*Fotografija je simbolična
O aktualnem stanju glede epidemije koronavirusa so spregovorili Marta Grgič Vitek, Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ, in Lea Knez, vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Maribor, ter vladni govorec Jelko Kacin.

Jelko Kacin je predstavil najnovejše podatke povezane s koronavirusom v Sloveniji. V kombinaciji s hitrimi antigenskimi testi je bilo včeraj opravljenih testov zelo veliko in po napovedih vladnega govorca se bo to število še povečevalo. Stanje v bolnišnicah se tudi umirja, pričakuje se še večje zmanjševanje zasedenosti v naslednjih prazničnih dneh. 

Največ novih okužb je bilo sicer včeraj potrjenih v Ljubljani, kar 186, izstopa pa Novo mesto, kjer so jih zabeležili 106. V Mariboru so med tem potrdili 101 novo okužbo.

V Sloveniji že druga pošiljka cepiva

Marta Grgič Vitek, Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ, je predstavila začetek cepljenja v Sloveniji, ki je bil po njenih besedah uspešen in poteka po načrtih. 

Prve zaposlene v zdravstvenih zavodih so cepili že v minulih dneh z odmerki iz prve pošiljke cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha. Večji del 9750 odmerkov iz pošiljke, ki je v Slovenijo prispela v soboto, pa so porabili za cepljenje stanovalcev v domovih za starejše, ki covida-19 še niso preboleli.

"Domovi za ostarele so prejeli 9200 odmerkov, in sicer 8600 za oskrbovance in 600 za zaposlene, 550 odmerkov pa so prejele bolnišnice. Večina odmerkov je bila porabljena že prvi dan," je danes razdelitev prve pošiljke 6825 odmerki cepiva pojasnila Grgič Vitkova.

V Slovenijo je danes prispela še druga obljubljena pošiljka s 6825 odmerki cepiva proti covidu-19, ti odmerki bodo namenjeni predvsem za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev v bolnišnicah. Po besedah Grgič Vitkove so prvi cilji, ki jih želijo doseči s cepljenjem: zmanjšati umrljivost, izboljšati zdravstveno stanje in razbremeniti zdravstveni sistem. 

V UKC Maribor interes za cepljenje velik, o stranskih učinkih ne poročajo

Lea Knez, vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Maribor, je predstavila potek cepljenja v UKC Maribor. Kot je dejala, so prve odmerke cepiva, ki so jih prejeli v nedeljo, porabili. Že pred božičem so pripravili seznam kandidatov in tako cepili najprej zaposlene, ki spadajo v tvegane skupine in nato še tiste, ki delajo na najbolj izpostavljenih področjih. 

"Odločitev za cepljenje mora temeljiti na informiranosti in nikakor ne na čustvih, saj čustvene reakcije niso racionalne reakcije. Cepljenje je edino učinkovito orodje, če želimo kot družba in kot posamezniki ponovno zaživeti in hkrati obvarovati najranljivejše," je dejala Knezova.

Po njenih besedah se cepljeni počutijo dobro in ne poročajo o težavah, vzporednice pa vlečejo s cepljenjem proti gripi. Kot še dodaja, je interes za cepljenje v UKC MB velik, tako med zdravniki kot pri drugem zdravstvenem osebju. Dnevno prejemajo nove prijave in bodo takoj po novem letu ponovno začeli s cepljenjem.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Letalo??? (nepreverjen)

Preleta öroplanov še nebo ???

butalec (nepreverjen)

Zdaj pa vas denok lepou prosin, vcepite predsednika, predsednika vlade, ministre, poslance, državni svet, zaposlene na nova 24 tv pa či van še kaj ostane, lejko tudi člane prve stranke v državi!

butalec (nepreverjen)

************* joj, pa ne pozabte vladnoga govorca!!

Starejše novice