Ob koncu septembra in začetku oktobra toplo vreme, toda obilne padavine v nadaljevanju tedna prinašajo ohladitev z nevarnostjo poplav.

Jesen je tukaj, a kljub temu se nam tudi konec septembra in v začetku oktobru obeta še nekaj precej toplih dni. Temperature se bodo jutri in v sredo vzpenjale proti 15 stopinjam Celzija in tudi dnevne temperature bodo vsaj v torek nad 20 stopinjami Celzija.

Pravzaprav bo dnevna povprečna temperatura za 2 do 4 stopinje presegala dolgoletno povprečje. Nadpovprečne temperature smo v Pomurju beležili že v preteklih dneh:

Vir: Arso

Počistite listje in preverite odtoke

Skoraj poletnih temperatur se le naužijete, kajti sredi tedna se obeta ohladitev s padavinami. Kot napoveduje Arso, nas bo dosegla izrazitejša hladna fronta:

Hladilo se bo tudi v višinah, v spodnjih plasteh ozračja pa bo sprva z jugozahodnikom dotekal še topel in vlažen zrak. Ozračje bo nestabilno, pred in ob prehodu fronte se bodo pojavljale tudi nevihte z nalivi. 

V kratkem času lahko zapade velika količina padavin, možne so torej tudi precejšnje težave z meteornimi vodami. 

Voda lahko zastaja predvsem zaradi listja, ki lahko zamaši odtoke. Vremenoslovci zato svetujejo, da na dvoriščih in v okolici sproti preverite pretočnost odtočnih jaškov in kanalov. 

Šlo naj bi za razmeroma kratek padavinski dogodek, ki bo predvidoma trajal največ 12 ur. Do četrtka zjutraj bodo padavine torej povečini že ponehale. Pihal bo sicer okrepljen veter severnih smeri, ki bo v četrtek oslabel.

Še posebej sveža bosta četrtek in petek; kljub pretežno sončnemu vremenu bodo termometri po nižinah pokazali le nekaj več kot 15 stopinj Celzija. Prav tako bo v petek zjutraj v hladnejših legah možna slana. Nekoliko topleje naj bi bilo ob koncu tedna. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hfv (nepreverjen)

Glavno, 9000ka neka je. Saj vseeno ka.

Bill (nepreverjen)

Poplave.. Dva mesca pa deža nej bilau.. Tableta lekaj popušča.. En den dež kaže pa še tau pitanje ka bau z toga..

Hmmmmm (nepreverjen)

Ha? Zakoj naj bi bil pogoj za poplave datum, kda je nazadnje dež šau? Ja, tableta očitno rejsan popušča... Poplave nastanejo, kda kanalizacija ali pa zemla nemre več absorbejrati vode. Bodisi zaradi toga, ker je nivo vode v zemli previsiki, bodisi zato, ker ga pač nemre absorbejrati ker v kratkon časi pade puno dežja. Sicer pa, ka je boukše? Ka se ljudstvo opozori in te na konci ne pride do poplav ali pa ka se ne pove nika, te pa na konci pol vasi pa mest poplavlenih?

In reply to by Bill (nepreverjen)

trollbusta (nepreverjen)

či pozorno preštejte napoved v besedi, do izrazite padavine in možni nalivi na jugi slovenije. najmenje de jih na vzhodi.

Starejše novice