V zadnjih dneh je v številnih trgovinah kvasa povsem zmanjkalo, tako svežega kot suhega. Kako kljub temu doma speči kruh?

Za rahljanje kvašenega testa, iz katerega pripravljamo kruh, potice, krofe in podobno, navadno uporabljamo kvas. Poznamo svežega in suhega, za marsikoga je sveži kvas nekoliko okusnejši.

Kvas sestavlja ena ali več vrst glivic kvasovk, ki povzročajo vretje ali fermentacijo. Povedano preprosteje: fini mehurčki testo rahljajo in dvigajo.

Kaj pa, ko kvasa ni moč dobiti?

Če nam je ostal le še en zavojček kvasa

Če nam je ostala le še vrečka suhega ali kocka svežega kvasa, brez skrbi. Uporabljati ga je mogoče praktično v nedogled.

Pripravite kvašeno testo, potem pa od tega testa približno za velikost jajca testa shranite na krožnik. Postavite ga v hladen in temen prostor in pustite, da se posuši.

Testo se bo z dnevi posušilo. Uporabite lahko tako svežega kot suhega. Zvečer to testo nadrobite, raztopite v topli vodi ali mleku, dodate malo sladkorja in naslednji dan imate kvasec že pripravljen.

Postopek lahko ponavljate v nedogled, tako so delale tudi naše babice.

Če smo ostali povsem brez kvasa

Če nam je kvasa povsem zmanjkalo, bo dela nekoliko več. Nekoč, ko so svež kvas težko dobili, so za rahljanje kvašenega test uporabljali domače kislo testo oziroma tako imenovane droži.

Droži pripravite tako, da zmešate 200 gramov moke in dva decilitra vode ter to pustite na toplem. To ponavljamo oziroma sestavine dodajamo vsak dan, pet dni zapored. Nastane masa, podobna gumiju, ki jo potem shranimo v hladilniku.

Pri peki bomo na kilogram moke potrebovali dve do tri žlice droži. Za vzhajanje bo testo z drožmi potrebovalo nekoliko več časa kot testo s kvasom - več ur, po možnosti čez noč.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
stary1 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nam ga ni zmanjkalo, ker
ga sploh nismo imeli,
Kako ti ga potem lahko zmanjka.
nekam čudne naslove ste začeli uporabljat

Ne laži (nepreverjen)

stary1 Či nemaš pametnoga komentara rajši vtihni.

In reply to by stary1 (nepreverjen)

hgdikku (nepreverjen)

narod je nej normalen. prav sebični so nešterni.

Vinetu (nepreverjen)

V turopoljskon Mercatore ga majo.

Penzijonist (nepreverjen)

Avtor tega članka je seveda mladič.Ni znal ,da je tudi soda bikarbona dober nadomestek kvasa

Starejše novice