Z današnjim dnem se začenja preventivna akcija Hitrost ubija - vozimo pametno.

Zaradi prehitre vožnje, ki še naprej ostaja najpogostejši vzrok in dejavnik prometnih nesreč, je lani na slovenskih cestah umrlo 46 oseb. Z nacionalno akcijo Hitrost, ki poteka v koordinaciji agencije za varnost prometa, ljudi vsako leto ozaveščajo in informirajo o pomenu odgovornega ravnanja pri zagotavljanju varnosti v prometu.

Glavna naloga agencije je, da si prizadeva za zmanjšanje povprečnih hitrosti in posledično manj mrtvih, hudo ter lahko telesno poškodovanih v prometnih nesrečah.

Hitrost je še posebej nevarna v primeru ranljivejših udeležencev v prometu, na primer pri pešcih, kolesarjih in motoristih.

Prav zato v treh obdobjih, natančneje aprila, junija in avgusta, poteka vrsta preventivnih aktivnosti, ki voznike opozarjajo na dosledni upoštevanje omejitev hitrosti in prilagajanje vožnje razmeram na cesti.

V novo medijsko kampanjo z vidnejšimi Slovenci

Kot poroča STA, v agenciji začenjajo z novo medijsko kampanjo za hitrost, ki jo bodo skupaj s statističnimi podatki o prometni varnosti predstavili na novinarski konferenci.

Med ambasadorji kampanje so sicer Rado Mulej, Jože Robežnik, Marko Miladinovič in Franci Kek.

S strani Evropske komisije so medtem minuli teden bile objavljeni predhodni statistični podatke o varnosti v cestnem prometu za lansko leto. Kot so pokazale številke, pa je  Slovenija lani v primerjavi z letom 2016 zabeležila 20-odstotno zmanjšanje števila smrtnih žrtev. Predlani so pri nas v prometnih nesrečah umrlo 130 oseb, v minulem letu pa 104 oseb.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice