Tina Bregant, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, je na današnji novinarski konferenci o izzivih z novim koronavirusom predstavila nov odlok, ki narekuje obvezno nošnjo mask tudi na prostem v rdečih regijah.

V luči tega, da bi se izognili še večjim zaostritvam, se je vlada odločila, da v nov odlok zapiše obvezno nošnjo mask tudi na prostem. Brez maske, ko govorimo ali ko smo športno aktivni, se namreč okoli nas ustvarja oblak kapljic oziroma aerosolov, ki se med drugim prenašajo na okoliške površine in v katerih je lahko prisoten tudi virus.

»Če ne želimo svojih kapljic in virusov deliti s tistim, ki se nahaja v tem prostoru nekaj trenutkov za nami, je smiselno, da nosimo masko. Smo na eksponentni krivulji, ki jo je težko ustaviti. In nošnja mask je učinkovita, o tem ni nobenega dvoma,« izpostavlja Bregantova.

Masko je dobro uporabiti tudi pri športnih aktivnostih, razen, če gre za individualno športno aktivnost na samem. Če gremo na primer na sprehod, kjer je več ljudi, je masko potrebno nositi. Bregantova pri tem navaja tudi izjeme, katerim mask ni potrebno nositi, in sicer so to otroci do šestega leta, osnovnošolci do vključno petega razreda, tudi vzgojitelji v vrtcih in njihovi pomočniki.

Zapiranje nenujnih bolnišničnih dejavnosti

Spreminja se tudi režim za zdravstvene delavce, ki po novem lahko svoje delo opravljajo naprej, tudi, če so bili v stiku z okuženo osebo, dokler ne razvijejo simptomov. »Mi kadra nimamo, zato iščemo najboljše možne približke, to je daleč od optimalnega. Vendar če ljudi ni, moramo najti en kompromis,« pravi Bregantova.

Dodaja, da se spreminja tudi področje zdravstvene dejavnosti, natančneje zapiranje nenujnih dejavnosti v bolnišnicah. Tako lahko posamezni vodja oddelka po novem sam presodi, ali se bo njegova dejavnost še naprej izvajala.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hit.er 🤚 (nepreverjen)

Ne da slučajno še enkrat vidimo Izdajalca pahorja in njemi podobni brez mask!

bob2 (nepreverjen)

kak pa naj zdaj jaz vem kera vas ali mesto je v rdečem če bom potoval kam v sloveniji, če je vsak dan drugače. To samo da se bo pisalo kazni spet kasiranje.

Nirfis (nepreverjen)

Aha ni šans te pa spite še z masko vsi politike pa mediji fuj sram vas bilo banda ciganska podkuplena!

Forint (nepreverjen)

Ka idejo maske slabo v promet? Če vas što stavi samo povejte ka ste na individualni rekreaciji.

če ge va ra (nepreverjen)

Itak, da je treba v rdeči regiji masko dati gor tudi na prostem.
Ko greš v gozd na svež zrak lhko kak medved ali volk prdne. In če je slučajno okužen boš od njegvega prdca okužen tudi sam.
Zato so v gozdu na sprehodu potrebne maske.
Da bo človek dobil čimmanj kisika in posledično ne bo zmogel razumsko razmišljat.
In ne bo pogruntal, kako ga ta JJ vlada na suho nateguje !!!!!!!

SMRT FAŠIZMU - SVOBODA NARODU

MurekIN (nepreverjen)

Naslednji ukrep bo baje da bodo mogli biti mlajši od 20 let obveznooooo na povodcih,... Baje!

Starejše novice