglašanje s trditvijo o nameri cepljenja. (VIR: Sledilnik Covid-19)

Več kot dve tretjini vprašanih najraje izbralo Pfizer, tik za tem je Moderna, precej visoko sta tudi Sputnik in J&J, najmanj pa bi jih izbralo cepivo AstraZeneca.

  • Pri 81 odstotkih vprašanih na odnos do cepljenja pomembno vpliva zaskrbljenost zaradi mogočih stranskih učinkov in pri 77 odstotkih varnost cepiva.
  • Pri dveh tretjinah vprašanih je med glavnimi zadržki to, da je cepivo novo, zato bi si želeli najprej videti, kako cepiva delujejo pri drugih ljudeh.
  • 62 odstotkov vprašanih se je izreklo, da ne zaupa vladnim zagotovilom o varnosti in učinkovitosti cepiva.
  • Za dobro polovico je pomemben razlog prepričanje, da cepivo ne bo delovalo.
Razlogi, ki vplivajo na odnos do cepljenja. (VIR: Sledilnik Covid-19)

Čeprav je tri četrtine vprašanih vsaj nekoliko zaskrbljenih zaradi virusa, skoraj polovica vprašanih trenutno izraža večjo ali manjšo nepripravljenost za cepljenje, če jim bo to ponujeno in priporočeno. Med razlogi za zadržanost do cepljenja prevladujeta strah pred morebitnimi stranskimi učinki in zaskrbljenost zaradi varnosti cepiva.

S spleta

Komentarji (45)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Pa pojdite vprašati v Izrael in zahod EU koliko se jih je tam cepilo, pa bodo te ankete postavili na glavo. To so plačane ankete globalistov in naših influencerjev, ne nasedajte jim.

Lelux (nepreverjen)

Pusti zdaj ti izrael pa indijo koromandijo...

In reply to by tuncika

bandit tito (nepreverjen)

Zaupati je treba nam komunistom, partizanom, banditom in ostalim rdečim razbojnikom.

In reply to by Lelux (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Ka si pa ti črni razbojnik ali samo begunec iz psihiatrične ustanove.

In reply to by bandit tito (nepreverjen)

Nebom se (nepreverjen)

Ne,hvala. Ne mislim se cepiti!

Olosh (nepreverjen)

Hahahaha, klasika :D Argumentiraj zakaj ne? :D

In reply to by Nebom se (nepreverjen)

Uceneccccc (nepreverjen)

Tisti ki se ne bo cepil naj sam plača v kolikor bo potreboval kakšno zdravstveno oskrbo in dodatnih 50% dohodnine za zaustavitev javnega življenja na račun takšnih pa se ni treba cepiti.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

zakoj li? (nepreverjen)

Pred dnevi ste objavili tej članek o srmaki Čarlji iz Ljutomera keri je mrou:
.
https://sobotainfo.com/novica/lokalno/ljutomer-zaluje-poslovil-se-je-mo…
.
V članki ste pa pozabili napisati kak pa zakoj je mrou. Dva dni prlej kak ga je trufo infarkt zaradi keroga je mrou, je prejel drugo douzo cepiva proti koroni. Te se pa čudite zakoj se lidje neščejo cepiti in ne zaupajo cepivon in ten lolekon vladnin keri so s ten cepljenjon spadnoli na nivo trgovin, ka morejo plačevati reklamne kampanje za cepivo.

Gost56435 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Enga gospoda je tude ruknolo srce prvi den penzije pa tude nišče nej napiso ka ga je zaradi penzije infarkt

In reply to by zakoj li? (nepreverjen)

reignos (nepreverjen)

Gost56435 predstavlaj si kak je nori povprečen državljan, zdaj si pa predstavlaj ka si ti še pod povprečjon. Nebi rad bil v tvoji koži

In reply to by Gost56435 (nepreverjen)

Gost56435 (nepreverjen)

Glih ti ka dale od fazanerije ne vidiš

In reply to by reignos (nepreverjen)

balounar (nepreverjen)

Zdaj gledan 24 ur, tej edni in isti nas že posiljujejo s tem cepljenjem, pa dajte nam mir, teh 5-6 očitno nema drugoga dela kak po televiziji mlatiti cepiti, pa cepiti, pa cepiti, Ne bom se cepil, pa če jutri crknem!

Olosh (nepreverjen)

Prosim za argument zakaj ne? :D Hvala.

In reply to by balounar (nepreverjen)

pantera (nepreverjen)

Vladi bom zaupal svoje zdravje, ko bo prenehala prodajati cigarete.

Gospoda pametna (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Potem si pa v slučaju bolezni poišči pomoč izven slovenskih bolnišnic! Pametnejši od vas se cepijo
po svetu s cepivi istih proizvajalcev. Sicer pa, tvoja stvar, se cepiš ali ne.

itak!!! (nepreverjen)

Ja kak pa te nej..... cejlo življenje plačujem zdravstveno zavarovanje zato ka do me te takšni majmuni kak ti tirali nekan iz bolnice. Zakoj že plačujemo to zavarovanje? Verjetno zato ka do nas zdravili, če mo betežni. Tebi se očitno itak nej trbej cepiti, ka glede na tvoje pisanje si že tak ali tak redno vcepljeni.
Pametnejši od nas samo na velko kasejrajo na račun bole zabitih od nas ka se tak veselo cepite in njin punite žepe zaradi nekšoga malo močnejšoga prehlada.

In reply to by Gospoda pametna (nepreverjen)

abcdf (nepreverjen)

Majster itak!!! točno tak, samo viš ka čudakon nad tebof je covid propaganda čista zameglila um.. Naj se samo cejpijo, jin še svojo dozo odstopin! :)

In reply to by itak!!! (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

hahhahaa, klasičen komentar zafrustriranega občana, ki verjame v teorije zarote :D Bravo!

In reply to by itak!!! (nepreverjen)

youdel (nepreverjen)

Resno? Kje vidiš ti v njegovem pisanju teorijo zarote?

In reply to by Olosh (nepreverjen)

balounar (nepreverjen)

Tako ali tako moraš k zobarju na hrvaško, ker so naši trikrat dražji, kljub plačilu zdravstva, zdaj bomo še v bolnice in k dohtarju morali v drugo državo, če ne bomo cepljeni? res hujše kot v fašizmu, poleg tega ko so v Sloveniji z astro zeneco spocepili, zdaj prihajajo novice kaj vse povzroča, toliko in toliko zapletov, če je varno, mora biti varno! Te trotline ene in iste po tv pa itak več nihče ne more videti, verjamemo jim pa že itak dolgo ne. Za denar, denar.....

In reply to by Gospoda pametna (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Si že slišal za povedano, da je cepljenje varno in prinaša mnogo več koristi, kakor škode. Cepljenje pa prostovoljno.

In reply to by balounar (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Še posebno varno je bilo za ljutomerskoga Čarlija.

In reply to by afta he (nepreverjen)

Krivosodje (nepreverjen)

Sodišče oprostilo vse obdolžene akterje v aferi preskakovanja čakalnih vrst.
Legalizacija korupcije v javnem sektorju.

Gost56435 (nepreverjen)

Tude bratuškovoj je 2tedna nazaj zastaralo sojenje glede toga ka se sama predlagala za evropsko komisarko

In reply to by Krivosodje (nepreverjen)

LEVIČARSKI MEDIJI (nepreverjen)

VSE TO JE POSLEDICA POROČANJA LEVIČARSKIH MEDIJEV (tako kot ta prispevek) KI JIH JE V SLOVENIJI 98 % RAZLOGA ONI SAMI NE VEJO, VAŽNO JE DA TERAJO SVOJO IDEOLOGIJO. REŠITEV JE ENOSTAVNA V PRIMERU OBOLEVNOSTI SAMI KRIJEJO STROŠKE SVOJEGA ZDRAVLJENJA IN ZDRAVLJENJA TISTIH KI JIH OKUŽIJO. DA PA NE BODO SMELI POTOVATI V VEČINA DRŽAV PA JE TUDI DEJSTVO.

drmar1 (nepreverjen)

Tudi maloumnim in primitivnim ljudem bi bilo potrebno prepovedati potovanje in druženje.
Samo potem boš ti moral biti do smrti doma in brez stikov s soljudmi.

In reply to by LEVIČARSKI MEDIJI (nepreverjen)

Gost56435 (nepreverjen)

Tebe gvüšno teta rodila ka je mater sram bilo

In reply to by drmar1 (nepreverjen)

prc (nepreverjen)

ti pa si sigurno produkt brata in sestre, drugače nemre biti

In reply to by Gost56435 (nepreverjen)

Horvatsaja (nepreverjen)

To niso cepiva to so smrtonostni zvarki za pobijanje ljudu!

bedakieni (nepreverjen)

"Dve medicinski sestri, ki nista preboleli covida in se ne želita cepiti, sta na oddelku okužili vsaj pet pacientov."
Če se to zgodi meni in preživim, bi se s tema dvema sestrama na štiri oči pogučo. Vi pametni pa samo nabijajte kak ste proti cepljenji in zarotah, ampak karma je k...

youdel (nepreverjen)

Resno? To si verjetno prebral na tistih straneh na kerih širijo nabuloze o nevarnosti cepljenja.
Je tak? Tebi se lejko zgodi edino ka ti Miklavž letos več ne prinese darila zato ka lažeš po forumih.

In reply to by bedakieni (nepreverjen)

Don Mentony (nepreverjen)

Več kot polovica vprašanih ne zaupa vladnim zagotovilom o varnosti in učinkovitosti cepiva. Hihi, kaj pa ima vlada s tem ? Kaj slovenska vlada proizvaja cepiva ? A če bi pa Tanja Anna Fajon rekla da je cepivo vredu bi pa bilo vse ok ? Bolno kam smo že prišli s temi delitvami naroda ki jih izvajajo slovenski levičarji. JA, na ulicah so samo levičarji ki se gredo lov na čarovnice, nihče drug, težki narod je tu, od psihičnih bolnikov, pijancev, drogerašev, soražnikov slovenstva, možač pa še kakšna deviacija bi se najšla.

youdel (nepreverjen)

Resno?
- od psihičnih bolnikov, pijancev, drogerašev, soražnikov slovenstva, možač pa še kakšna deviacija bi se najšla.
To trenutno vse najdeš v naši desnici in v desnici po svetu. Si se to zatipko ali so ti iz glavnega štaba komunistične partije SDS poslali napačna navodila?

In reply to by Don Mentony (nepreverjen)

yug (nepreverjen)

Don mentony lepo napiso in ti se zdaj čutiš prizadeti, bogi!

In reply to by youdel (nepreverjen)

Don Mentony (nepreverjen)

Prijatelj, poznam vas, vem kdo so kolesarji, poznam te ljudi od Ljubljane do Maribora in točno vem kakšen profil ljudi ste . Ne rabiš navodil za to da bi ocenil vaš psihološki profil, predvsem ste to ljudje ki ste neuspešni in nezadovoljni na osebni rasti, nesrečni sami s seboj in s svojimi družinami . Janša vam je samo filter za to da daste jezo iz sebe ob osebnem neuspehu . Podobno kot nogometni navijač ki večino tekme jeb.e mater sodniku ali pa igralcem, tu nekje ste vi kolesarji. če si užaljen je vredu, ker si razumel kar sem napisal, zdaj začni delati na sebi, sprosti se, pojdi v naravo, počni reči ki jih imaš rad, ne pa da vsak teden najdete reč ki vas frustrira, če iščeš samo slabo, boš to tudi vedno našel, ampak to je samo odraz tvoje osebnosti ne pa stanja družbe .

In reply to by youdel (nepreverjen)

Jdstgxsu (nepreverjen)

To je vojna mediji in podkupljena njihova stroka je cilj da vas cepijo in ne odgovarjajo za nič tudi če umrete a vam ni jasno da hočejo pobiti čim več ljudi.

lepo (nepreverjen)

A ste vedeli, da so slo levičarji najbolj nesrečni, ko gre Sloveniji dobro?
Oni (s pecikli in brez) si želijo anarhijo in katastrofo. To so odlične razmere za njihov prevzem oblasti.
Ne bo vam uspelo, to je J(anša)

čarni vrag (nepreverjen)

To cepivo je eno navadno sranje. Ka drugo lejko čakaš od satanista Billa Gatesa pa ove Melinde. Bill Gates je gučo, kak misli s cepljenjem zmanjšati svetovno prebivalstvo za 15%. Zdaj pa v vrsto cepci!

Zsmilke (nepreverjen)

In vse tej teorije zatote so postale realnost a vas ni sram podkupljeni novinarji pohabljeni!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Bmc (nepreverjen)

Sakši mesec plačan položnico,sakši mesec mi od plače zemejo, te pa si naj san plačan zdravljenje či se nebon cejpo.Malo morgen.Vij,ka tou zagovarjate ste b....e!Večina lidij se pa cepi samo zato,ka do lejko šli na morje prek meje.

francek (nepreverjen)

Bmc............ Prav maš .Samo ,ka ,do Hrvatom šli riti lijzat

In reply to by Bmc (nepreverjen)

Czkkun (nepreverjen)

Kolega se je šau cepit ka de šau na hrvaško malo poglednot samo domou so pa ga v trugi pripelali.

In reply to by Bmc (nepreverjen)

francek (nepreverjen)

Če kdo želi mu odstopimo vsi v družini cepivo štirje smo .To cepivo ali bo pustilo čez čas posledice ali pa je brezivezi in nima nikakršnega učinka placebo

Mokoca (nepreverjen)

Zdaj se cepiti treba ,ko bo še Vlada Janeza Janša,ko bo Burek opozicija prišla na Vlado bo plačljivo (? ).

Franček (nepreverjen)

Škoda cepiva za te norce zacűgnjene, nerazgledane, ka bi jih ščitili pred Covidon. Ten nobeno cepivo nede
hasnilo, ka cepiva proti zameglenosti razuma še neso izumili.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice