Sinoči so v hotelu Radin okronali 22.Vinsko kraljico Slovenije.

Sinoči je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan skupaj s predsednikom uprave Pomurskega sejma Janezom Erjavcem in pokrovitelji  Vinska kraljica Slovenije v hotelu Radin kot 22. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2018 okronal Katarino Pungračič iz Zavrča v Halozah. 

Katarina je prišla na slovenski vinski prestol iz družinske kmetije, na kateri se ukvarjajo z vinogradništvom, vinarstvom in turizmom in je študentka študijskega programa Agrikultura in okolje Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Opravila je tečaj za sommelierja ljubitelja, to znanje pa bo, kot pravi, v prihodnosti še nadgradila. Aktivno sodeluje v društvu vinogradnikov in sadjarjev Haloze. Od malih nog združuje delo v vinogradu in na turistični kmetiji, na kateri domačim in tujim gostom predstavlja in ponuja bogastvo slovenskih vin in kulinarike.  

Slovenska vina bo predstavljala na številnih dogodkih

V tekočem letu bo slovenske vinorodne dežele ter slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino predstavljala na številnih dogodkih doma in po svetu. V novembru jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke.
    
Na slovesnosti je prisotne uvodoma pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, slavnostni govornik je bil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Z nagovorom se je od prestola poslovila Maja Žibert, 21. Vinska kraljica Slovenije.

Maja je le nekaj dni po kronanju januarja 2017 odpotovala v Berlin na Grüne Woche, Zeleni teden, mednarodni sejem za kmetijstvo, prehrano in vrtnarstvo, ki ga obišče skoraj pol milijona obiskovalcev. S svojo aktivno prisotnostjo je pomagala slovenski ekipi razstavljavcev ter ministrski ekipi pri izpostavitvi pomena čebel in čebelarstva za človeštvo in s tem pripomogla k uvrstitvi dneva čebel v svetovni koledar. Sodelovala je pri sprejemanju ministrskih ekip številnih svetovnih držav in jih navduševala za vrhunska slovenska vina. 

Organizirala dobrodelno večerjo

Od januarja do decembra 2017 je bila aktivno udeležena na več kot 100 dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin. In čeprav bi si vsak izmed njenih nastopov, med katerimi je širom in počez prepotovala Slovenijo in dobršen del zamejstva, zaslužil posebno poglavje. V novembru je v Vinskem dvoru Deu na Malkovcu organizirala dobrodelno večerjo. Na njej je preko 90 gostov darovalo sredstva za društvo Žarek upanja, katerega dejavnost je usmerjena  v psihosocialno obravnavo žrtev odvisnosti od alkohola in drugih oblik zasvojenosti ter pomoči njihovim bližnjim. S pomočjo zbranih sredstev bo marsikateri otrok iz zaradi alkohola prizadetih družin prvič izkusil radosti in veselje, ki jih ponujajo zimske aktivnosti, saj so bila zbrana sredstva namenjena njihovemu zimskemu letovanju. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Navijači (nepreverjen)

Kaj je kiske ogurke pogejla?

goostt (nepreverjen)

Nej je gejla oburk, vino joj je ciknilo !

In reply to by Navijači (nepreverjen)

kanžor

Že so dosadni z tejmi vinskimi kraljicami

partizano (nepreverjen)

Poznam eno pirsko kraljico ,, ja tista pa ima zize ,, vam povem da poludiš

Starejše novice