Podatek o energijski vrednosti alkoholne pijače na označbi pogosto ni naveden, je pa zdaj na voljo vsem uporabnikom aplikacije VešKajJeš.

Poletje ne mine brez druženj, njihov pogosti spremljevalec pa je tudi alkohol. O varnem pitju alkohola ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več tveganja: čim manj tem bolje.

Alkohol vsebuje tudi veliko kalorij in lahko pomembno prispeva k skupnemu dnevnemu energijskemu vnosu.

Podatek o energijski vrednosti alkoholne pijače na označbi pogosto ni naveden, je pa zdaj na voljo vsem uporabnikom aplikacije VešKajJeš

Trenutno je v bazi več kot 2700 alkoholnih pijač. Ko uporabnik aplikacije poskenira črtno kodo na alkoholni pijači, se prikaže njena energijska vrednost, ki  temelji bodisi na podatku, kot ga je označil proizvajalec, bodisi na oceni.

Ta je izračunana  s posebnim algoritmom za ocenjevanje energijske vrednosti, ki je bil zasnovan v okviru programa Veš, kaj piješ, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru financiranja programov varovanja in krepitve zdravja.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje iz leta 2019 je v Sloveniji registrirana poraba čistega alkohola na prebivalca, starega 15 let in več, več kot 11 litrov.

V primerjavi z nekaterimi evropskimi državami smo nekje v sredini, na vrhu je Latvija s skoraj 13 litri čistega alkohola na prebivalca, starega 15 let in več.

Skrb vzbujajoče je, da kar 45 odstotkov prebivalcev, starih od 25 do 64 let, vsaj enkrat v letu pije na tvegan ali škodljiv način. Glede na raziskave moški pijejo pogosteje in več kot ženske.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Let 3 (nepreverjen)

Mislim ka je novinarstvo bole škodljivo kot alkoholne pijače!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Starejše novice