*Fotografija je simbolična
Če ste zaradi koronavirusa obsojeni na delo doma, je tu nekaj nasvetov, ki vam lahko pri tem pomagajo.

S širjenjem novega koronavirusa, ki je vplival na vse, od mednarodnih potovanj in umiritve javnega življenja, do razpoložljivosti sredstev za dezinfekcijo rok, je blaženje širjenja koronavirusa tudi v Sloveniji postalo prioriteta. Prav zato mnoga podjetja, tudi zdravstvena stroka, nalagajo, da čim več zaposlenih dela na daljavo, dokler se virus ne upočasni.

Na začetku se lahko delo od doma zdi kot sanje: brez nepotrebne jutranje vožnje, brez motečih sodelavcev in samo pomislite kaj boste lahko vse postorili med delovnim časom. Toda potem, ko novost postane stalnica, se lahko delo od doma hitro spremeni v osamljeno moro.

Brez tehnologije ne bo šlo

Prav tehnologija je tisto, kar omogoča delo na daljavo. Zato uredite svoj prenosni ali stacionarni računalnik. Iz pisarne vzemite miško in nikar ne pozabite na polnilec prenosnega računalnika. 

Potem je tukaj še programska oprema. Prepričajte se, da imate prave aplikacije. Veliko oddaljenih delavcev se močno naslanja na aplikacije, kot so Slack, Microsoft Teams, Skype, Zoom ali GoToMeeting. Dogovorite se, katero aplikacijo boste do nadaljnjega uporabljali, aplikacijo si namestite, se z njo spoznajte in pri njej vztrajajte. 

Delo od doma ni dopust

Čeprav boste delali od doma, ste na delovnem mestu. Doma je veliko več dejavnikov, ki vam bodo kradli pozornost, zaradi česar je zelo pomembna pravilna organizacija in disciplina, ki pa zahteva več časa, napora in discipline. 

Ob pravilni organizaciji in disciplini boste bolj učinkoviti kot v pisarni, pri tem pa je dober napotek tudi ustvarjanje razporeda dela, ki ga ustvarite sami.

Odmori

Delo doma si je tako kot v pisarno dobro zastaviti z odmori in premorom za malico. Ne pozabite na dvakrat po 90 do 120 minut dela v prvem delu dneva in 60 do 90 minutne delovne intervale za tem. Prvi odmor je lahko 15-minutni, naslednji naj bo vsaj 30 ali celo 60-minutni. Če je bil tudi drugi odmor krajši, naj bo tretji odmor 60 minut dolg. 

Ravno tako pomislite, da boste zaradi dela od doma morali kuhati, v trgovino po življenjske potrebščine ali se razgibati, zato je dobro, da si takšne in podobne aktivnosti razporedite med odmore. 

Ohranjanje lastnega ritma

Čim manj spreminjajte svoj obstoječi urnik. Če zjutraj vstajate ob osmih, tudi sedaj, ko boste delali od doma, vstanite ob isti uri. Upoštevajte tudi, da boste najbolj produktivni v tistih urah, kot ste sicer v pisarnah, saj so vaše telo in možgani navajeni na tak ritem. V kolikor se pojavi potreba po spremembi le tega, se boste na to čez čas privadili.

Delovni kotiček

Delovni prostor ne rabi biti prava pisarna z zaprtimi vrati, kar v manjših bivalnih prostorih pogosto ni mogoče. Izberite si območje, ki vas psihično pripravi na delo, pa naj bo to ločena soba, majhna miza, postavljena v kotu dnevne sobe, ali prenosnik na koncu kuhinjske mize.

Četudi se delo iz domače postelje sliši kot udobna izbira, je veliko učinkoviteje, če si uredite delovni kotiček, ki bo delo čim manj mešal z vsakdanjimi opravili, ki jih sicer počnete doma. Prostor naj ima dovolj dnevne svetlobe in možnosti zračenja. Posebno pozornost namenite udobni drži, ki ne bo krivila vašega vratu in hrbtenice.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
komunist lojz (nepreverjen)

kak je bilo u komunizmi fajn
Ni bilo Fursa ni bilo Dursa
obstajal je neki SDK ki je pač bil zato ker je moral biti
Noben direktor ni imel problemov če je naredil izgubo
je najel kredit, ta kredit je izničila inflacija in vsi smo se fajn imeli
Vsi smo iz enga piskra jedli in vsi smo eno babo fukali
pa noben ni dobil korona virusa,
Sedaj pa vsak je iz svojega piskra in vsak svojo babo fuka in
korona virus je tukaj
Predlagam, da takoj ukinemo demokracijo in preidemo v komunizem
ker potem bo še korona virus crknil

njofra (nepreverjen)

ja, kot da imajo vsi doma računalnike! če delodajalec to hoče, naj zagotovi vsem doma nemoteno delo, na lastne stroške. isto tako je glede e-šolče sedaj...vsi froci nimajo pc-je, nekateri starši to sploh nemrejo si privoščiti.
isto tak so absolutno egoistične izjave, da se sam odpelji v bolnico ali na vstopno točko, če si okužen. ja kot da vsi slovenci imamo in vozimo avte! v vseh teh tednih niti enkrat ni bilo za slišati kaj napraviti,. če ne voziš avta. prasci egoistični. kar je za nekatere samoumevno in izvedljivo, eš zdaleč ne pomeni, da je tudi drugim oz. vsem tako. torej država niti slučajno ni dobro premislila in poskrbela za nas. definitivno pa je zelo kasno začela preventivno ukrepati, kot da ni imela za vzgled druge države. fuj slovenija in bar da bi vsi politiki umrli od tega virusa. šele takrat bi nastala prav nova vlada!

VRANA (nepreverjen)

Umiri se, no. Na celem svetu ni in ne more biti države, kjer bi ugodili ČISTO VSEM. Vsak ima po svoje čisto drugačne potrebe. Ti ne voziš, drugi ima invalidnega otroka, tretji je na vozičku, četrti ima drugačno bolezen, težavo,..... Zato pa pozivajo k solidarnosti, k medsosedski pomoči, rodbine, vsak prispeva k reševanju situacije, tudi ti!!!!
"....niti slučajno ni dobro premislila in poskrbela za nas." Takšni ste najbolj strupeni!!! Nekdo MORA poskrbeti za vas. Sam da bi pa nekaj zrihtal in organiziral, to pa ne. Da pa nekomu želiš smrt, to pa moraš biti že kar veliko govno. Jaz tudi ne maram politikov, pa vendarle ne želim nikomur virusa, smrti...

In reply to by njofra (nepreverjen)

vladni klovn (nepreverjen)

Vrana to si pa lepo napisal
Če bi bili vsi taki, kot si ti ne bi bilo toliko zla na Zemlji
Vsak naj nekomu pomaga, vsak naj nekomu nekaj priskrbi
Jaz sem naprimer zrihtal prijateljici službo na visokem položaji
Sedaj sem ji dal 14 dni dopusta
uporabljati pa jo bom začel čez tri tedne

In reply to by VRANA (nepreverjen)

njofra2 (nepreverjen)

jaz pa njofri dam prav. če gledamo globalno-a živimo lepo? a niso ravno politiki tisti na katere se vedno zgražamo? mar so za pohvaliti ker nam sfučkajo življenje, sami pa živijo kot v raju. in še in še. je to fer? kje je enakopravnost in vse to? mediji pa naj dajo vse informacije ali pa nič. vemo tudi to da tudi mediji nosijo velik del krivde kar se tiče zdajšnje panike. a tudi njim zaploskajmo, napišimo zahvalno pismo? poglejte komentarje od drugih!

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Klemen992 (nepreverjen)

https://wallet.piplshare.com/user/register/77741dac86
Ce zeli kdo dodaten zasluzek je ta stran z crypto valuto nekaj najenostavnejsega, preprosto se prijavis, veritificiras svoj profil in ko dobis 100groshov kupis crypto paket. Vsak dan zraste vrednost valute za 1%. Ce povabite se svoje domace ali prijatelje dobite od njihovega nakupa dodatnih 12%. Najlazji nacin do lahkega zasluzka

Starejše novice