Bodo otroci septembra sedli v šolske klopi ali za domače računalnike? Ali bo pouk v naslednjem študijskem letu potekal na daljavo ali v učilnici, je odvisno od epidemiološke slike. Na ministrstvu imajo pripravljene štiri možne scenarije.

Ker je situacija glede koronavirusa negotova, bosta organizacija in delo otrok ter mladostnikov v prihodnjem šolskem letu morala slediti epidemiološki sliki razširjenosti koronavirusa, so za Sobotainfo pojasnili na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. 

Zato so pripravili več možnih scenarijev oziroma modelov za organizacijo in izvajanje pouka. Po prvem modelu bi se septembra v učilnice vrnili vsi učenci, po zadnjem pa nihče. Po katerem modelu se bo septembra začel pouk, bo odvisno od epidemiološke slike v drugi polovici avgusta. 

Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da je želja ministrice Simone Kustec, da bi lahko vsi otroci in mladostniki pouk obiskovali v šoli.

Pripravljeni so štirje modeli

Na ministrstvu so pripravili štiri modele, ki temeljijo na zasnovi slovenskega šolskega sistem, na izkušnjah pri izvajanju pouka v letošnjem letu, na rezultatih raziskave, ki jo je izvedel Zavod Republike Slovenije za šolstvo in kadrovskih ter prostorskih pogojih slovenskih šol.

Modeli so zasnovani tako, da je med njimi možno preklopiti kadarkoli med šolskim letom. Šole morajo zato do prvega septembra pripraviti načrt za izvajanje pouka po vseh štirih modelih. 

  • Model A

Model A ne predvideva nobenih omejitev. Gre torej za izvajanje pouka na način, ki je bil v veljavi pred začetkom epidemije. 

  • Model B 

Ta model upošteva določene omejitve, in sicer morajo šole zagotoviti pouk tako, da v največji možni meri preprečuje mešanje učencev med seboj. Model torej dovoljuje vse učence v šoli, ampak s strogimi varnostnimi ukrepi. Učenci med odmori ostajajo v učilnicah.

Prav tako mora šola določiti sistem prihajanja in odhajanja učencev v šolo in domov, način izvajanja jutranjega varstva in podaljšanega bivanja, omejitve pri izvajanju interesnih dejavnosti. Šola določi tudi protokol razkuževanja in vzdrževanja higiene. 

  • Model C

​​​​​​​Model C je načrtovan za takrat, ko ne bo možno izvajanje pouka v šoli za vse učence. Po tem modelu šola pripravi pouk tako, da ga del učencev sledi pouku od doma, del pa v šoli. Pouk je možno izvajati le v manjših skupinah, ki se med seboj ne smejo mešati. 

S tem modelom je predvideno izvajanje pouka v šoli za učence od 1. do 3. razreda. Če lahko šola zagotovi ustrezne pogoje, tudi za učence 4. in 5. razreda. Za ostale učence se organizira pouk na daljavo.

  • Model D

​​​​​​​Četrti model predvideva izvajanje pouka na daljavo za vse učence. 

Odločitev bo znana tik pred začetkom šolskega leta

Izhodiščni model za načrtovanje naslednjega šolskega leta je model A. Ali se bo pouk namesto po modelu A izvajal po katerem drugem, bodo šole iz strani ministrstva obveščene po 20. avgustu. Če bodo zdravstvene razmere takšne, da pouka po modelu A ne bo mogoče izvajati, se lahko model menja kadarkoli med šolskim letom. 

Kako točno bo potekal pouk, bodo torej učenci in učitelji izvedeli šele teden pred začetkom pouka.

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Aaaaas... (nepreverjen)

Model A pa gotovo in naj se henja ze ednouk ta norija.

jao mene (nepreverjen)

a se od teh pametnjakovičev kdo vpraša, kaj to pomeni predvsem za otroke in njihove starše? Starši, če ste dovolj pametni, naredite temu konec, stopite skupaj pa gospo Kustec in vsem tistim, ki mešajo ta zelo smrdljiv dre.*****k, si naj vsak samo za en dan sposodi, da bo delala to z Vašim otrokom, poučevanje na daljavo z nalogami pa me zanima, ali bodo še obstajali sploh kakšni modeli

Kuci ji (nepreverjen)

Henjate že 1x sten virusun namišljenim!!! Deca naj odijo v šolo kak trbej. Či narodi nede puknolo te neven ka smo resan takse ovce???

tanja flaškon (nepreverjen)

