Na Univerzi v Mariboru razkrivajo, kako bo v koronadobi potekal študijski proces. Stremijo k temu, da se čim večji del pedagoškega procesa skladno z akreditiranimi študijskimi programi izvede v prostorih fakultet.

Univerza v Mariboru je po večkratnih pozivih včeraj s strani ministrstva za šolstvo in Nacionalnega inštituta za javno zdravje prejela končno verzijo smernic za izvedbo študijske dejavnosti v zimskem semestru novega študijskega leta.

Glavno sporočilo smernic je skrb za zdravje in upoštevanje preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom. 

»V smernicah je priporočena neposredna izvedba študijske dejavnosti v živo v vseh primerih, kjer je aktivnosti mogoče izpeljati varno ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javnozdravje. Kadar to ni izvedljivo, je priporočena kombinirana izvedba študijske dejavnosti, prilagojena glede na prostorske in druge zmogljivosti posamezne fakultete, izvedba študijske dejavnosti na daljavo v celoti pa je predvidena le v izjemnih oziroma utemeljenih primerih. Vse navedeno velja ob predpostavki, da se epidemiološke razmere ne bodo bistveno spremenile,« je sporočil Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru.

Kot pravijo na mariborski univerzi, bo - zaradi prostorskih in drugih omejitev - potrebno izvedbo študijskega procesa v določenih primerih prilagoditi tako, da se bo študijska dejavnost izvedla kombinirano. Torej v živo in z izvajanjem na daljavo hkrati. 

Študentje bodo o izbiri modela obveščeni z matične fakultete

»To bomo dosegli z uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije, platforme MS Teams, ki smo jo pri delu uporabljali že v prejšnjem semestru za izvedbo predavanj na daljavo, ter razpoložljive strojne opreme - grafične tablice, mikrofoni, kamere in drugo,« pojasnjuje rektor univerze.

Ker je določanje načina izvedbe študijskega procesa odvisno od strokovno-pedagoških kriterijev, disciplinarne specifike, ravni izobraževanja, IKT-opremljenosti in drugih omejitev, bo odločitev o (kombinirani) izvedbi študijskega procesa sprejeta na nivoju nosilcev učnih enot ter usklajena na fakultetni ravni. 

Iz Univerze v Mariboru še sporočajo, da bodo glede izbire modela za izvedbo pedagoškega procesa študentje obveščeni z matične fakultete, na kateri študirajo, s fakultet pa bodo prav tako prejeli vse potrebne informacije za čim lažjo vključitev v pedagoški proces in opravljanje študijskih obveznosti.

Prisotnost študentov bodo ugotavljali s skeniranjem QR-kod predavalnic

Za omejitev širjenja okužbe in v skrbi za zdravje zaposlenih ter v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, povezanih z vodenjem evidenc prisotnosti, so pripravili tudi brezkontaktno evidentiranje prisotnosti študentov in zaposlenih v predavalnicah in drugih prostorih, kjer je vodenje evidence prisotnih potrebno.

Evidentiranje temelji na skeniranju QR-kode predavalnice preko mobilnega telefona. S tem bo mogoče lažje identificirati potencialno širjenje okužbe, zbrane podatke pa bodo v skrbi za osebne podatke po ustreznem času izbrisali.

Na Univerzi v Mariboru izpostavljajo, da poučevanje na daljavo ne more predstavljati dolgoročnih usmeritev poučevanja in učenja v visokošolskem izobraževanju, četudi so bili v času zaprtja vzgojno-izobraževalnih institucij v to primorani.

Poudarjajo, da si želijo in si prizadevajo za čim prejšnjo normalizacijo izvedbe pedagoškega procesa ali vsaj za najboljši približek tej izvedbi.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Ta korona doba je samo v norih glavaj NIJZ bande.

dežela smrkcev (nepreverjen)

Krek: gargamel, Kacin: Ata smrk, Beovič: Smrketa... vsi so modri samo v glavi ne.

uhuhik (nepreverjen)

Brišen si jaz vašo korona novo realnost z riti ravno.

kostanjevec (nepreverjen)

Tako čudno si napisal stavek, da ko človek na hitro prebere, si misli, da imaš ravno rit. To pa ni kar tako 🤣

In reply to by uhuhik (nepreverjen)

Starejše novice