Vir: Facebook profil Slovenske škofovske konference
Umrl je upokojeni ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Uran, ki je letos dopolnil 75 let, je iz funkcije nadškofa odstopil novembra 2009. Po dekretu Kongregacije za škofe v Rimu je moral zapustiti Slovenijo, nato je živel in deloval v Trstu. V Slovenijo se je vrnil leta 2015. Nekaj časa je še opravljal različne pastoralne dejavnosti, zadnja leta pa je njegovo zdravstveno stanje vse bolj pešalo. 

Za ljubljanskega nadškofa metropolita ga je imenoval sveti Janez Pavel II., papež Benedikt XVI. pa je sprejel njegovo odpoved službi ljubljanskega nadškofa metropolita 28. novembra 2009.

Predsednik republike Borut Pahor je izrazil iskreno sožalje nadškofu metropolitu Zoretu in Slovenski škofovski konferenci.

Pogreb bo zaradi trenutnih razmer potekal v družinskem krogu v ljubljanski stolnici. Ko bo nevarnost virusa minila, bo zanj opravljena slovesna maša zadušnica v ljubljanski stolnici. 

»Na veliko soboto naš Gospod Jezus Kristus počiva v grobu. Kristjani se s hvaležnostjo spominjamo njegove daritve na križu, ko nam je izkazal ljubezen do konca – do tiste čudovite prošnje: »Oče, odpusti jim.« To nam razodeva, kako daleč gre Božja ljubezen. Nič je ne zaustavi. Nič in nihče. V to ljubezen se je v današnjem jutru preselil zaslužni ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran. Že dobrih tri mesece ga je bolezen pridruževala Gospodovemu trpljenju. Prestal je več operacij. Vse je nosil v veliki vdanosti v Božjo voljo. »Molite, naj Gospod stori, kar je zame najbolje.« V zadnjem času je bil Jezusu pridružen tudi v njegovi osamljenosti, saj ga zaradi razmer nismo mogli obiskovati. Tudi to je sprejel kot del svoje daritve,« je ob smrti Urana dejal nadškof Stanislav Zore.

»Gospodu se zahvaljujemo za dar njegovega življenja. Gospodu se zahvaljujemo za dar njegovega duhovništva in škofovstva. In Gospodu se zahvaljujemo za dar njegovega dobrega in veselega srca. Naj ga Gospod sprejme v svoje kraljestvo, vse vas pa vabim, da zanj molimo in darujemo svete maše. Naj počiva v miru.«

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čukundeda (nepreverjen)

Gospod Alojz, počivajte v miru. Bog vas je poklical k sebi na največji krščanski praznik.

ČLOVEK z veliko začetnico. Iz njega so vedno sijali dobrota, veselje, radost, preprostost, ponižnost...

Tudi nikoli ni pred imenom pisal znanstvenega naslova, ki ga je dosegel pred več kot 40 leti na študiju v Rimu.

Hvala vam za vse, kar ste dobrega storili za ljudi.

PREKMUREC 77 (nepreverjen)

Počivajte v miru. Mnogo krivic ste na žalost morali prestati, tudi izgnanstvo iz Slovenije, in naj se posipajo s pepelom na ta veliki praznik, vsi tisti, ki so vam to neupravičeno storili, vas prizadeli in skrajšali bivanje na tem svetu.

Pille (nepreverjen)

Prekmurec 77, govoriš bedarije in neresice.
Tisto izgnanstvo ni bila krivica, ampak kazen, katero mu je naložila cerkev (upravičeno), zato, ker je bil tudi on “krvav pod kožo”.
Drugače pa o g. nadškofu vse najlepše. RIP 🙏🏼

In reply to by PREKMUREC 77 (nepreverjen)

Bnbkjv (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Satan ga je k sebi zeo....

Čardaš (nepreverjen)

Tebej nimaka pa niti on nešče meti. Žalostno.

In reply to by Bnbkjv (nepreverjen)

ZA Bnbkjv (nepreverjen)

DA TE NI SRAM, na tako veliki praznik se ne moreš obvladati svojih satanističnih komentarjev, in to nad posvečenim človekom, ki res ni nobenega prizadel. SAJ TO NE MOREM VERJETI, DA V SLOVENIJI OBSTAJAJO TAKA HUDOBNA BITJA V ČLOVEŠKI OBLIKI.

In reply to by Bnbkjv (nepreverjen)

smrkec 2020 (nepreverjen)

Saj Satan je tudi padli angel. Izgnal ga je, saj vemo kdo.

Citat:

Od kod pa je to hudobno bitje prišlo? Bog je veliko pred človekom ustvaril svojega ‚prvorojenega‘ Sina, ki je nazadnje postal znan kot Jezus. (Kološanom 1:15) Sčasoma so bili ustvarjeni tudi drugi »sinovi Božji«, imenovani angeli. (Job 38:4–7) Vsi so bili popolni in pravični. Toda eden od teh angelov je kasneje postal Satan.

Satan na začetku svojega obstoja ni imel tega imena. To ime je opisno in pomeni »nasprotnik, sovražnik, tožnik«. Takšno ime je dobil zato, ker je ubral pot, s katero se je uprl Bogu.

...

No v glavnem. Bil je eden redkih, ki je upal odpreti usta. Zato je bil kaznovan.

In reply to by ZA Bnbkjv (nepreverjen)

Bnbkjv (nepreverjen)

Dobro je tou geli gda van nesce tou napise? Spoumnite se samo cerkvenjaki pa desnicari kaksne grozote ste pisali pod clankon o smrti Ertla.

ZA Bnbkjv (nepreverjen)

KDO JE TO ERTL ? KOLIKO LJUDI IMA NA VESTI ????

In reply to by Bnbkjv (nepreverjen)

Bnbkjv (nepreverjen)

Aja tocno, vi samo pedofile poznate

In reply to by ZA Bnbkjv (nepreverjen)

ZA Bnbkjv (nepreverjen)

KDO JE TO PEDOFIL ? SPADAŠ MED NJE TUDI TI ?

In reply to by Bnbkjv (nepreverjen)

😡 (nepreverjen)

Koliko pa jih ima katoliška cerkev???

In reply to by ZA Bnbkjv (nepreverjen)

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Pa pri smrti Stanovnika so bili tudi zelo nesramni komentarji,če pa človek napiše kaj proti kakemi cerkvenemi pa je spet ogen v strehi.

In reply to by Bnbkjv (nepreverjen)

ZA rdečo zvezdo (nepreverjen)

KAKO LAHKO POKOJNEGA NADŠKOFA URANA PRIMERJAŠ S STANOVNIKOM ??? VELIKEGA ČLOVEKA ZGODOVINA VEDNO POMNI PO NJEGOVIH DELIH, NIKOLI PO PRIPADNOSTI.

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

RKC (nepreverjen)

Pa tudi po pomoči pri kopanju največje finančne luknje v zgodovini Slovenije....

In reply to by ZA rdečo zvezdo (nepreverjen)

Beli Strojan (nepreverjen)

Trije LJUDJE v RKC SLO:
Alojzij Šuštar
Vekoslav Grmič
Alojzij Uran
Za 90%ostalih škoda besed.
Spoštovanje in RIP.

Pax (nepreverjen)

👍🏻

In reply to by Beli Strojan (nepreverjen)

Debil mmm (nepreverjen)

Skoda tega Dobrovoljcka z veliko zacetnico.
Mar bi Gospod poklical k sebi dr.,magistra alkimista Velikega Zmaja Čarodeja Rodeta. Ziher se skriva pod razkošnimi preprogami pred Vsevisnim očesom Očeta našega. (O-) MMM

vodka (nepreverjen)

Globok poklon za tvoje pošteno delo kljub šikaniranju nadrejenih. Velik človek kateri je prerasel cerkev. Večni mir in spokoj naj te spremlja.

RKC (nepreverjen)

"Sveti sedež je Cerkvi v Sloveniji prejšnji mesec poslal navodilo o prepovedi javnega pastoralnega delovanja dveh nekdanjih nadškofov. Franc Kramberger in Alojzij Uran sta ostala brez škofovskih insignij, zaradi vatikanskega pisma pa nista več člana Slovenske škofovske konference."
.
"Po odpoklicu nadškofa Alojza Urana iz Slovenije se zamenjave v Katoliški cerkvi nadaljujejo. Vatikan želi izvedeti, kam so odšli milijoni..."
.
Sodelovanje pri kopanju največje finančne luknje v državi.... super človek, nega kaj...

Papaštrumpf (nepreverjen)

Ko črna vlada VLADA, narod kruha strada.... Rek moje babi9ce ,ki je bila rojena 1891

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice