Na veterinarski fakulteti v zadnjem času beležijo porast psov, pri katerih so ugotavljali prisotnost protiteles proti nevarnim leptospiram.

Na veterinarski fakulteti v zadnjem času beležijo porast psov, pri katerih so ugotavljali prisotnost protiteles proti nevarnim leptospiram. Te povzročajo nalezljive bolezni in se z živali prenašajo na ljudi. 

Ker se bo to predvidoma nadaljevalo, s fakultete opozarjajo na pravočasno diagnostiko, ki je ključna za obvladovanje bolezni in zdravje ljudi, poroča STA.

V laboratoriju za leptospirozo Inštituta za perutnino, ptice, male sesalce in plazilce so od septembra zaznali porast serološko pozitivnih psov - 62 odstotkov testiranih vzorcev - proti nevarnim in kužnim leptospiram, so sporočili s fakultete. 

»To pomeni, da čedalje več psov prihaja v stik s temi bakterijami,« je za STA dejala Renata Lindtner Knific iz inštituta.

Najbolj pogosta v Pomurju, z živali se prenaša na človeka

Bolezen je razširjena po vsem svetu, z izjemo polarnih območij. V Sloveniji se pojavlja leptospiroza v endemični obliki v Pomurju, od koder je tri četrtine vseh prijavljenih primerov. V ostalih predelih Slovenije se pojavlja obolenje sorazmerno redko. Okužbe z leptospiro pri ljudeh se pojavljajo skozi vse leto, po podatkih NIJZ.

Glede na letni čas na inštitutu po njenih besedah predvidevajo, da se bo ta trend nadaljeval, zato pozivajo k pravočasni diagnostiki. Ta je za obvladovanje bolezni izredno pomembna z vidika zdravja ljudi, saj gre, kot opozarja, za zoonozo.

»Zoonoze pa so nalezljive bolezni, ki se z živali prenašajo na človeka. Živali predstavljajo rezervoar okužbe in človek je navadno le naključni gostitelj,« je pojasnila in dodala, da je leptospiroza druga najpogostejša bakterijska bolezen, ki vpliva na zdravje ljudi in živali.

Najpomembnejši rezervoar okužbe so po besedah Nacionalnega inštituta za javno zdravje glodavci, zlasti podgane in poljske miši, ter številne druge živali, tudi psi in govedo. V vodi in zemlji živijo leptospire razmeroma dolgo. Voda, ki je kontaminirana z urinom okuženih podgan je ključna za prenos okužbe.

Pojavlja se kot febrilno obolenje, povzroča lahko težke pljučnice in nevrološke motnje ter okvare jeter in ledvic. Spekter obolenja se giblje od blagih in nespecifičnih do hudih, multisistemskih bolezni, ki se lahko končajo s smrtjo.

Kako prepoznamo leptospirozo?

Bolezen poteka v dveh fazah. V prvi, ki traja od pet do sedem dni, se pojavijo nespecifični znaki bakterijske okužbe in v tem obdobju še ni prisotnih specifičnih protiteles. Sledi nekajdnevno stanje navidezne ozdravitve, nato pa se pokažejo klinični znaki, specifični za prizadetost različnih organskih sistemov.

V drugi fazi bolezni se pojavijo specifična protitelesa, ki so lahko prisotna več mesecev.

Glede na raznovrstnost kliničnih znakov je bolezen, kot je poudarila Lindtner Knificeva, pogosto spregledana. Zaradi neustrezne terapije lahko pride do izločanja živih leptospir z urinom, ki traja tudi več mesecev.

»V primeru suma okužbe z leptospirami se za dokaz specifičnih protiteles testira vzorec seruma živali, odvzetega vsaj sedem dni po pojavu kliničnih znakov. Nivo protiteles nato narašča, zato je priporočljiv odvzem drugega seruma v razmaku 14 dni, saj na ta način ovržejo možnost stare okužbe,« je še pojasnila Lindtner Knificeva.

Iz pomurske veterinarske ambulante so nam sicer zaupali, da so beležili nekaj primerov okužbe v letošnjem letu, ampak v praksi bolezen prevladuje v Ljubljani in tamkajšnjem barju, saj so najbolj nevarna ravno vlažna področja.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
d.d.mura (nepreverjen)

pa ge zaj? v Pomurju ali v Ljublani? samo naslov omeni Pomurje. wtf?

tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Končno bodo ljudje spoznali, da je pes človekov najboljši prijatelj, ko je na svojem (pesjaku, vrtu, zunaj). Ne pa v stanovanju kot prvi "ljubljenec" družine. Zato so moški raje v gostilnah kot doma, pa ne zaradi psa...………………...

CRKOTINA V SLOVENIJI (nepreverjen)

To je zato ker v Sloveniji tako ljudje kot psi pojemo vso crkotino, ki jo naši mesari uvozijo in za to zvemo šele po enem letu ali pa nikoli. Ali ste kdaj zasledili kako analizo pesje hrane ne nikoli, kaj pa je še vese tam notri, pa potem nas šopajo, da se širi bolezen, nihče pa ne pove zakaj. Nekoč je vsaka hiša - kmetija doma gojila prašiče, to so oblast in veletrgovci uničili, da lahko poceni uvažamo vso svinjarijo BANDA.

E-na lastovka (nepreverjen)

Psi ne sodijo v blokovska stanovanja, če je komu prav ali ne! Med drugim tudi zaradi take ali druge bolezni,
higiene prostorov, kakor tudi okolice blokovskih naselij. Sicer sem velik ljubitelj narave, živali, še zlasti
domačega mačka, s katerimi sem delila svoj vsakdan od rosnega otroštva do preselitve z doma na podeželju
v več stanovanjsko okolje. Le to pa je bilo (vsaj nekoč) zamišljeno domovanju človeške vrste.

cuda (nepreverjen)

Marsi keri bedak človeške vrste (oprostite na izražanji) ne sodi v stanovanje zaradi TAKŠNIH in DRUGAČNIH stvari, sama san v bloki pa je pes zadnja stvar kera se mi zdi moteča...kakša higiena pa bolezni, vej pa či je pes cepleni pa vse nega panike...naj spomnim v leti 2019 smo nej 1919 :) bilo je nekda, zaj smo v drugačnih časih, smilite se mi zaradi mnenja keroga mate...ampak ga zakonsko določeno žal lejko mate takšoga kak ščete.

In reply to by E-na lastovka (nepreverjen)

županov prijatelj (nepreverjen)

vse te cucke bi bilo evtanizirati

In reply to by E-na lastovka (nepreverjen)

Sportas (nepreverjen)

S tabo vred. Svet bi bil lepsi

In reply to by županov prijatelj (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Zdaj pa rejsan ne razmin-3/4 prijavlenih primerov je v Pomurji. Na veterini pa pravijo ka bolezen prevladuvle v Lublani , prinas pa je malo primerov.

Lujzek (nepreverjen)

Ej, cuda: vej pa či je, kak praviš, pes cepleni, kak ma te lejko na človeka prenosljivo bolezen? Cuda so ženske štere
spijo s pesi, ...

bingelj (nepreverjen)

Po minusih sodeč bi rekel, da je večina tu gor samskih, vdov in drugače osamljenih, zateženih bab. Očitno jim je nekdo nastavil ogledalo in so znorele. Za nekatere je njihov ljubljenček več vreden, kot vsi ljudje v bloku. Ko se poserje pred blokom na zelenico in polula vse felne in gume okoliških avtomobilov in ji pač nekdo mimogrede pove da pač to ni primerno je takoj užljena in podivja, kot bi ji padel cel svet na glavo.

100-100 (nepreverjen)

Leptospiroza

05. 02. 2015
Leptospiroza je zoonoza, ki je razširjena po vsem svetu. Spada med zoonoze, saj je bolezen divjih in domačih živali, ki povzročitelja izločajo z urinom. Človek se okuži z neposrednim ali posrednim stikom z okuženo živaljo oziroma njenimi izločki.

Bolezen je razširjena po vsem svetu, z izjemo polarnih območij. V Sloveniji se pojavlja leptospiroza v endemični obliki v Pomurju, od koder je tri četrtine vseh prijavljenih primerov. V ostalih predelih Slovenije se pojavlja obolenje sorazmerno redko. Okužbe z leptospiro pri ljudeh se pojavljajo skozi vse leto.

Povzročitelj
Povzročitelj bolezni je spiroheta iz rodu leptospir.

Način prenosa
Najpomembnejši rezervoar okužbe so glodavci, zlasti podgane in poljske miši, ter številne druge živali, tudi psi in govedo. V vodi in zemlji živijo leptospire razmeroma dolgo. Voda, ki je kontaminirana z urinom okuženih podgan je pomembna za prenos okužbe.

Inkubacija in potek bolezni
Povprečna inkubacijska doba je 10 dni (od 4 do 19 dni). Oboleli lahko izloča leptospire z urinom (običajno 1 mesec).
Bolezen poteka v dveh fazah. Začetni bolezenski znaki so neznačilni, podobni gripi: hitro naraščanje telesne temperature, pogosto z mrzlico, hudim glavobolom, bolečinami v mišicah. Pridružijo se lahko še bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje, povečanje jeter, redkeje povečanje bezgavk in izpuščaj. Značilen znak, ki pa včasih ni izražen, je vnetje očesne veznice. Zvišana temperatura se po 1 tednu normalizira, kar pri manjšem delu bolnikov pomeni konec bolezni. Pri večini bolnikov pa pride do ponovnega dviga temperature. V tem času se pogosto pojavi meningitis in prizadetost ledvic. Smrt je ponavadi posledica odpovedi ledvic, jeter, pljučnice.

Dovzetnost
Leptospiroza je poklicna bolezen oseb, ki delajo z živino, živalmi, živalskimi izdelki ali na kontaminirani zemlji in void. Obolevajo tudi osebe, ki se kopajo v oesnaženi vodi, jezerih, kanalih in rekah.

Zdravljenje
Leptospirozo zdravimo z antibiotiki. Zdravljenje traja 5 do 7 dni. Zelo pomembno je nadomeščanje tekočin in mineralov ter kontroliranje delovanja pljuč, ledvic in jeter.

Preprečevanje
Preprečevanje leptospiroze pri človeku je zelo težko, ker ni mogoče izkoreniniti velikega živalskega rezervoarja okužbe. Potrebno je higiensko urediti klavnice, živalske farme in kopališča. Ob sumu pojava leptospiroze pri živalih je potrebno zaščititi delavce oziroma zaposlene na farmah z ustrezno obleko, obutvijo (gumijasti škornji) in rokavicami. Cepljenje domačih živali je znatno zmanjšalo število obolenj. Priporočajo cepljenje psov, ker je veliko število primerov leptospiroze pri otrocih, ki so bili v stiku s psi.

Lujzek (nepreverjen)

Na spleti smo lahko pred dnevi zasledili pasje bordele na več lokacijah v Srbiji za potrebe množičnega turizma. Drži, kak pravi "cuda", ka smo v letu 2019, ki je štela s ten povedati, da je človek umsko naprednejši, pa
bole razvit, kak pred 100 leti. Pa d**k: či dale bol poneumljen, čustveno zavrt, v totalni moralni krizi, pa ne zmore
normalnih medčloveških odnosov. Na vse načine (v ton primeri z minusi) branijo svojo zablojenost .

113 (nepreverjen)

Bolezen na človeka prenašajo tüj njuhove lastnice, ka te znali. Moški, ognimo se njih!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice