Ekipa kuharjev, kurjačev in glavnih pomočnikov pred začetkom kuhanja.
Od danes naprej se v Lendavi, svetovni prestolnici bograča, lahko pohvalijo z velikim dosežkom. Skuhali so 1801 kilogram bograča.

Ekipa šestih kuharjev in 20 pomočnikov je v 16 urah uspela pripraviti in skuhati doslej največjo znano količino bograča v kotlu, in sicer 1801 kilogram. S tem rekordom se bo Občina Lendava potegovala za vpis v Guinessovo knjigo rekordov. Obenem je potekala tudi 42. Lendavska trgatev, ki je tokrat potekala nekoliko drugače.

Meritve in tehtanje kotla pred začetkom kuhanja rekordnega bograča.

Začetek kuhanja v petkovih večernih urah

Kuharska ekipa, v kateri so bili poklicni kuharji, člani mestne in krajevnih skupnosti, sodelavci javnega zavoda ter gasilci, je z delom pričela že dan prej, v petkovih večernih urah.

Samo čebulo, ki je je bilo skupno okoli 400 kg, je bilo treba pražiti dobre tri ure. Rekordni bograč je poleg tega vseboval še 4 kg česna, 220 kg govedine, 160 kg divjačine, 300 kg svinjine in 400 kg krompirja, 22 kg začimb ter 12 l vina.

V uspeh so bili prepričani

Jožef Horvat, član kuharske ekipe, je bil prepričan v uspeh.

»Bil sem del kuharske ekipe, ki je bila res izvrstna. Ponosen sem na ta izid, saj smo se na današnji podvig pripravljali kar nekaj časa. Teh 16 ur kuhanja nas je medsebojno dvigalo in polnilo z energijo ter na koncu pripeljalo do želenega cilja. Rekordnega in predvsem okusnega bograča«, pravi Jožef. 

Uradno tehtanje je pokazalo 1801 kilogram, oziroma dobrih 300 kilogramov več, kot je bilo prvotno načrtovano. Sledilo je razdeljevanje bograča. Nanj so že nestrpno čakali obiskovalci, na katere je čakalo več kot 3500 porcij te znamenite lendavske specialitete.
 

V kotel je šlo pol tone krompirja.
Zadnja in verjetno najbolj pomembna začimba bograča – 12 litrov lendavskega vina.

S tem podvigom se je občina Lendava vpisala na svetovni zemljevid 

Župan občine Lendava Janez Magyar je kuharje na prizorišču vzpodbujal že od samega začetka kuhanja.

»Zares sem srečen in ponosen na domačine, ki so idejo o kuhanju rekordnega bograča sprejeli z entuziazmom, in v svojem prostem času prišli in izvedli ta velik podvig. To je dokaz več, da zmoremo, če smo povezani in se združujemo - s tem se je naša občina vpisala na svetovni zemljevid, in to v letu, ko Slovenija nosi naziv Evropske gastronomske regije!«
 

Med dogodkom župan gostil obisk delegacije iz Novega Sada

Župan je ob tem gostil tudi obisk delegacije iz Novega Sada s predsednico mestne skupščine Jeleno Milinković Radomirović. Ob tej priložnosti so v avli Gledališke in koncertne dvorane Lendava odprli razstavo pravoslavnih ikon, ki jo je odprla Suzana Zelenkovska, Veleposlanica Republike Severne Makedonije.
 

Mak Minka Jerebič, podsekretarka Ministrstva za kulturo RS, Dalibor Rozić, član mestne skupščine Novega Sada, Janez Magyar, župan Občine Lendava, Jelena Milinković Radomirović, predsednica mestne skupščine Novega Sada.
Sprejem delegacije Novega Sada na Občini Lendava.

