Slika je simbolična.
V vročih poletnih dneh si marsikdo življenja brez klimatske naprave ne zna več predstavljati.

Preživeli smo prvi letošnji vročinski val. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pripravili nekaj nasvetov, kako se ohladiti s klimatsko napravo in pri tem porabiti čim manj električne energije.

Temperatura v prostoru naj bo največ za 6 do 8 stopinj Celzija nižja kot na prostem.

  • Če je zunaj 32 ali 33 stopinj Celzija, hlajenje klimatske naprave nastavite na največ 24 ali 25 stopinj Celzija. V prvi vrsti zaradi zdravja, poleg tega pa vsaka stopinja nad 25 stopinj Celzija pomeni od 6- do 8-odstotni prihranek pri stroških za elektriko na letni ravni.

Če lahko klimatsko napravo upravljate na daljavo, jo vključite vsaj kakšno uro pred prihodom domov, pri čemer upoštevajte navodila iz točke, prav tako naj bodo okna v času delovanja klimatske naprave okna zaprta, svetujejo.

  • Klima porabi manj energije, če je dlje časa nastavljena na višjo temperaturo, kot če deluje krajši čas s polno močjo.

V primeru, da prostor ohlajate ga zastrite z žaluzijami, roletami ali drugimi senčili, da preprečite pasivno ogrevanje prostora. Bolje je, da prostor zračite zvečer oziroma ponoči, ko se na prostem nekoliko ohladi.

Za učinkovito delovanje klimatske naprave sta nujna redno vzdrževanje in čiščenje.

  • Enkrat na leto je treba očistiti filtre, skozi katere potuje zrak, zamašeni namreč povečajo rabo energije za pet do 15 odstotkov, poleg tega so glavni krivec za slabše delovanje in neprijetne vonjave, saj zadržijo največji del umazanije, prahu in mikroorganizmov.

Kako izbrati glede na vaše zahteve ustrezno klimatsko napravo?

Prešibka naprava bo ves čas delovala s polno močjo, da bo prostor ohladila na želeno temperaturo, zato bo porabila več elektrike, so poudarili.

  • Notranja in zunanja enota morata biti nameščeni na ustrezno mesto in pravilno, da bo klimatska naprava učinkovito delovala. Tako bo prej in lažje dosegla ustrezno temperaturo v prostoru, posledično pa porabila manj energije.

Razdalja med obema enotama naj bo čim krajša.

Lokacija klimatske naprave je ključna

Svetujejo, da klimatsko napravo namestite v prostor, ki je najbolj izpostavljen vročini. Pri tem pazite, da bo pretok zraka neoviran, saj je v nasprotnem primeru izkoristek klimatske naprave slabši.

Ko bo najbolj vroč del v vašem objektu ohlajen, bo tudi v drugih prostorih prijetneje, poudarjajo. Bližina virov toplote ni ustrezno mesto za namestitev notranje enote, saj ima ta vgrajen termostat, po katerem se ravna pri vzdrževanju nastavljene temperature. Tudi namestitev nad vrati, ki se pogosto odpirajo, ni najboljša odločitev. 

Vsakokrat, ko se bodo vrata odprla, bo začela pospešeno delovati. Prav tako klimatske naprave ne dati nad omaro, za zaveso ali v ozek hodnik.

  • Namestitev notranje enote na hodnik z namenom, da bi se »rešili« vročine v vseh sobah, v katere vstopamo s hodnika, ni rešitev, še zlasti, ker hodnik običajno ni neposredno izpostavljen vročim sončnim žarkom.

  • Klimatska naprava bo tako razmeroma hitro ohladila hodnik na nastavljeno temperaturo in se izključila, v preostalih prostorih pa bo še vedno (pre)vroče.

Znižanje nastavljene temperature zgolj poveča porabo energije in poslabša izkoristek naprave, pogosto izklapljanje pa lahko skrajša njeno življenjsko dobo. Zunanja enota naj bo čim bolj zaščitena pred neposrednim sončnim obsevanjem, ki lahko poveča rabo energije za približno deset odstotkov, so še izpostavili pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fujd (nepreverjen)

Jaz bom imel narejeno temp.kot meni paše ne kot tu nekaj bluzite

jajcek1 (nepreverjen)

Tista mi zmaga, ko piše da 6-8 stopinj razlike. Po tej logiki ko je zunaj 36 stopinj, moram vklopiti centralno, da nebo preveč velika razlika :)

In reply to by Fujd (nepreverjen)

,s,sa,al (nepreverjen)

povejte to onim v trgovinah kjer je 15 stopinj, drugace pa ce placajo elektriko, naj imajo cetudi 0 stopinj

Fallen (nepreverjen)

Ursula pravla ka trbej za 2 stopinji zmanjsati.

oh,joj oh (nepreverjen)

O moj boug .Več kot dvajset let imamo doma klime in do sedaj nismo znali kak in kam montirati klimo ter kako urediti temperaturo .Mi pa toliko let živeli v zablodi ,ker nam nišče ni svetoval tako kot sem sedaj prebral zelo poučni članek na sobotainfo

Starejše novice