Slika je simbolična.
Do ponedeljka so v Sloveniji zabeležili 10 primerov potrjenih okužb z novo koronavirusno različico omikron. Gre za dva neodvisna skupka primerov. Okužene osebe so pripotovale iz Švedske in Združenih arabskih emiratov. Zaznali so tudi sekundarne primere.

V postopku epidemiološkega poizvedovanja so vsi oboleli poročali o lažjem poteku bolezni z blagimi simptomi. Epidemiologi medtem nadaljujejo identifikacijo visoko tveganih kontaktov, še piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Da so v Sloveniji potrdili prvi primer okužb s to novo različico koronavirusa, so pristojni sporočili v torek.

Različica omikron ima zelo visoko nalezljivost, po drugi strani pa kaže, da bi bil lahko omikron manj simptomatsko pogojen glede bolezni covida-19, kar pomeni, da je potek bolezni lažji.

Po mnenju Boruta Štruklja z ljubljanske farmacevtske fakultete je to pozitiven scenarij, medtem ko je negativen scenarij nastanek novih mutacij, zaradi česar bi tudi ta različica lahko postala zelo nevarna.

Pojasnil je, da gre zaenkrat bolj za ugibanja, saj nimajo še dovolj informacij, različico omikron pa pristojni sicer vsakodnevno spremljajo in bodo o novostih poročali sproti.

Zaradi omikrona nov val?

Tako tudi še ni jasno, kako delujejo cepiva proti omikronu, a je bilo z več študijami ugotovljeno, da je tretji poživitveni odmerek tudi proti omikronu zelo učinkovit.

»Poživitveni odmerek priporočamo vsem nad 30 let. Izkazuje visoko mero varnosti in učinkovitosti, zato dokler imamo možnosti nabave teh cepiv, jih, prosimo, izkoristimo,« je dejal Štrukelj.

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je danes ocenil, da omikron ne predstavlja samo grožnje, pač pa tudi nov val. Po njegovih besedah je samo vprašanje časa, kdaj se bo ta zgodil glede na hitrost večanja števila okužb z omikronom v drugih evropskih državah.

Strokovna svetovalna skupina za covid-19 bo na današnjem sestanku razpravljala tudi o morebitnih novih ukrepih, je še napovedal.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rihtrtrr (nepreverjen)

JAJA KURAC TEBE LAŽETE KRADETE V PEKEL SPADATE RETARDERANCE!

Ohjoj (nepreverjen)

Ko ga jeebe!

teta mica prasica (nepreverjen)

Itak, ka ste pa mislili.... ka mo se tal nalejci iz toga izvlekli. Že na začetki so vidli ka se s sprestrašenin narodon lejko dela ka se ščej in ka se sploj nišče ne sekejra, če zapraviš milijone davkoplačevalskoga denarja, samo dobro moreš narod zodagati, te pa jin cejli čas gučati ka tij rešujejš življenja s temi milijonami in ka če do se bunili de tisoče mrtvih ležalo po ulicah in de kolaps zdravstvenoga sistema. Što bi takšno priliko iz rouk spujsto. Zdaj do vas pa malo sagali, te do van pa kakšen bombonček dali, vas te malo na morje spustili, te pa palik jovo na novo. In tak iz leta v leto. Adijo svobodno življenje.

Ohjoj (nepreverjen)

Se strinjam. Prestrasen pristane na vse. Taksen ki samo porocila in Kdo vam laze tudi. Kaj ne razmite da je debil Tomasic placan za reklamirati cepivo, kot vsi odvisni mediji. Sem mislila ka smo pomurci mocni lidje. Vedno smo odstopali od preostale Slo ker nas tisti v Lj majo za manjvredne, niso vlagali v razvoj totega dela. Mi smo za njih neki rednecki iz vukojebin. Ampak ne, vi te jin se rit nastavili ka vas jebejo in na toti racun sluzijo. Pejmo se mal hecat, ignorirate to izjavo ali ka van je?! PEJMO SE MAL HECAT!

In reply to by teta mica prasica (nepreverjen)

vm5 n52 06 (nepreverjen)

🤔😅😂🤣

In reply to by Ohjoj (nepreverjen)

Robin hud. (nepreverjen)

Normalno ka de priso novi val. Po novon leti de takoj vik in krik! Ce poglednes nazaj v preteklost zadnjih 2 let..... Vzorec se ponavla znova in znova. Zau. Konec je s svobo. Zaj do prisle biometricne osebne se cuj....... ZF filmi iz preteklosti, kere nan je odavo holivud, marsikera stvar se zacne odvijati kak je bilo v filmaj. Vsi smo budale, vsi!!! Zato ka si to dovolimo. Luzeri. Zaj mo pa se dovolili ka do nan deco posiljavali s ten. Pfujjjj.

necepec (nepreverjen)

Robin,
glij gnes san se odločo, ka dvignen novo osebno pred koncem marca, kda do samo še biometrične davali.
In ostali? Do 28. marca mate čas!!

In reply to by Robin hud. (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Te Štrukelj pa Poklukar sta zrela za psihiatra. Izgleda, da mislita ka smo vsi kreteni.

grb 54h5 (nepreverjen)

😱FB👨🏻‍⚕️🤮🐔🧠😅😂🤣

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

K-mica (nepreverjen)

Vsi te sevi imajo nekaj skupnega. To je pohlep, tak da jih bo verjetno še kar nekaj, dokler ne zmanjka €€.

Starejše novice