Od Bogračfesta do kuhanja rekordnega bograča

Zavod za turizem in razvoj Lendava je v nekaj več kot deset dnevnem dogajanju znova obudil festivalsko dogajanje v Lendavi. Festival Vinarium so stopnjevali z Bogračfestom ter z manjšimi dogodki vse do današnjega dne s kuhanjem rekordnega bograča, ki je potekalo skupaj z 42. Lendavsko trgatvijo. Direktorica zavoda se je ob tej priložnosti posebej zahvalila celotni ekipi, ki je sodelovala pri načrtovanju, izvedbi in je bila nepogrešljiv člen tega rekordnega bograča. 
Sedaj sledi priprava dokazil, kot so izjave prič, video in fotomaterial, dokazila o stehtani količini ter o poteku celotnega podviga in notarski zapisnik, ki bo posredovan uradni komisiji Guinness World Records in ta bo na podlagi predanega materiala odločala o vpisu rekorda.
 

Po neprespani noči sta župan Janez Magyar in glavni kuhar Štefan Horvat že zadovoljna vihtela kuhalnici.

42. Lendavska trgatev letos nekoliko drugače

Kuhanje rekordnega bograča je potekalo skupaj z 42. Lendavsko trgatvijo, ki je navadno v znamenju tradicionalne povorke. Predstavilo se je kar 18 društev in krajevnih skupnosti, ki so se letos predstavili na mirujočih vozovih.

»Društva so se ob prizorišču kuhanja bograča potrudila in prikazala ljudske običaje, šege, navade, različna jesenska opravila pa tudi zabaven oris trenutne covid situacije. Tako je bilo ponovno za vsakogar nekaj«, je letošnjo povorko opisala Elvira Vaupotič Göncz, predsednica Zveze kulturnih društev Lendava.

Letošnji Festival Vinarium je tako po enoletnem premoru znova zaznamoval dogajanje v najvzhodnejšem slovenskem mestu. Poleg Bogračfesta so pripravili tudi manjše dogodke, kot so etno večeri, delavnice in večer Lendavskih goric.  
 

Skupina iz Turnišča je prikazala proizvodnjo obutve.
Natančno tehtanje je pomembno tudi za knjigo rekordov. Tehtnica je pokazala 1801 kilogram bograča.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Opa (nepreverjen)

Najslabši bograč ka san ga gda koli v živlenji probo, kak vas je tou nej sran odavate...tak razočarane san že dugo nej biu kak gnes.... sramota nikoli več

Prejbograč (nepreverjen)

Baje je bilo bole podobno nešne bistri juhici...

In reply to by Opa (nepreverjen)

orglice (nepreverjen)

Meni je ustrezal !

In reply to by Prejbograč (nepreverjen)

. (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

kolko živali je moglo umreti. rajši bi kaj zelenjavnega napravili.

Mekičč (nepreverjen)

Več živali umre boljše je :)

In reply to by . (nepreverjen)

Magyar Bacsi (nepreverjen)

Sem pojedel 3 porcije potem pa sem se ukozil v gate.

Domačin1532789 (nepreverjen)

Doklerč bo Horvat Jože kuhal nebo nihdar dober bograč . Saj niti v Lipi ne kuha dobro jed,saj pred dvema letoma so ves bograč tjasipali ker ljudje niso jedli. Kuhali so kuhari amaterji ki mislijo da so kuhari ampak so zdaj pokazali da so nula. Pol desetih začeli kuhat ob 3 ponoči ustavili kuhanje in je začeli dalje kuhat ob pol osmih ker če nebi ustavili kuhanje pol bi GOLAŽ BI BIL GOTOV ŽE OB DEVETIH

Domačin1532789 (nepreverjen)

Jožef Horvat je lahko bil prepričan v uspeh lahko ga.pa.je.sram de ni skuhal bograč apag golažovo juho

Franzz (nepreverjen)

Direkt san znau ka se tu nede šlo za kvaliteto ampak zgolj in samo za kvantiteto. Najslabši bograč ka san ga kda probo, moja 80 let stara mati bokšoga skujajo.

Starejše novice