Samo 4 variante rešitve tako velikega probljema kot je korona školovanje
Pa takšna vlada
pa takšno ministrstvo
Mislim da bi se proti korona virusu
najlažje borili s Partizanskim načinom bojevanja
Če bi bili mi na oblasti bi imeli najmanj 20 modelov rešitve

Karl Marx (nepreverjen)

a so ti tablete popustile
kuzla kaviar komunistična
Jaz sem komunista
ampak jem žgance in krompir
in ČEVAPČIČE

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Ghost (nepreverjen)

Sobotainfo.
Zakaj vnašate nemir in paniko v počitniške in dopustniške dni? Kvarite dopust staršem in počitnice otrokom? In to na polovici?
Ste poden od podna. Vi in vaši kliki.
Še posebej, ker gre za staro informacijo več kot 10 dni. A res nimate drugega dela, kot da grenite življenje drugim?

čikapajo (nepreverjen)

a si ti vedno tak fuknjen
ali samo takrat ko ti pride striček
iz Velike Nedelje na obisk
in ti po risanki zvečer
vtakne v gobček banano

In reply to by Ghost (nepreverjen)

*.* (nepreverjen)

Ti si pa popek pozabo na sobotainfo...
hehe
debil!

In reply to by čikapajo (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Daj človeški izmeček, nehaj s temi ogabnimi bananami.

In reply to by čikapajo (nepreverjen)

tistiden (nepreverjen)

Te naj tüdi država plača starše, keri bomo spet mogli opravljati delo učiteljev, poleg svoje službe.

čarni vrag (nepreverjen)

ti si še pa bolj fuknjeni
kot oni zgoraj

In reply to by tistiden (nepreverjen)

Stajri (nepreverjen)

Zakoj pa se ne zaposli vec uciteljev, preci mladih Z uciteljsko solo ne dobi sluzbe, pa bi pouk tudi lahko bil popoldne, pa dosti delavk je ostalo brez sluzb v toj krizi, da se proizvodnja elegantno seli v cenejse drzave , le te bi lahko razkuzevale prostore, prelagati ucenje na pleca starsev, nekateri so tega nesposobni, is raznih razlogov , je smesno in totalno neresno.

In reply to by tistiden (nepreverjen)

inokss (nepreverjen)

ti si pa malenkost manj fuknjeni kot onaj zgoraj

In reply to by Stajri (nepreverjen)

Kad (nepreverjen)

Avgusta do pa eni starši zganjali cirkus, la njihov nede šel v šolo, tak je že bilo, v šolo nej, ka doma nekak rizičen, te pa vidiš, la se dejte druži z vsemi, odijo vse naokrog, v šolo pa nj
Deca naj idejo v šolo, naj se sroba, slefi sr se vsr lsjko sremeni
Dajmo deci normalno šolanje, normalno otroštvo

Itaq (nepreverjen)

Samo ka se lejko ide na Hrvaško na mordže.

čarni vrag (nepreverjen)

Zdaj med počitnicami mi je vnukinja malo poročala, kak gnes den izgleda sedmi razred osnovne šole. Tak majo v razredi tri z nekšnimi odločbami, ka ne zmorejo, rabijo dodatno pomoč in podobno. Takšni so v časih kda san jaz odo v OŠ odli v Posebno šolo. Najbole pa me je šokirala, ka eden od njenih sošolcov zna pisati in čitati samo velke tiskane črke. Spadno san na rit. V sedmih letih šolanja so naši učitelji z visoko izobrazbo nej uspeli toga pojba navčiti telko ka bi bil pismen. Če pa je toga nej sposoben pa mu je mesto v Posebni šoli. Kašni bodo pa tej korona učenci, ki se bodo menda včili na daljavo pa bogše ka ne razmišljamo. Mogoče do končali OŠ pa ne do poznali vseh črtk. Ta se pa veselila stric Bill in teta Melinda, saj de v njun nikoli pun žep kapnolo par milijonov iz slovenije.

Starši (nepreverjen)

Niso problem odločbe. Problem so starši, kateri so mnenja, da naj drugi poskrbijo za njihove otroke, smo oni ne. In takšno prepričanje se seli iz roda na rod. Iz generacije v generacijo. Posledica pa je to, nad čemer se upravičeno zgražaš.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

točno tako

In reply to by Starši (nepreverjen)

Polno (nepreverjen)

V kolikor šolanje ne bo potekalo NORMALNO bomo starši primorani organizirati "vaške" šole...starši se bomo organizorali...dali na razpolago večjo dnevno sobo, dvorišče...in bomo sami poskrbeli za normalen razvoj, socializacijo...svojih otrok...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice