Državni zbor je danes sprejel novelo zakona o trgovini, po kateri trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo smele več poslovati.

Izjema so manjše prodajalne na bencinskih servisih, postajališčih in v bolnišnicah ter tudi druge manjše prodajalne, če bodo v njih na dela proste dni stregli kupcem lastniki sami ob pomoči študentov in upokojencev, poroča STA.

Zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih so predlagali poslanci Levice, v današnjem glasovanju pa so ga podprli tudi poslanci SDS, SD, NSi, SAB ter večji del poslancev LMŠ in DeSUS. Za je glasovalo 72 navzočih na seji, 13 jih je bilo proti, še poroča STA.

»V trgovinski dejavnosti na široko je zaposlenih okrog 115.000 ljudi, del teh jih mora delati ob nedeljah, kar pomeni, da nedelje nimajo kot prostega dneva je ne morejo preživeti s svojo družino,« je v prvi obravnavi predloga za zaprtje trgovin ob dela prostih dneh v imenu predlagateljev pojasnjeval Luka Mesec, še poroča STA.

V Levici so v zakonsko besedilo prenesli poziv Sindikata delavcev trgovine Slovenije v poslanici pred praznikom dela, naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni tudi po koncu epidemije covida-19, ki je praktično ustavila javno življenje, ostanejo zaprte. Sprejem v Državnem zboru so poskušali doseči že do poletja, a jim je podpora koalicijskim dopolnilom na zadnji predpočitniški seji te načrte prekrižala, še poroča STA.

Tretjo obravnavo so poslanci tako opravili šele na septembrski seji, ki se končuje danes. Novela zakona je tako sprejeta, veljati pa bo začela 15 dni po objavi v uradnem listu.

Izjeme so prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov

Po poročanju STA z njeno uveljavitvijo trgovci ob nedeljah in z zakonom določenih prostih dneh ne bodo več smeli določiti obratovalnega časa prodajaln. Izjeme so prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Prav tako bodo lahko ob nedeljah in dela prostih dneh odprte preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če bodo delo v njih opravljali nosilci trgovinske dejavnosti oziroma njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

Vprašanje, ali naj bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, buri javnost že desetletja

Z njim se je ukvarjalo ustavno sodišče, septembra 2003 so o njem povprašali tudi državljane na referendumu. Prepoved nedeljskega obratovanja trgovin je takrat podprlo nekaj več kot 57 odstotkov volivcev, ki so prišli na volišča, še poroča STA.

Poleg spoštovanja referendumske volje so v Levici predlagane rešitve utemeljevali tudi s pretiranim potrošništvom. Z zaprtjem trgovin na en dan v tednu bi dali tudi priložnost našemu planetu, je menil Mesec. S tem bi namreč lahko začeli spravljati potrošnjo v neke podnebne okvire, da bomo lahko planet pustili zanamcem v približno v takem stanju, kot smo ga dobili sami.

Za zaprtje trgovin ob nedeljah so glasovali poslanci večjega dela koalicije, a vlada ga ne podpira. »Trgovina je strateška panoga za slovensko gospodarstvo,« je v petek v Državnem zboru dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc in dodal, da vlado skrbijo posledice, ki jih utegne imeti ukrep v že tako zaostrenih gospodarskih razmerah za trgovino, njene zaposlene, dobavitelje, turistične kraje, še poroča STA.

Namesto uzakonjanja zaprtja trgovin se vlada zavzema za socialni dialog

»Vlada se zaveda, da predlog odgovarja na razumljive in upravičene pozive zaposlenih v trgovini,« je dejal Zajc. Spomnil pa je, da še do konca leta 2022 velja kolektivna pogodba za dejavnost trgovine, po kateri mora biti večina prodajaln vseh 15 praznikov zaprtih, nedeljsko delo pa je omejeno na 12 nedelj v letu, še poroča STA.

Noveli zakona ostro nasprotujejo tudi v Trgovinski zbornici Slovenije, kjer omenjajo tudi možnost ustavne presoje. Kot so opozorili že spomladi ob vložitvi zakonskega besedila v parlamentarno proceduro, bi zaprtje prodajaln ob nedeljah pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, v časih, ko je treba vse napore usmeriti v doseganje gospodarske rasti, pa je potrošnja ključna za doseganje gospodarske rasti, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (41)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
cuki (nepreverjen)

končno je pozabljena volja ljudstva zaživela. Živela demokracijaaaaa.

kkkkkkk (nepreverjen)

cuki ........... Res si budalo .Ali si tak rojen ,ali pa ste vsi doma tak včešnjeni

In reply to by cuki (nepreverjen)

cuki (nepreverjen)

Tudi za budale mora biti mesto na ton svejti.
Vsi smo tak včesnjeno rojeni.

In reply to by kkkkkkk (nepreverjen)

bvcfi (nepreverjen)

Bravo nova vlada. Vse leve vlade do sedaj z Jankovicem na celu iz ozadja niso premogle toliko sociala, sploh SD so najvecji kaviar kapitalisti. Bili pa glavni govorci za praznik dela 1 maja. Kdo v sloveniji voli levo je slep ali bedak ali mazohist.

tuttiitalia (nepreverjen)

BRAVO
Zdaj še samo prepovedati nedeljsko delo gostiln, fitnesov in turističnih atrakcij,
da bodo kelnarce, receptorji in ostali tudi lahko v nedeljo pri družinah!

In reply to by bvcfi (nepreverjen)

tompares (nepreverjen)

Ha ha, to lejko samo crkneš od smeja. Predlog zakona je vložila leva stranka Levica in od vseh ka so volili proti toma ka bi trgovine zaprli v nedeljo so bili večinoma poslanci vladajoče strabke SDS. In te ti napišeš bravo nova vlada. Rejdno si se zdaj osramotil s ten tvojin blesavin poston. Stavin pa 100 šilingov ka do Janšovi sluge v ustavnon sodišči itak zavrnili tej zakon in ga razglasili za neustavnoga tak ka de to že pa samo ena predstava za naivno ljudstvo. SMC je že podtekno nekaj takših stvari v zakon kere so že na daleč neustavne.

In reply to by bvcfi (nepreverjen)

vaaasa (nepreverjen)

Zanimiva so imena tistih, ki so bili proti. Boste preseneceni.

en trgovec (nepreverjen)

TI LEVAKI SO VSI ZMEŠANI TOTALKA, PA KA ONI MISLIJO, DA VSI IMAMO DRUŽINE, DA BOMO DOMA LEŽALI.... MENI JE BILO LEPO DELATI OB NEDELJAH PA SEM ŠE DOBIL PLAČENO.

Joze45 (nepreverjen)

Zdaj lejko na kamesnici kamencke pobejras, kero razmislanje mas.

In reply to by en trgovec (nepreverjen)

Bučkoe (nepreverjen)

Bravo,končno to,kar je bilo pred leti izglasovano na referendumu

Trgovka v MS (nepreverjen)

To kar so sprejeli bomo občutili zaposleni .Delam v eni od velikih trgovskih verig in sem prepričana,da bomo zaradi nekaj posameznikov ostale brezi službe .Bomo dobile plačo od DZ in Levice ? Kaj se ima ,katera stranka mešat v zaposlitev trgovk in delovnrga časa ? Same smo si izbrale takšno delo .Na mesec sem delala eno nedeljo in sem zadovoljna.Zapomnite si to zaprtje bomo občutili zaposleni .Naj se javijo tisti ,ki to napenjajo in ljudje ki niso nikoli bili ob nedeljah v trgovini .Za ,kaj nam drugi urejajo kdaj bomo delale in kdaj ne .Marš banda

Joze45 (nepreverjen)

Halo mala, daj ne seri. Delam tudi jaz v nedeljo in zaradi te nedelje in teh nekih 50eur ki jih eni vidite..mislim.
Nesmem delati 7dni v tednu, torej ce delam od ponedeljka in v nedeljo moram bit 1 dan doma, in torej delam v nedeljo in moram biti se en dan doma naslednji teden ker do soboto je spet 7dni. Torej sem doma zaradi ene nedelje 2dni!
Sem brez 2 dni potnih stroskov in 2 dni malice in ur. Kar sem mi res ne pokrije z to vaso nedeljo.
Da ne govorim koliko druzinskih srečanj, rojstnih dnevov in druzenj z družino sem moral izpustiti.
V nasem podjetju zaradi nedelj PRIMANJKUJE zaposlenih, ker mamice do 3 let ne smejo delati, starejši tudi ne, ostali pa samo 15 nedelj na leto! Nevem koliko ja vas da boste imeli taka odpuscanja zarafi nedelj. Lahko pa zdaj isces sluzbo na Petrolu in dopises da bi rada delala prav vse nedelje.

In reply to by Trgovka v MS (nepreverjen)

Okioko (nepreverjen)

Nevenka zakaj minusi,napiso si tak kak je po zakone. Tej pa keri so dali minus ,nimajo pojma.

In reply to by Joze45 (nepreverjen)

AAAAAAAA (nepreverjen)

Trgovkav Ms Dvomin ka delaš v trgovini ka či bi delala ne bi pijsala takšen nesmisel. Prometa zaradi zaprtja nede nika menje, število trgovcov se pa zmenšalo nede zatou ka že zdaj je zaposleno premalo trgovcov.

In reply to by Trgovka v MS (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Trgovka v MS. Ti lažeš. Ne delaš v trgovini. Kdor laže ta krade.

In reply to by Trgovka v MS (nepreverjen)

Holderner (nepreverjen)

Eh bedno naj so odprejte saj pa tak nič ne delajo

Zorko (nepreverjen)

Of Mejsec je rejsan zmejšani .V zaprtje trgovin meša podnebje .Ka ma podnebje z trgovino in delom ob nedeljah .

100-100 (nepreverjen)

Isto kak tvoji možgani s teuf

In reply to by Zorko (nepreverjen)

hedvika (nepreverjen)

100-100 Še eden ,ki je blesav kak Levica res ste eni sramota ,za Pomurje .Srmaček idi njemi potegni

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Zorko-Hedvika ka boš razmo, razmila ,ti bon napiso.
Da so baute zaprejte se menje gej-menje se sere in onesnažuvle okolje
-Da so baute zaprejte se troši menje energije-nej trbe elektrike, dizela , plina, vode td.
-da so boute zaprejte lidge menje trošijo, menje plastike, menje cot td.

Pa še tou za zapretje baut so bili fsi, samo sds nej.

In reply to by hedvika (nepreverjen)

Nič dobrega za… (nepreverjen)

Za kaj se ima kdo vmešavati za delo ob nedeljah kateri delamo .Enim nam ni po godu ,neko zaprtje ,ker bodo odpuščanja .Nas bodo plačevali tile prepotetneži ,kateri več ne znaji ,kako zakuhati zgago ? Kaj bomo ,če nas bodo lastniki maščevali z odpuščanji bodo se borili tako kot sedaj da se trgovine v nedeljo zaprejo .Pustite nam da delamo takšni so časi .So države kjer trgovine delajo 24 ur brez prestanka .

Joze45 (nepreverjen)

Kaj ti je?? Odlocili smo ze ze MI VSI na referendumu leta nazaj! Ce se tega neves res zalostno, nam je pa slab zakon in vlada vzela kar smo se odlocili. Koncno je tako kot mora biti!

In reply to by Nič dobrega za… (nepreverjen)

hedvika (nepreverjen)

Joze45 Kaj le si pa se ti odločo in naredil ? Upaš napisati,da nikoli nisi bil v trgovini v nedelju ? In kaj je naredil referendum ? Znaš brati ? Si prepričan v zaprtje ni še rešeno za to ne lajaj v prazno luno .
Ti ne boš urejaj in še kdo ,če mi eni želimo ,delati ker imamo to dobro plačano .

In reply to by Joze45 (nepreverjen)

Joze45 (nepreverjen)

V "nedelju" nisem bil nikoli, ker imam druge stvari za pocet, ce pa sem bil sem pa delal v nedelju.
In zdaj sem koncno resen v nedelju.

In reply to by hedvika (nepreverjen)

Krstic (nepreverjen)

Te pa dajte se vse ostala podjetja zaprite. Od srede dale,nujno..jebem vam boga...se pravi ka so prodajalke vec vredne kak vsi drugi?? Tocno se vidi ka samo lejni lidje delajo po trgovinaj,fuuuuj

100-100 (nepreverjen)

Ka se pizdiš brez veze, idi v nedlo v šumo, naberaj grbanje, kostanje, ali pa odpadno plastiko. Boš prišparo, pa še neka boš napravo za sebej pa mater naravo.

