Po novi kolektivni pogodbi, ki predvideva tudi izplačilo nadur učiteljem lahko ti pravico do izplačila pričakujejo že naslednji mesec.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta uspela doseči dogovor glede plačevanja nadomeščanj učiteljem. Na ministrstvu so za STA povedali, da so prva izplačila možna že februarja.

Pogajanja so se začela pred letom in pol

Omenjena izplačila temeljijo na spremembah kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja, njihovo sprejetje in podpis s strani štirih sindikatov in ministrstva pa segajo v poletje leta 2017.

Spremembe vključujejo tudi primer, ko učitelj nadomešča odsotnost kolega in nadomeščanje izvaja kot uro pouka in s tem učitelji določiti ure dodatne tedenske obveznosti.
 

Minulo poletje, leto po podpisu soglasja, so navodila dodelali in navedli, »da se kot dodatna tedenska učna obveznost učitelju plača nadomeščanje, ko poučuje predmet, za katerega je usposobljen, če pri nadomeščanju poučuje druge vsebine, pa to ni posebej plačano in se mu šteje v t. i. tretji steber delovne obveznosti.«
 

Kmalu so stekla pogajanja, vezana na podrobnosti plačevanja, in se pred kratkim tudi končala. V pripravi je okrožnica s podrobnejšimi navodili s strani ministrstva, ki bo v kratkem dosegla vse slovenske osnovne in srednje šole. Ministrstvo pa je že pripravilo posebno aplikacijo, namenjeno evidentiranju in plačilu nadomeščanj osnovnim šolam.

Ni šlo vse gladko

Po zapisu predstavnikov Sviza, pogajanja niso potekala brez zapletov, saj so ti vztrajali, da se z veljavnimi predpisi zagotovi tudi plavna podlaga za plačilo ur nadomeščanja v podaljšanem bivanju in zavrnili predlog ministrstvom da bi se ure vštevale v redni delovni čas v okviru tretjega stebra.
 

"Po mesecih usklajevanja nam je le uspelo doseči dogovor, da se nadomeščanje v oddelkih podaljšanega bivanja plačuje, a je ob tem ministrstvo vztrajalo, da se ne bodo plačevale tudi ure nadomeščanja v skupinah jutranjega varstva za učence 1. razreda. Te ure nadomeščanja naj bi se po dejanskem času trajanja vštevale med ure v tretjem stebru," so zapisali, poroča STA.

Plačila želi ministrstvo izvesti čim prej, vendar bo treba najprej podatke, ki jih morajo šole zagotoviti do sredine naslednjega meseca in, če jim bo to uspelo lahko izplačila pričakujejo že s februarsko plačo. Plačana bodo nadomeščanja vse od začetka šolskega leta, za koliko pa bo ta znesek skrčil proračun pa ni znano.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DF (nepreverjen)

VRANA, Olosh, carni vrag in ostali desnicarji mocno upam, da vas ob tej novici ne bo ruknila kap.

miličar (nepreverjen)

DF očitno si se opredelil za levičarja - komunista. Saj pa učitelji plačo dobivajo iz državnega proračuna se pravi od vseh delovnih ljudi, ampak če si ti levičar nisi med njimi te res ne more nič rukniti, socialna pomoč se je povečala, ne rabiš delati.

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Delal sem 42 let in sem ze nekaj casa v penziji - toliko o tvoji namisljeni socialni pomoci. Me zanima kje bi ti vzel denar, ce bi ti vsak zdravnik in medicinska sestra zaracunala svoje delo zate in tvoje sorodnike, vzgojiteljica in uciteljica, .........da ne bo nedaljeval se dve uri. Vsi ti prav tako placujejo prispevke in davke, polnijo drzavni proracun, ............ Nikoli nisem bil komunisti. So pa komunisti v stranki SDS, ki vas poneumlja.

In reply to by miličar (nepreverjen)

Štiblec (nepreverjen)

Učiteljem se že spet s februarjem obeta večja plača ZAKAJ ? saj se jim pa je že enkrat dvignila ali kaj ? Zdaj bi naj šlo za nadomeščanje, kakšno nadomeščanje za miloga boga. Jas še nobenega učitelja nisem videl, da bi delal vsak dan 8 ur ali 40 na teden itd. Zraven tega več kat 3 mesece na leto ne poučujejo torej ne delajo. Če kdo to ne verjame naj gre na šole enkrat preverit ob 15 uri koliko učiteljev bo tam našel, s tem pa jih večina začne delati ob 8 uri. Otroci so vse bolj obremenjeni - preobremenjeni ne samo v šoli predvsem doma z učenjem in nalogami. Tako da se dejansko starši morajo popoldan ukvarjati z učenjem otrok, kaj potem delajo učitelji z učenci v šoli saj so oni za to plačajo da učijo. Potem se pa sprašujemo zakaj je pri otrocih vse bolj prisotnost živčnost, nasilje itd. Ves popoldan bi moral otrokom pripada za sprostitev, igro, druženje in uživanje z starši.

Turčin (nepreverjen)

Ka če bi pogledno kakšno turško limonado menje? Pa bi se lejko deca družila s teboj.

In reply to by Štiblec (nepreverjen)

ztrewq (nepreverjen)

Hahahahaha. Koja kajla. :D

In reply to by Turčin (nepreverjen)

ztrewq (nepreverjen)

Mogoče so pa tvoja deca nej tak čedna kak si mislo.
Samo tau je pa rejsan nezaslišano, ka se kak starš moreš doma ukvarjati z svojov decov pa jim posvečati pozornost. Kama te svejt ide...

In reply to by Štiblec (nepreverjen)

Učitelj (nepreverjen)

No, ob treh popoldan te vabim na šolo. Prvič: ne bodi presenečen koliko otrok je še takrat v šoli. Starši se namreč res nimajo časa "ukvarjati" (ne vem zakaj ljudje uporabljajo ta glagol v povedi s samostalnikom otrok) s svojimi otroki. Drugič: otroci, ki nimajo delovnih navad in izkušenj od zgodnjega otroštva, jih bodo veliko težje pridobili kasneje. Tretjič: jaz kot učitelj bom s tvojim otrokom tekom šolanja, tvoj pa bo ostal celo življenje. Učitelji smo le podaljšek pri vzgoji, primarna vzgoja je naloga in dolžnost družine.
Četrtič: otroci preobremenjeni? Se strinjam. Mnogo otrok je preobremenjenih s hrano, televizijo, materialnimi dobrinami. Otrokom manjka primerna fizična aktivnost, ki omogoča pridobivanje delovnih navad in tudi izkušenj. In fizične aktivnosti jim je treba ponuditi v zgodnjem otroštvu, da ne bodo potem v šoli preobremenjeni.
Petič: o plačnem sistemu v RS v VIZ si lahko vse prebereš na uradnih spletnih straneh.

In reply to by Štiblec (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Res se v toj naši ljubljeni šoli ogromno učijo. Ali od toga je malo haska, če so otroci ne naučijo razmišljati z lastno glavo, ampak samo memorirajo snov. Imam vnukinjo, ki hodi v šesti razred. V šolo vlači torbo ka ima minimalno 8 kil. Zdaj so meli pol leta geografijo, zdaj do pa meli zgodovino. Mi smo meli zgodovino in geografijo v 5, 6, 7 in 8 razredi. To da učitelji po lastnih izjavah v šoli ne uspejo nučiti toliko, da otroci ne bi rabili vsakodnevno pomoč staršev je škandal. Na ta način so otroci manj izobraženih staršev še dodatno prikrajšani.

In reply to by Učitelj (nepreverjen)

Učitelj (nepreverjen)

Prav o tem govorim. Otrokom ponudite izkušnje v zgodnjem otroštvu! Pa bodo potem lahko razmišljali s svojo glavo! Če boste vse storili za otroka, le ta res ne bo znal razmišljati s svojo glavo. Naj otroci tlačijo perilo v pralni stroj, naj pospravijo igrače, naj se oblečejo sami, naj se hranijo sami, naj prinesejo drva, naj preštihajo vrt, naj pospravijo krožnik za sabo, naj pešačijo iz šole, naj pobirajo krompir, naj dajo korenje sami v lonec, ipd. Pomembno je, da aktivnost prilagodite otrokovi razvojni stopnji in bodite pozitiven vzgled.
In prosim, nehajte vse slabo pripisovati šolskemu sistemu, napake najprej iščite v domačem gnezdu. Otrokom iz torb poberite velike in polne puščice takih in drugačnih barv pisal, saj jih 80 % tega, kar imajo v puščci, res moti in obremenjuje pri delu. Tudi telefona ne potrebujejo v torbi. Pa še marsikaj obremenjujočega otroci povlečejo iz torb.
Ne posplošujem, niti ne mečem vseh v isti koš. Vaš pa pozivam k razmišljanju.
Ps. Otroci so ogledalo svojih staršev oz. skrbnikov.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Po vaše so za vse odgovorni starši. Malo Morgen! Vzemimo samo finske učence, ki so že leta in leta najboljši pri testih PISA. A je to zasluga finskih staršev ali finskih učiteljev? Mislim, da obojih skupaj. Naši so zelo dobri pri testih kjer je potrebno memoriranje, slabi pa so pri praktični uporabi znanja. Seveda pa pri nas ljudi z znanjem ne rabimo. Pri nas so glavni komedijanti in saksofonisti, šolani pa bežijo v tujino. Skuštrani Kučanov zet pa zrikta plače pa mirna Bosna!

In reply to by Učitelj (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Bravo! ??

In reply to by Učitelj (nepreverjen)

proizvodnja (nepreverjen)

Kakšna pogajanja? Vlada jim je dala vse tisto kar so pričakovali oziroma še malo več (sindikati pravijo, da so zadovoljni z vlado). To ni nič narobe vendar če bi jih vlada stiskala nebi bilo tako. Proračun je poln kot še nikoli, pa se lahko delijo bonbončki.
Res se je zvišala minimalna plača. Kaj pa ostali v gospodarstvu, ki so malo nad minimalno plačo? Zgleda, da so ti od Boga pozabljeni. Glavno, da polnijo proračun. Po drugi strani pa slišimo, da se morajo zvišati cene v določenih panogah (zdravstvo, vrtci, oskrbnine itd.). Sedaj se je tudi ugotovilo, da dvig minimalne plače nič ne pomaga, če se ne spremeni dohodninska lestvica. Ljudje bodo še na slabšem proračun pa na boljšem. To nam samo kaže kakšna stihija vlada v vladi, da istočasno niso dvignili olajšave.

Učitelj (nepreverjen)

A res samo učitelji dobijo večjo plačo? Ne zavajajte !

DF (nepreverjen)

Nekateri komentarji so ziv dokaz kako neumnega človeka lahko napravi Janseva televizija, ce jo predolgo gleda.

bonge (nepreverjen)

Df ide v Venezuelo svojoga komunisticnoga vzornika ,diktatora branit ka je narod lacen pa do ga v kratkon doj nesle. Seveda so Cyka Blyat snajperisti ze tan ka do ga branili , tij lejko tudi malo pomores .

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Z Venezuelo se ukvarjate samo Jansevi obozevalci in njegove ovce.

In reply to by bonge (nepreverjen)

miličar (nepreverjen)

DF tak si plitek ka ne razmiš pa ka res misliš da razen levičarov - komunistov in Janšovih drugih pametnih lidij v Sloveniji nega.

In reply to by DF (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Joj, pazite, da jim ja vsako minuto plačate, ne, da bi kaj pozabili; tudi tisto, ko v zbornici kavice srebajo!

čarni vrag (nepreverjen)

Eden glavnih problemov naše škole je, da je v njej 80% učiteljic. Zato pa prevlada ženski način razmišljanja.

Učitelj zgodovine (nepreverjen)

Eden glavnih problemov naše šole je da se učitelje zaposluje po fem kdo so, oziroma čigavi so. Pri tem pa se pozablja iz katerega predmeta so učitelji v resnici diplomirali. Tako imamo učitelje zgodovine, ki poučujejo likovni pouk, učitelje sociologije, ki poučujejo zgodovino....
In veliko teh "sorodstvenih" učiteljev nima sposobnosti in vrlin za dobrega učitelja. Ampak vse to naš plačni sistem ne zanima in nagrajuje pač tiste, ki so pri koritu. Kot vedno in povsod.

čarni vrag (nepreverjen)

Na žalost je Slovenija skorumpirana država in to se pozna na vseh področjih. Lahko si Albert Einstein, a če nimaš sorodnikov na položajih, vez in poznanstev ne moreš postati niti hišnik na Osnovni šoli. Zato pa vsako leto 8.000 šolanih obrne tej državi hrbet. Vsakokrat ko vidim Kučana v prvem planu na kakšni prireditvi, vem da se pri nas ni nič spremenilo.

In reply to by Učitelj zgodovine (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice