V prodajnih avtomatih pretežno nezdrave izbire – celo na fakultetah ter v zdravstvenih in socialno varstvenih ustanovah.

Približno 2 milijardi svetovnega prebivalstva obeh spolov in vseh starosti je debelih oziroma imajo prekomerno telesno maso, kar vpliva na številne srčno žilne bolezni, sladkorno bolezen, nekatere vrste rakavih obolenj in posledično na več kot 3 milijone smrtnih primerov letno. 

Prav okoljski in socialno ekonomski faktorji so glavni dejavniki, ki prispevajo k epidemiji debelosti. Pri tem pa ima prehranjevanje stran od doma, tudi nakup hrane v prodajnih avtomatih, pomembno vlogo.

Vendar pa raziskave Zveze potrošnikov Slovenije in Univerze v Mariboru, Fakultete za zdravstvene vede, ki so potekale v okviru izvajanja Nacionalnega programa na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje 2015 – 2025 Ministrstva za zdravje, kažejo, da ponudba v prodajnih avtomatih, ki so dostopni študentom oziroma obiskovalcem zdravstvenih in socialno varstvenih ustanov, ne zagotavlja dovolj zdravih izbir.

Celo v zdravstvenih zavodih prigrizki in pijače z visoko vsebnostjo sladkorja 

V prodajnih avtomatih, celo v zdravstvenih domovih in bolnišnicah, ki naj bi predstavljale zgled na področju ohranjanja javnega zdravja, prevladujejo prigrizki in pijače z nizko hranilno vrednostjo, ter visoko vsebnostjo kalorij, maščob, soli in sladkorja.

V Zvezi potrošnikov Slovenije ocenjujejo, da je potrebno ustvariti okolje, ki bo ponujajo in spodbujalo zdrave izbire. Zaradi stiske s časom ali pomanjkanja druge ponudbe, je prodajni avtomat večkrat priročna, a ne vedno niti zdrava niti cenovno ugodna izbira.

»Zaposlene, paciente in obiskovalce zavodov ter študente, bi želeli skozi sofinancirane programe nagovoriti, da tudi v prodajnih avtomatih izbirajo živila, ki so po svoji sestavi ustreznejša. Odločevalce v zavodih pa bi želeli spodbuditi k razmisleku o sporočilu, ki ga prenašajo ljudem skozi ponudbo, ki je na voljo v njihovem zavodu. Podatki kažejo, da se ponudba počasi, a kljub vsemu izboljšuje. Naš cilj je, da imajo študentje, obiskovalci zavodov, kot tudi pacienti in zaposleni, možnost izbrati tudi zdravo ponudbo v avtomatih,« je povedala Katja Povhe Jemec z Ministrstva za zdravje.

Zdrave izbire manj kot odstotek

Zdrava izbira v prodajnih avtomatih ni samoumevna, a pestra in privlačna ponudba ima pri tem pomembno vlogo. 

»Prodajni avtomati predstavljajo še ne izkoriščen potencial za spreminjanje prehranskih navad prebivalcev k bolj zdravim izbiram. Skupaj z Zvezo potrošnikov Slovenije pozivamo odločevalce, ki omogočajo namestitev avtomatov v svojih prostorih, da v razpis vključijo predlagane smernice in priporočila za zagotavljanje zdravih prehranskih izbir. Prav tako pa naj se z vidika okolja in zdravja v idealnem primeru namesto avtomatov omogoči raje pitje neposredno iz pipe ali pitnika, ki naj bo nameščen v vsaki zdravstveni in socialno varstveni ustanovi,« je poudarila Urška Rozman iz Univerze v Mariboru, Fakultete za zdravstvene vede in ob tem izpostavila: 

V sklopu raziskave Univerze v Mariboru, Fakultete za zdravstvene vede je bilo sicer popisanih 188 ustanov v vseh statistični regijah v Sloveniji in 5.625 izdelkov. 

Izsledki raziskave pa kažejo, da so prodajni avtomati v več kot treh četrtinah napolnjeni s pijačami s sladkorjem in sladkimi prigrizki, medtem, ko se bolj zdrava izbira, na primer sveža sadje, zelenjava in smoothieji pojavljajo v zelo nizkem deležu, v manj kot 1 odstotku. 

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Fakultete, zdravstveni domovi ne smejo biti prostor za promocijo nezdravih izbir

Na ZPS, kjer so pregledali ponudbo v prodajnih avtomatih na visokošolskih zavodih sicer opažajo nekaj pozitivnih sprememb v primerjavi z letom 2016, ko so izvedli prvi pregled, kar kaže da so določena prizadevanja tudi na strani ponudnikov. 

»Avtomati so odličen primer komercialnih determinant našega prehranjevanja. Torej kako ponudniki preko oblikovanja okolja, kjer preživimo veliko časa, narekujejo naše prehranjevalne navade saj izkoristijo dejstvo, da pogosto nimamo časa ali priložnosti za drugačen obrok. Zato je izredno pomembno, da je ponudba v teh okoljih zdrava in da ne dopustimo da so fakultete in zdravstveni domovi prostor za dodatno promocijo nezdravih ultra-procesiranih živilih in sladkih pijač, kot je bilo to do sedaj,« pa opozarja Urška Erklavec iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Veronika Jeseniška (nepreverjen)

sem nekje prebrala da je administrator peder
marička marička
meni pa je ves čas govoril
da je kuhar

Mura je večna (nepreverjen)

ma laže

In reply to by Veronika Jeseniška (nepreverjen)

Jajaja (nepreverjen)

kdor laže tudi krade

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

Starejše novice