In reply to by Krstic (nepreverjen)

AAAAAAAA (nepreverjen)

Vijdin ka en komentator komentejra pod večimi imejnami, brezveznež eden. 100x san napijso tou ka je ena včeraj na pri dnevniki povejdala. Či delaš v nedelo se pri plači ne pozna, tou je problem nej pa delo v nedelo. San delo 9 lejt tak delo pa je v nedelo sploj nej žmetno delati samo da delaš za o ddatka v nedelo pa je boukše biti doma. Nikšoga odpuščanja nede ka je že itak seposejdi zaposleno minimalno število trgovk.

letnik 59 (nepreverjen)

[email protected]@@ Ti si samo lahko v nedeljo delal ,če si toliko star za časa Jugoslavije da si pobiral
denar na avtobusni za uporabo WC -ja

In reply to by AAAAAAAA (nepreverjen)

AAAAAAAA (nepreverjen)

Letnik 59 Boukse na wc delati kak tij delomrzneš na socialki cejlo zivljenje.

In reply to by letnik 59 (nepreverjen)

Joze45 (nepreverjen)

Ampak on bi rad delal v nedeljo vseeno. To pise ena in ista oseba, in komentira sama sebe. Ki ni nikoli delala v nedeljo.

In reply to by AAAAAAAA (nepreverjen)

modri as (nepreverjen)

Zapomnite si ,da bodo trgovine ob nedeljah še vedno odprte .

AAAAAAAA (nepreverjen)

Tou ka san napijso lejko dokažen s plačilno listo kero se zdaj man, čiprav več ne delan.

pl (nepreverjen)

AAAAAAAAAA
Seveda boukše na socialnoj podpori ,kak pa delati

In reply to by AAAAAAAA (nepreverjen)

treskavica (nepreverjen)

Že pa en keks od politike za kreganje naroda med sebov, odzadaj pa še vedno poteka rop države in vpeljevanje policijske države in kratenja človekovih pravic. Na konci de pa ustavno sodišče odločilo ka je zakon neustaven in de lepou vse po staron. Vij pa se li lepou kregajte pa sramotite po forumaj.

Lepojebitiovca (nepreverjen)

Boli me kurac, jes bon še vedno šou v nedelo v trgovino...

FataFata123466 (nepreverjen)

Zdaj pa 3000 delavcev na borzo!
Presežek trgovk!

Maiki (nepreverjen)

Koncno, v soboti de bar en den mir, nevem zakoj bi bil problem ce do v nedelo trgovine zaprete, vej pa se ljudje celi teden prevazajo od boute do boute, pa to dopoldne, zanimivo bi bilo poznati njihov status, dvomim da vsi delajo popoldne, bar to ti novodobni penzionisti sli v nedelo v cerkev.

papilon (nepreverjen)

Maiki `7``7 Torej si eden med tistimi ,katerim očitaš ,da se vozijo od baute ,do baute .Če bi ti bil ,doma tega ne bi videl in vedel .Vidiš sralaš kak pišeš nekaj brezi veze

In reply to by Maiki (nepreverjen)

Črnolaska (nepreverjen)

Daj tij TRGOVKA MS, očitno si brez familije, ka ti je fajn bilou v nedeljo delati, pa kosilo ti tudi ziher mati kuha!! Ne boj se, ka ne boš brez službe ostala. Telko več te delali v petek pa v soboto. Se noben je nej dobo odpovedi, zlasti še kcuj zaposlujejo. San pa tudi jes trgovka, ka nede pomote.

pordenone (nepreverjen)

Črnolaska ............ Kdo pa je tebe ,kje omenjal ,kaj se čejšeš ? Zapomni ,da bodo trgovine ob nedeljah odprte .

In reply to by Črnolaska (nepreverjen)

nagicigan (nepreverjen)

BRAVO TRGOVKE, SAMO DA BODO TRGOVINE ODPRTE OB NEDELJAH.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice