V okviru projekta Študent - veš kaj ješ, je Zveza potrošnikov Slovenija analizirala 18 jedi, ki se pogosto znajdejo v študentskih subvencioniranih kosilih v restavracijah. Ugotovitve so zaskrbljujoče.

Jedi, ki se najpogosteje znajdejo na krožnikih študentov, vsebujejo veliko soli in transmaščobnih kislin. Zveza potrošnikov opozarja, da je odgovornost za nezdravo prehrano tako na gostincih kot tudi študentih. Skupno so v projektu, ki poteka v sodelovanju Zveze potrošnikov Slovenije in Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, ob finančni podpori ministrstva za zdravje, analizirali 18 jedi v bolj obiskanih restavracijah.

Prevladujejo pice in ocvrte ter pražene jedi

Na študentskih jedilnikih se najpogosteje znajde predvsem ocvrta, pečena hrana ter pice. Marjana Peterman iz zveze potrošnikov je opozorila, da so največjo vsebnost transmaščobnih kislin našli v picah, pri čemer ima ena pica še komaj sprejemljivo vsebnost teh maščob na obrok. Visoke vrednosti maščobnih kislin, ki nastanejo ob pregrevanju maščob na zelo visokih temperaturah, imajo tudi ocvrte in pražene jedi.

Restavracije imajo tudi ponudbo zdravih obrokov, a po njihovih ugotovitvah po takih jedeh študentje manj povprašujejo.

Preveč slabih maščob in soli

Problem predstavlja tudi velika količina soli v študentskih obrokih. V vzorcih kosil so namreč ugotovili kar tretjino priporočenega dnevnega vnosa. Ponudnikom hrane bodo na podlagi teh ugotovitev podali priporočila za izboljšanje študentskih kosil. A Petermanova je opozorila, da odgovornost za svojo prehrano nosijo tudi študentje, saj si jo izbirajo sami.

Gostinci bi po navedbah zveze potrošnikov lahko zmanjšali porcije mesa, ocvrt krompirček pa denimo nadomestili s parjeno zelenjavo.

Skoraj polovica študentov ne zajtrkuje

V okviru projekta so se dotaknili tudi zajtrka študentov. Anketa med študenti kaže, da jih 40 odstotkov ne zajtrkuje redno. Najpogostejši zajtrki študentov so jajca, mlečni izdelki, tudi sladki izdelki, bel kruh in rastlinski napitki. Spodbudna informacija pa je, da 77 odstotkov študentov meni, da je njihov zajtrk zdrav. Prav tako se zavedajo, kaj je zdrav zajtrk.

Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija obenem tudi izobražuje študente o zdravi prehrani. Med drugim so organizirali fokusne skupine in objavljajo videoposnetke s primeri zdravih obrokov. V teku je tudi nagradni natečaj Večerjaj po moje, kjer zbirajo ideje in recepte za pripravo zdrave večerje.

S spleta

Komentarji (45)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
študenter (nepreverjen)

Tak pač je kda si v državi zadnji drek. Restavracija dobi od države 2,6 € jaz njim doplačam 3,50 € torej skupaj dobi restavracija 6,10 €. Za to dobim malo zelene solate, man kot 2 deci vode iz pipe, mogoče v kaki restavraciji celo juho večinoma je ni in potem fenomenalnih 14!!!! različnih menijev za študente, od katerega je 7 pic , 4 različni pohani 1 solata kao vegi in 2 testenine. Bo študent že pojedel saj pa samo 3,50 € plača, če ne pa si naj kuha. A ko sem na faksu od 8 - 4 pač poješ vse, dostikrat bi rad kaj drugega al kaj čmo, Maribor je kar se hrane tiče katastrofalen. Če bi se kdo opogumil in dajal raznoliko hrano za 6,10 €, kar mislim da komot ide saj naprimer pica, ki si jo naroči normalen gost stane 5,60 € tak da jo teoretično študentje še preplačamo, bi lahko "obogatel".

Olosh (nepreverjen)

Ajde daj en đouči se! :) Kak prvo, nafči se kujati sam pa ti nede trbelo pohanoga sira gesti. Kak drugo, znajdi se drugače, vsi smo se, tudi ti se lejko ;) To ka mamo v Sloveniji s temi boni in ostalimi stvarmi za študente nega nindrik po svejti....Študentje praktično živijo v prehranskon raji, ponudb pa maš še in še.

San bil na izmenjavi v tujini in smo v mesti kero me več lidij kak LJ meli samo 2 študentskivi menzi in celi kampus je odo samo ta gejst, misliš ka je tan kaj načik blo pa falej? :) Prosin te lepo no.

Umetni piceki prebrani...

In reply to by študenter (nepreverjen)

Ehehehff (nepreverjen)

Aj ne stepli se znan ge kujati. Ce tij ne razmis ka eni nejsmo na hobifaksaj pa ka nucan 30 minut ka sploj domo prijden to nej moj problem. Kda ob pol 5 domo prijden si nemo kosila kujo. Z pekarne pa burekof pa tuj nemo zijvo. Neven ka se stejples pa ceden delas ci vse ka bi clovek rad je nekaj toploga za pogesti pa nej pica al pa falat pohanoga. Vrvlen ka si se kujo ka si mel 2x na keden po 2 vre predavanj. Pavijent

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Gesantudiceden (nepreverjen)

Si tij studejro ja s taksno specialno logiko. Mogauce na fdvje neks o sranje ja

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Padre (nepreverjen)

Ka naj san lacen? V mercatore nemren dobiti salato na bon...

Landini

Tudi sam sem se nažiral vsega sranja na bone. Potem sem se pa odločil in se začel učiti kuhati. Zadnji dve leti bonev sploh nisem koristil in si kuham. Res je, da vzame nekaj čas, ampak če sem 8 ur na faksu, 1,5 ure porabim za rekreacijo, 4 ure za dodatno delo. Še vedno mi ostane 10 ur, ki jih izkoristim tudi za druge stvari (med drugim tudi kuhanje). Glede na to, da v povprečju spim 5,5 ur (15 letno povprečje), imam dovolj časa.

Little Red (nepreverjen)

Ja in 5,5 ur je po novem čisto dovolj spanca za utrujenega in izmučenega študenta in njegove kognitivne funkcije.

Med počitnicami pripravljam vsak večji obrok sama in to za celo družino. Med študijskim letom pa si tega res ne moreš privoščiti. Če sem od 8.00 pa recimo tam do 16.00 na faksu brez večje pavze kje naj si kuham? Normalno, da bomo šli vsi jest na bone, če gre pač malo na tesno s financami bomo jedli na bone brez doplačila in to je ponavadi pač hitra hrana. Je pa res da vsak sam odloča o tem kaj bo jedel čez dan. Bi se pa lahko kuharji malenkost bolj potrudili in do konca spekli kakšen kos piščanca ter poskrbeli za svežino sadja in zelenjave.

In reply to by Landini

Olosh (nepreverjen)

Umeten picek prebrani. Če si ti 8 vr na faksi, san ge včeraj osvojo Nobelovo nagrado.

Enjajte đokati gelde gestija, rajši se fčite pa delajte diplome pa magistrske.

In reply to by Little Red (nepreverjen)

Wnbstudenti (nepreverjen)

Same wanabe studenti ka so 2 leti pilij pa bika napravle se zaj tu cedni delajo.. ite nazaj za trak stat

tutu (nepreverjen)

No ja, pri toj temi san redno razdeljeni. Po eni strani se ne jočite, ker mate kak edini bone. Za 3evre doplačila dobiti pico ali pa šniclin pa pomfri je reeeedno poceni. V drugih državah toga nega. V Avstriji trbej plačati puno ceno. Ok, vmes se najdejo lokali s študentskimi cenami, pa še tej so daleč nad vašimi cenami. Po drugi strani pa je dejansko nej pošteno, ka se gostinci tak okoriščajo na račun bonov. San večkrat vido, ka nešče za 3€ doplačila (torej skuper kakih 6€) dobi skoraj nika. V Kratofile, Zvezdi ali pač seposedi dobiš v "malici" več za nižjo ceno (gledano skupno, s subvencijo. Malica tan košta recimo 4.5€). Na žalost tak je. Pa še dostakrat so dejansko bole zdrave stvari zraven.... Tu pa bi mogla država malo ukrepati...

Študenter (nepreverjen)

Vejpa to ti ge gučin pri zvejzdi maš 2 župe solatni bife vodau pa sladico za 4,5 € vsi majo to nej študenti vsi ! Na bon pa nas majo pac za kmete ka samo 3e placamo oni dobijo (~6). Ne zahtevan zaj tu 3 hodni meni. Zahtevan normalno gesti nej pa pico pa pohano. Al ocitno tau pa lidgej ne razmijo.

In reply to by tutu (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Študenti nehajte jokati. Predobro vam gre ! Takšne ugodnosti kot imate vi v Sloveniji, nimajo študenti nikjer. Solidne štipendije, zelo poceni sobe, brezplačne prevoze po mestu, zelo poceni hrano, ........ Kaj bi radi ? Petkrat na dan zastonj hrano A 1 +++++++ ? V Soboti imate veliko izbiro zelo dobre hrane za zelo nizko ceno ! Zavedajte se, da državi niste dali še niti centa, imate pa zelo velike ugodnosti, ki jih druge kapitalistične države ne poznajo ? Kaj bodo potem rekli delavci z minimalnimi plačami in upokojenci, ki prejemajo za 40 let dela in plačevanja prispevkov in davkov pokojnino 500 evrov ali še manj ? Predobro vam gre, zato ne znate ceniti tega, kar imate. Razvajeni mamini sineki in mamine hčerkice !

ssT (nepreverjen)

ti si en razvajeni upokojenec, s svojo minimalno plačo in izobrazbo si v celon alkoholičarskon življenji nej zadosta prispevo v proračun ka bi si zdaj zaslužo penzijo iznad 300e.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

študentlk (nepreverjen)

Kje so te zelo poceni sobe in te solidne štipendije? Se z veseljon prijaven. Privat je 130 + stroški torej 200+, študent keri neje glih špajza je pa 120-140€ srečno da prideš sploh not. Če je pa to, če je študent socialni problem pa dobi 120€ štipendije na mesec zate nekaj ogromnega potem pa tudi prav. Nimaš pojma kako živimo študenti. Nismo več v jugoslaviji ka bi si z dinari živo kak kral.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Če si študent, bi moral vedeti, da nismo vsi starejši ljudje neumni. Glede štipendij: državna štipendija znaša tam od 160 do 190 evrov. Dobiš še dodatek za bivanje 80 evrov in dodatek za učni uspeh od 30 do 40 evrov. Soliden študent lahko dobi skupaj 310 evrov. Lahko dobiš še dodatek v višini 100 evrov za deficitarne poklice. Zraven te državne štipendije lahko dobiš še kadrovsko štipendijo ( veliko študentov jo dobiva ). Če so ti pa starši bogataši, dobiš pač kakšnih 100 evrov manj. Ni to ogromno, a glede na minimalno plačo je to kar nekaj - zato ne jokat in zavajat ! Povej mi, v kateri državi imaš to ! Mladi ste preveč razvajeni in predobro vam gre !

In reply to by študentlk (nepreverjen)

Nimas pojma (nepreverjen)

Dodatek za bivanje se vec ne dobi ko si v domu nimas pojma. 100e za deficitaren poklic lol kje ti zivis . Napamet mutis odstrani se

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Poglej si na Google državna štipendija 2017 / 2018. Dobiš lahko tudi subcebcijo za sobo ! Lahko dobiš državno in občinsko štipendijo. Vsako posebej, kar pomeni dve štipendiji. SPIZDI !

In reply to by Nimas pojma (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

......... subvencijo .........

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Little Red (nepreverjen)

Podrobneje si preberite razpise in zakone. Do občinske štipendije si opravičen le če državne štipendije NE prejemaš in imaš visoko povprečje. Občinska štipendija za občino Murska Sobota letos znaša 150€/mesec.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Niso vse občine enake. Kaj pa kadrovska štipendija prek podjetij ?

In reply to by Little Red (nepreverjen)

Little Red (nepreverjen)

Če imaš to srečo, da so za tvoje področje razpisane kadrovske štipendije potem super. Mnogi te sreče nimamo. Veliko prijateljem se je zgodilo, da so ostali brez štipendije ker je šla firma v stečaj.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

To pomeni, da so imeli kadrovske štipendije. Veliko jih pa še ima, ker podjetja še obstajajo in dobro poslujejo.

In reply to by Little Red (nepreverjen)

Little Red (nepreverjen)

Jih pa ne moreš dobiti če za tvoje področje niso razpisane.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Prosim, bodi tako prijazna in si poglej na internetu občinska štipendija občine Domžale ! Do občinske štipendije si v tej občini upravičen tudi, če dobivaš državno štipendijo. V višini 237 evrov. Seveda moraš biti dober študent. Saj delo študenta je študij in ne drugo delo preko Študentskega servisa. Kakšni študenti ste to, da vas mora izobraževati en navaden upokojenec ?

In reply to by Little Red (nepreverjen)

Little Red (nepreverjen)

Res ne vem od kdaj se (napačno) informiranje o štipendijah šteje za izobraževanje...

Priporočam, da uporabite zemljevid in si pogledate kje ležijo Domžale. Občinsko štipendijo lahko dobiš le če v občini prebivaš določeno število let. Mislim, da bi do zdaj iz mojih komentarjev lahko razbrali, da prihajam iz Pomurja.
Popolnoma normalno je, da je tam občinska štipendija višja (če podatek, ki ste ga navedli drži). Občina si lahko več privošči, večina študentov iz občine študira v Ljubljani, kjer so cene višje.

Poglejte si tudi vlogo za uveljavljanje državne štipendije za dijake in študente; prvi odstavek zadnje strani: "Vlogo za uveljavljanje državne štipendije za dijake in študente lahko oddajo dijaki in študenti, ki uveljavljajo samo državno štipendijo, ne
pa tudi ostale pravice iz javnih sredstev."
Dveh štipendij ti nihče ne da, pridnost nima nič pri tem.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Kaj ti res ne ločiš med državno, občinsko, kadrovsko in še kakšno štipendijo ? Pa ti niti tega ne razumeš kaj so OSTALE PRAVICE IZ JAVNIH SREDSTEV ? Oja, veliko je študentov, ki dobivajo več štipendij. Če se ti nisi znašla ali nisi dovolj dobra študentka, to ne pomeni, da se drugi niso. Prosim, ne mi ti zdaj o nekih obrazcih in vlogah. Sem jih imel več v rokah kot ti ( moje hčerke so tudi študirale ). Poglej, dobro veš, da nimaš prav, a boš pisala dalje. Je to ženska trma ?

In reply to by Little Red (nepreverjen)

Little Red (nepreverjen)

Trma mi je v življenju le koristila. Me ne moti če je prisotna tudi zdaj ko me imate za popolnoma neumno.
"Štipendist je upravičen le do ene štipendije, razen v primerih:
-         kadrovske štipendije, ki se lahko dodeli istočasno z vsemi štipendijami, razen s štipendijo za deficitarne poklice,
-         štipendije za deficitarne poklice, ki se lahko dodeli istočasno z vsemi štipendijami, razen s kadrovsko štipendijo,
-         štipendije Ad futura za študijske obiske in za sodelovanje na tekmovanjih iz znanja ali raziskovanja, ki se lahko dodelita sočasno z vsemi štipendijami."

Za kadrovske sem že napisala, da je lepo če je razpisana za tvojo stroko. In napisala sem, da za mojo ni. Moj bodoči poklic ni deficitaren. In to velja za večino študentov.

Ad futura je pa spet nekaj drugega, ti študenti večinoma potujejo v tujino, torej si z to štipendijo krijejo stroške bivanja v tujini in morajo dokazati, da so denar porabili izključno za tekmovanje na katerega so se prijavili. Tako da niso nič na boljšem.

Pod ostale pravice iz javnih sredstev se šteje tudi Zoisova štipendija, ki pa je ne dobiš če prejemaš državno štipendijo. Moja trditev torej ni napačna.

Za sebe sem pa že poskrbela, vedno bom dovolj dobra :)

Strankam v prejšnji službi sem večkrat natisnila že vsako izmed vlog za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, tako da upam trditi, da sem jih več imela v rokah. Hčeram pa le povejte, da velike punce vloge za štipedijo izpolnjujemo same :)

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Nikjer nisem zapisal, in niti ne mislim, da si neumna. Si pa trmasta, kar tudi sama priznavaš. In kaj si zdaj v komentarju povedala ? Ravno tisto, kar sam že ves čas trdim - da je možno dobivati več štipendij hkrati ( in veliko študentov jih tudi prejema ). Če zapišem, da sem te obrazce oziroma vloge za štipendijo imel v rokah, to ne pomeni, da sem jih hčerkam jaz izpolnjeval. Samo mala pripomba - pravice iz javnih sredstev so še kaj drugega kot samo štipendije. Vzel sem si dve minuti časa in takoj našel več kot 400 razpisov za kadrovske štipendije. Nečesa pri vas mladih ne razumem - zakaj študirate programe, za katere že vnaprej veste, da po končanem študiju ne boste dobili dela v svoji stroki ? In potem se dogaja, da ženska s sedmo ali osmo stopnjo izobrazbe dela kot natakarica ali trgovka. Moram pa priznati, da si bila zanimiva sogovornica. Vsak na svojem bregu a ob isti reki.

In reply to by Little Red (nepreverjen)

Little Red (nepreverjen)

Prvič:
Štipendije so v povprečju 130€... študentski dom recimo 60€... avtobusna karta 30€... hrana na bone recimo 40€ (maximalno 2x na dan in če tolilo krat greš jest na bon ti jih do konca meseca zmanjka)... tako pa smo porabili 130€ mesečne štipendije. Prevozi po mestu so plačljivi... 5€ na mesec če imaš karto (1-2€ na prevoz če je nimaš), študijsko gradivo lahko tudi 50€ mesečno... včasih več, včasih manj.
Tako da ja... predobro nam gre...

Gremo direktno na hrano:
V Murski Soboti ne bomo tako pogosto jedli na bone ker študiramo v Mariboru, za tam pa dvomim, da lahko trdite, da imamo dobro in poceni hrano. Ali je poceni ali je pa dobra. Oboje skupaj redko dobiš.

Ker vedno moramo "srečo" nekoga primerjati z nesrečo drugega:
Upam, da se zavedate, da so študenti hčere in sinovi delavcev z minimalno plačo. Večina sošolk in sošolcev (vključno z mano) ob študiju opravlja tudi študentsko delo, čeprav se od študentov pričakuje le to da študirajo. Upam, da se kot upokojenec zavedate, da vam študenti plačujejo pokojnino s študentskim delom. To kar se nam odšteje pri plači za pokojnino ne bomo nikoli videli. Če bi vam izplačevali pokojnino za katero ste vi delali bi vam je verjetno že davno zmanjkalo.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ne laži in ne zavajaj, ker nismo vse starejši neumni. Marsikdo od nas je pametnejši od vas študentov do 30. leta ( pa ne medicine ! ). Tudi marsikdo med nami je hodil na faks, pa nismo poznali študentskega dela, s katerim odžirate delo starejšim ! Koga zanima, naj pogleda na Google in bo dobil vse podatke o državni štipendiji ! Če je zaposlen eden od staršev z minimalno plačo, dobiš 190 evrov osnovne štipendije + ostale dodatke, ki sem zgoraj naštel. Če sta zaposlena oba starša z minimalno plačo, dobiš 130 evrov osnovne štipendije + ostale dodatke. Zato ne ti meni o 130 evrih štipendije ! Za celomesečni prevoz po mestu je 5 evrov kot kaplja v morje. Kolikor sem v Mariboru jedel ( sem večkrat ), je zame hrana kar solidna. V Soboti je odlična. Študenti upokojencem plačujete pokojnino s študentskim delom ?????????????????????? Človek, kje ti živiš ? So takšni kot ti sploh sposobni za študij ??????? Še do pred kratkim od štidentskega dela niste plačevali nobenih prispevkov, dohodnine in podobnega. 42 let sem državi plačeval prispevke in davke ( tudi ostali upokojenci ) dohodnino, DDV, ostale davke še sedaj. In potem mi en mlečnozobi študentek napiše, da on dela za naše penzije. Kdo je delal zate, da si se lahko varno rodil v bolnišnici, da si ob vsakem času imel zdravniško in drugo varstvo da si lahko hodil v vrtec, v šolo, da si se lahko športno in drugače udejstvoval, da si imel ta razpolago gasilce in policijo, le si jih potreboval, ....................????????????? Ni to prišlo z neba samo od sebe - za to je nekdo delal in državi plačeval prispevke in davke !!!!!!!!!!!!! Delali in plačevali smo mi, ki smo danes upokojenci !!!!!!! Kaj lahko danes že res vsakdo študira ?

In reply to by Little Red (nepreverjen)

Little Red (nepreverjen)

Nihče vam ni rekel, da ste neumni. Ste pa polni žaljivk. In če jih veste zapisati verjamem, da ste sposobni na spletu izbrskati tudi podatek, da študent, ki dela za minimalca dobi 4,61 € bruto in ko se od tega odštejejo vsi prispevki mu ostane 3,90 € neto plače. 5€ za avtobusno karto me stane torej več kot le uro dela. Verjemite, da ne bi računala vsakega centa če moja osnovna štipendija ne bi znašala 130€... ker imam dodatek za uspeh prejemam 160€... in imamo v družini minimalni prihodek. Tako da prosim nehajte žaliti študente, ki ob tem da se trudijo in delajo za prihodnost sebe in svoje družine na faksu še opravljajo študentsko delo, da potem staršem (ki sicer morajo potomca preživljati do 26 leta) malo lažje.

S študentskim delom nihče ne odvzema dela starejšim. Pa vi bodite kelnarca v gostilni, verjamem, da vam bo marsikatera študentka z veseljem odstopila svoje delavno mesto, nikomur se ne da prenašati opitih perverznežev pozno v noč. Kar povprašajte na študentskem servisu katerih služb je največ.
Problem je da študenti (vsaj v svoji stroki) po študiju večinoma ne dobijo službe ker se nekomu pač ne da v penzijo ali pa preprosto ni razpisanih delovnih mest.

Drugače pa sklepam, da je normalno, da kot otrok v vrtcu ne plačuješ prispevkov, saj jih tudi vi takrat niste. Torej se mi ta vaš primer ne zdi primeren. Sama delam od 15 leta starosti, torej od takrat ko se kot dijak lahko prvič zaposliš preko študentskega servisa. In sedaj mi je povsem normalno, da kot zaposlena tudi sama plačujem prispevke, to sem izpostavila samo zato ker ste rekli, da državi še nismo nič dali.
Majn se jezite in se malo nasmehnite, bo bolj koristilo zdravju.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Če bi mladi imeli več spoštovanja do starejših, bi se tudi starejši drugače obnašali do vas. Saj veš, dobro se z dobrim vrača, slabo s slabim. Moti me samo nekaj netočnih podatkov v tvojih komentarjih. Če študent dela za 3, 90 evra neto na uro, se moraš zavedati, da marsikateri delavec opravlja bolj zahtevno in težje delo za manjše plačilo. Tudi tvoj podatek o štipendiji ne drži. Če bi imela minimalni dohodek na člana ( 309 evra ), bi dobila 190 evrov osnovne štipendije. Ti pa imaš viški dohodek na člana ( do 432 evra ), zato dobiš 130 evrov štipendije. Tako, da bodi pri teh podatkih bolj točna. Študentsko delo ni samo v gostilnah, temveč še marsikje drugje. To o odžiranja dela lahko debatiramo leto dni pa ne bomo do konca prišli . Dejstvo pa je, da izučeni delavci sedijo na zavodu, študenti pa opravljate njihovo delo, jer ste za delodajalca cenejši ( letni dopust, malica, prevozni stroški, bolniška, trinajsta plača, ............ ). Pri štipendiji bi dodal še to: če si od kraja študija oddaljena več kot 25 km, ti pripada subvencija sobe ali dodatek 80 evrov.Tisto o vrtcu in ostalem nisi razumela. Hotel sem ti povedati, da je za vse to, kar ste mladi imeli v otroštvu, moral nekdo delati, plačevati prispevke in davke, da je država lahko to omogočila. Im to smo bili sedanji in prihodni upokojenci. Razumeš ? To ni prišlo z neba samo od sebe. Zato boste tudi mladi nekaj prispevali za nas. Medgeneracijski sporazum - jaz tebi, ti meni. Kar se prispevkov od študentskega dela tiče - ti prispevki se plačujejo šele nekaj časa ( točnega datuma ne bom iskal - a imam prav ) - prej se ti prispevki niso plačevali. Ne boj se zame - večkrat se nasmehnem skupaj z ženo in hčerkami ( vse so študirale in končale študij - ena je doktorirala ) ter njihovimi družinami. Želim ti uspešen študij in dobro počutje. Morda bom kdaj prišel k tebi na pijačo ( kjer delaš ), ne da bi spoznala en drugega.

In reply to by Little Red (nepreverjen)

Little Red (nepreverjen)

Nekdo, ki v svojih komentarjih piše žaljivke in preklinja ne more govoriti o spoštovanju če sam ne spoštuje ljudi. Ne vem zakaj sem si jih jaz zaslužila če jih vam nisem namenila. Prav tako vas vikam (ja tudi to se po novem lahko piše z malo začetnico, kar se mi osebno veliko bolj dopade).

No lepo da ste vsaj nekje opazili netočne podatke, čeprav ste jih sami zapisali veliko več.
Nižja plača od te je navadno mogoča samo če si zaposlen preko podjemne pogodbe.
Na višino štipendije med drugim vpliva tudi ostalo premoženje, o tem pa ne bom razglabljala (in ne; ne more se prodati). Saj ni bilo bistvo, da je meni slabo ker sem trenutno kar zadovoljna s tem kar sem pridelala. Nikjer nisem trdila, da obstaja samo delo v gostilnah, sem pa rekla, da ga je največ.
Če delodajalec izkorišča študentsko delo, potem je delodajalec tisit, ki ostalim ne pusti da bi delali. Tu niso študenti nič krivi. Če pa študent ne bi delal bi ga pa spet vsi označili za lenuha... tako da tudi tu lahko debatiramo ja.
Tisto o vrtcu sem popolnoma razumela... kot sem že prej izpostavila: prispevke študentov sem izpostavila le zato ker ste zapisali, da jih študenti ne plačujemo. Kolikor vem jih osebno plačujem že cel čas. Na hitro sem pobrskala po spletu in ugotovila, da so se prispevki, ki se odštejejo od študentske plače, omenjali že leta 2013. Tako, da si upam trditi, da jih res plačujem od takrat ko sem začela delati. Izpostavila sem tudi, da mi je popolnoma razumljivo zakaj jih plačujemo in me ne moti da jih plačujemo. Moti me samo, da nas dajete v nič.
Me veseli da ste se za ta komentar nekoliko bolj potrudili. Se prav opazi da ste se spomnili na vesele trenutke s svojo družino. Hvala za lepe želje, v gostilni se pa ne bova srečala ker ne kelnarim (več) in ne pijem. Lep večer.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Čefur ti pa skoči v Drino ali Moravo... Izberi sam, samo naredi to že enkrat!!!

In ne, ne pišem pod različnimi vzdevki, da se ne boš preveč trudil... samo ogledalo ti nastavljam čobanče! Kako hudiča so lahko tebe spregledali in te pustili v Sloveniji?
Joj, joj, ponudiš jim prst iz zagrabijo celo roko...

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Čefurji so Sloveniji veliko zlatih in drugih medalj prinesli. Ne pozabi tega.

In reply to by ? (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Kjer sem jaz rojen ni Drine ne Morave. Ni pomembno kdo sem in kakšen sem. Pomembno je to, da imajo pri nas študenti ugodnosti kot nikjer v Evropi in še razvajenčki jočejo, namesto, da bi bili hvaležni s tem, kar jim država daje ! Si ti eden teh maminih sinčkov ?

gost_zvončica (nepreverjen)

Ah dajte no, tude ge san bijla na začetku na faxu od 7h-19h, nato pa od 7h-13h na praksi, in od pol dveh do 18, 19h na faxu in san v študenta ojdla samo spat, pa san se dostekrat sama kuhala, pa redko kdaj šla na bone jest. Zjutraj poješ zajtrk, kere te drži 3-4h, nato pa maš hrano sebof (zvečer se spucaš zeleno solato (par minutk), skuhaš polnozrnate testenine za par ni (par minut), na trakce narežeš piščančje meso in popečeš..in nato kominiraš, maš vsaki dan s sabo zeleno solato ali testenine, piščanca ali tuno, 1001 vrsta zelenjave..., za malico si vzameš narezano sadje, oreščki,..navaden jogurt, grški jogurt.. variant je dosti, pa še bolj zdrave, kak če se kupeš pico ale nevem kaj..)

8A8A (nepreverjen)

Pica pa pivo najboukše, ge to že 3 leta v MBje saki den gen

? (nepreverjen)

Pa kaj vi res nimate nobenega dela ali svojega življenja, da se v vsaki temi vtikate v druge?
Skoz pametujete, drugim delite nasvete, sami pa ste seveda najboljši (in potem se mokri zbudite)...

Little Red (nepreverjen)

Gospodu je očitno zelo težko priznati, da področja štipendij ni dovolj raziskal in da je zapisal veliko napačnih trditev. Žalostno mi je le to da se drugi slepo strinjajo z njim.

Ampak se ne bomo sekirali. Nasmešek, glavo gor pa razturamo naslednje izpitno obdobje :D

In reply to by ? (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Little Red, kaj se sploh ukvarjaš s psihopatom, ki piše pod 20-imi nicki ? Njemu pa resnično nimaš kaj dokazovati, pokvarjeni luzer je, zagrenjeni hinavec,...... Verjetno si nov na forumu, tega gnoja (NE gospoda!!!) ne mara nobeden... Sovraži vse, kar on ni in nima: mladost, uspešnost, pozitivo, ambicioznost, napredek, inteligenco,...

In reply to by Little Red (nepreverjen)

Little Red (nepreverjen)

No ja to ste pa prav ugotovili, res prvič pišem :D
Sem vsaj kaj razložila tistim, ki berejo komentarje. Drugače pa brez skrbi, žaljivk si ne jemljem k srcu :)

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Zblojeni mladenič - dobro si se opisal. Od vsega, kar si naštel, imaš samo mladost - vse ostalo ti je tuje in nedosegljivo.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

sneg na cesti (nepreverjen)

VRANA - katero stopnjo izobrazbe imaš ? Imaš vsaj popolno osnovno šolo ?

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Če je njemu NIKA najboljša pevka v Evropi in Nemec najboljši pisatelj v Evropi, potem veš, da je njegova najvišja možna izobrazba osnovna šola !

In reply to by sneg na cesti (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice