Tudi v Pomurju je kar nekaj staršev z nezaupanjem sprejelo novico o sobotnem pouku osnovnošolcev. So špekulacije, da gre pravzaprav za nadomeščanje izpadlega pouka ob nedavni stavki na mestu?

Naše osnovnošolce tokrat čaka nekoliko krajši vikend. Pravzaprav ne le v Pomurju, jutranjemu poležavanju se bodo morali odpovedati šolarji po vsej Sloveniji, saj je v osnovnih šolah konec tedna predvidena delovna sobota.

V znamenju okolja, športa in medgeneracijskega povezovanja

Tako so denimo v Osnovni šoli I Murska Sobota na svoji spletni strani že obvestili starše in otroke, da bodo izvedli naravoslovni dan – Dan zdrave šole. Po zboru v jutranjih urah se bodo tri generacije podale na pohod v različnih smereh, z aktivnostmi pa bodo zaključili predvidoma ob 12.30 uri. 

V znamenju naravoslovja bo sobota minila tudi v Osnovni šoli Grad, kjer ob tej priložnosti pripravljajo eko delavnice, medtem ko bo na Osnovni šoli Kuzma potekal dan odprtih vrat s poudarkom na medgeneracijskem povezovanju. 

Učence druge soboške osnove šole bodo aktivnosti zaposlovale do 12. ure, kosila in podaljšanega bivanja pa ta dan ne bo. 

Je res kriva stavka?

Prav običajen šolski dan torej ne bo, vseeno pa je delovna sobota med starše pomurskih učencev vnesla nekaj razburjenja in precej ugibanj oziroma dezinformacij. 

Prepričani, da gre za nadomeščanje odpadlega pouka ob stavki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije 14. februarja oziroma 14. marca, so nekateri svojo jezo delili na družbenih omrežjih. 

Toda kot opozarja tudi ravnatelj graške osnovne šole Viktor Navotnik, pri prihajajoči soboti ne gre za nadomeščanje izpada zaradi stavke, temveč za vnašanje manjkajočih dni pouka, nastalih z letošnjo razporeditvijo počitnic.

»Po letnem delovnem načrtu imamo 7. 4. predviden kot normalen delovni dan,« pojasnjuje ravnatelj OŠ Grad in dodaja, da jih je ministrstvo o tem obvestilo že lansko jesen.

Po besedah Navotnika so z dejstvi seznanili svoje učence, predvidoma danes pa bodo obvestila prejeli še starši.

Zapolnjene vrzeli

Za dodatna pojasnila smo se obrnili na Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport, kjer prav tako odločno zavračajo, da bi bila delovna sobota kakorkoli povezana s stavko Sviza

»To je bilo že prej predvideno v letnem delovnem načrtu, ne glede na stavko bi bila delovna sobota,« pojasnjujejo v PR službi ministrstva in dodajajo: »Po letnem delovnem načrtu mora biti določeno število dni pouka v letu, ker pa so prazniki in počitnice letos porazdeljeni tako, da bi bilo teh manj kot sicer, morajo en dan nadomeščati – in to je ta sobota.«

Sicer pa je dokumentacija, ki potrjuje zgornje navedbe javno dostopna na spletnih straneh ministrstva.

Drugi odstavek četrtega člena Pravilnika o šolskem koledarju namreč veleva, da pouk za učence od 1. do 8. razreda traja največ 38 tednov po pet dni v tednu, vendar ne manj kot skupno 189 dni, za učence 9. razreda pa največ 35 tednov po pet dni v tednu, vendar ne manj kot skupno 174 dni.

S spleta

Komentarji (54)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pojasnilo (nepreverjen)

Torej je vse jasno. V soboto je delovni dan, ki je načrtovan in predviden v šolskem koledarju, že lansko jesen. To sem povzela za tiste, ki člankov ne preberejo ali pa jih ne razumejo čisto dobro.

Gost Gost (nepreverjen)

Pa ka nas resno morejo vsako jeb... šolsko soboto starše posiljevati, ka moremo biti z deco v šoli?! Ka ste iz šole napravili?!

JAZ PA TI (nepreverjen)

NOBEN STARIS NEBI SMEL PUSTITI OTROK V SOBOTO V SOLO ,,,NAJ SO SAMI V SOBOTO V SOLI ZAKAJ SO PA STRAJKALI Z 1.200 E PLAČE DA JIH NI SRAM

afta he (nepreverjen)

Predlagam, da naj to soboto učenci in starši štrajkajo, kakor so pred par dnevi učitelji. Če je zapisano, da je osnovna šola obvezna, potem štrajka ne bi smelo biti in bi morali štrajkači biti kaznovani kakor pri vseh ostalih prekrških ki jih delamo. A je sindikat SVIZ nad zakonom in ustavo. Zgleda DA.

In reply to by JAZ PA TI (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

Kazensko- deci so ukradli pravico do izobrazbe- -
NAD MLADOLETNO DECO SO SE ZNAŠALI- - MLADOLETNO DECO SO KRADNILI - ZNANJA- po drugi strani pa gučijo kag deca nujcajo znanja.

A jih nej sran- ogaben štruklin pa tehničnega delavstva ne vijde- ma 8-10 kratno plačo kog slednje.

Doktore se ne pripravljajo 75% casa kag školneke.

In reply to by afta he (nepreverjen)

MMbb (nepreverjen)

Spoštovani! Ta delovna sobota ne nadomešča stavke, gre za delovno soboto, ki je bila že pred pričektom tega šolskega leta določena v šolskem koledarju in je na sporedu predvidena že od 1.9.2017. Sam delam v šolstvu, nisem stavkal in tega ne podpiram, vseeno pa moram povedati, da je ta sobota že bila prej načrtovana. Kako bo z dnevi, ko je bila stavka, še ni čisto nič znanega.

In reply to by JAZ PA TI (nepreverjen)

Beli vrag (nepreverjen)

Učenci so lahko doma ! Napišeš opravičilo in gotovo !

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

1200 evrov da imajo plače,, to pa res ni veliko,,Ali se sploh zavedate kakšno odgovorno delo opravljajo učitelji

Olosh (nepreverjen)

Nej nej, 1200 eur neje dosta, sploj nej za začetnika :D Ajde daj ne seri.

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Odgovorno delo. Katero delo pa ni odgovorno. Vprašanje, ki je bolj na mestu ne da učence učijo ali jih kaj naučijo. Ker če jih ne naučijo potem svojega dela niso opravili in si potem tudi plače ne zaslužijo.

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Ja, to je edino delo na svetu, kjer "delavec" sam vrednoti učinek svojega dela.
Če šmrklavec ne vej, njemi prpopaš cvek, brez, da bi se pijtal, zakoj ne ve.
(odpade samorefleksija: san ga mogoče nej nafčo?)

In reply to by afta he (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Vidiš, to je tako, ko učitelj gleda samo svoje pravice, obveznosti pa ne. Nej je važno, če učence kaj naučijo, glavno da čas mine, mesec in plača je tu.

In reply to by butalec (nepreverjen)

Stari učitelj (nepreverjen)

Imam precej delovne dobe in nekaj napredovanj za sabo. Pod 2900 evrov neto se sploh ne pogovarjam. Če je dober mesec, dobim tudi 3100 evrov. Zato me ne žali s 1200 evri.

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

zvezdica 10 (nepreverjen)

Ta sobota je že od začetka šolskega leta vpisana kot dan pouka, kajti večina otrok je bila doma 9.2., ko so podaljšali vikend po kulturnem prazniku.
Ali nekateri samo nika na pamet skačete, pa napadate- najboukše, ka sedete v soboto v šolske klopi. No, večina bodo športni dnevi, pa tudi ti vam nebi škodili!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Soboto imajo jehovine priče i fraj

zvezdica 10 (nepreverjen)

Sem slišala ,,,en ravnatelj da je baje zaprt,,,zakaj pa je pojedel vso čokolado v šolski kuhinji

Resen (nepreverjen)

Učitel delaj celo uro za minimalno plačo kot delavec da neboš imel še za štrajk

Kritičen (nepreverjen)

»To je bilo že prej predvideno v letnem delovnem načrtu, ne glede na stavko bi bila delovna sobota,« pojasnjujejo v PR službi ministrstva in dodajajo: »Po letnem delovnem načrtu mora biti določeno število dni pouka v letu, ker pa so prazniki in počitnice letos porazdeljeni tako, da bi bilo teh manj kot sicer, morajo en dan nadomeščati – in to je ta sobota.«

Se pravi po kmečki logiki. 2x so stavkali in tiste dneve otroke nismo peljali v šolo. V bistvu imam taradi te njihove stavke 2 dni letnega dopusta manj. In zdaj če imajo otroci 2 dni izpada, potem mislim, da bi preživeli tako eni kot drugi s tremi dnevi izpada. Tako da potem nekako ne dri najbolj uradna izjava "mora biti določeno število dni pouka v letu, ker pa so prazniki in počitnice letos porazdeljeni tako, da bi bilo teh manj kot sicer, morajo en dan nadomeščati"...

Učitelji nimajo 1200€ plače. Mogoče začetniki ki nimajo pri plači še rednih napredovanj. Je v vsaki službi tako, da če prideš v prvo službo, da ne moreš imeti, tudi za isto delovno mesto, isto plačo, kot pa nekdo, ki dela tam že 20 let...
To je iluzija in podatek s katerim se premnogokrat manipulira. začetna plača ni enaka dejanski plači. In ne more vsak brez enega dneva delavne dobe biti po plači tam, kot pa nekdo ki dela 25 let!

Se pa plača učitelja z leti in napredovanji krepko dvigne preko 1500€. Ampak ne pozabimo, da za 20 urni delovnik. In noben učitelj mi ne bo prodal bučk, da oddela svojih 20 ur doma, da si zasluži plačo za poln delovnik. Se pravi, da dobi nekdo 1500€ za polovični delovni čas. In smo tam kjer smo.Ker tudi ostali "nesemo" službo domov, delamo doma...Pa nam tega noben ne plača, noben ne reče da pa lahko delamo dnevno zdaj 4 ure..

Učitelji in njihovo favoriziranje izhaja iz časa partije in socializma. Vsi učitelji so bili partijci in večina politikov izhaja iz bivše partije. In vrana vrani ne bo kljuvala oči...

Mogoče se bo zdaj nekdo obregnil v ta komentar, ampak so napisana objektivna dejstva, ki jih je težko argumentirati drugače..

sunce van japansko (nepreverjen)

Ja, včeraj je ob 13.02 po Gregorčičevi mašejro en učitelj s posodo za kosilo iz III. šole domov....verjetno je mel viška vor.

In reply to by Kritičen (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

kurbe nosijo hrano domov,, otroci so pa lačni,,velja pravilo plačaš enga dobiš 3

In reply to by sunce van japansko (nepreverjen)

Trava zelena (nepreverjen)

Administrator imaš danes bolniško ali kje si ?

Trava zelena (nepreverjen)

Tisti, ki ste šolo špricali in imate šest razredov osnovne šole, navalite. Učitelji so tu. Zdravite si svoje bolne frustracije.

Popkovina (nepreverjen)

Sila preprosto, kot stariš, napišeš opravičilo za izostanek svojega otroka v soboto, pa idete lepo na kakšen izlet. Bo otrok meu več haska od toga kak tisto soboto v šoli.

Gostjjaha (nepreverjen)

Osnovna sola 1 je ze oddela to eno soboto... in zakaj Potem sedaj to nadomescanje????

? (nepreverjen)

Razumem, da se greste eni tukaj gor parodijo na....
Ampak eni pa resnično mislijo kar napišejo in to je zaskrbljujoče! V današnjem času biti pol pismen?! Pa še lepo jim je nekdo v prvem komentarju še enkrat posebej napisal. Nepredstavljivo!!! Potem pa so vedno vsi drugi krivi. Najbolje bi bilo portale v Prekmurju ukiniti, ker potem preostala Slovenija to primitivnost posploši kar na celo pokrajino oziroma prebivalstvo...

Sem šolo šprical (nepreverjen)

Administrator zelo slabo opravljaš svoje delo. Ne zaslužiš si svoje plače !

Blokirajte kom… (nepreverjen)

Odgovorni na tem portalu zaklenite že to komentiranje ! Kar lahko tu prebereš več ni podobno ljudem. Vi pa to dopuščate.

Blokirajte kom… (nepreverjen)

Pri Donši je nekaj komentarjev bilo proti njemu in ste takoj blokirali komentiranje ! Po učiteljih pa lahko pljuva vsaqk, ki ima pet minut časa ? Kakšen portal ste vi to ? Lahko še nižje padete ?

butalec (nepreverjen)

Pa res, učitelji,
lahko še nižje padete in se še bolj sprenevedate?

VRANA (nepreverjen)

Školniki so zgubili kompas... 20 ur+priprave tedensko... OK-te priprave, kdo prekontrolira?? Me zanima!! Ali si v prvih dveh, treh letih pripravi vse, potem pa še malenkostno spreminja vsako leto in to je to???!!! Nej me farbati, vej smo pa nej tak glupi, kak vij mislite!! Kdo si pa ne "nosi domov" še kakšnega dela, se pripravlja?? Kak se pripravlja učitelj za telovadbo, glasbo, likovno,....?? Kelkokrat ste doma?? Koliko različnih počitnic, fraj dnevov je (krompirjeve, zimske, letne,.....) in vse imate ravno v času, ko lahko z otroci izkoristite ta čas!!! Večina si tega ne more privoščiti, ker tudi če ima dopust, to ne gre samo tako. "Mi pa ne moremo dobiti dopusta kadarkoli" jamrate.... LAŽETE, ravno prejšnji teden je imela učiteljica dopust in so jo nadomeščali !! In če si pri toliko različnih počitnicah moraš izbrati ravno "special" termin, si razvajenec-nič drugega !! Če pa je kaj res pomembnega, pa dopust dobiš, ZATO NE LAŽITE !!

Školnik (nepreverjen)

kos kaput obrne, perja pa ne menja. Znani prekmurski ftič, šteri lejta od stranke do stranke, je že najšo nouvo stranko. Šenkano trenerko (od prejšnje stranke) je nej obrno, nosi jo še dale, trenerko od nouve stranke pa de meu za k meši. Ftič fičfirič

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

a v trenerki lejta po murski,,,kaj misliš koga bo volil,, Če bi bil gospod Madjar sigurno nebi v trenerki lejtal

In reply to by Školnik (nepreverjen)

dd (nepreverjen)

hahaha razpočo mo se od smeja....kak šinflete školnike......če bi meli kaj v glavi, bi podpirali tudi zasebne šole, ka bi se ustvarila bar minimalna konkurenca. Te pa ste proti zasebnemi šolstvi, pa proute školnikon....ka bi vij sploj rade? Seveda, sami ne vejte, ka!
Glavno, ka je Janša vsega krijf, butasti folk!!

Popkovina (nepreverjen)

ĐeyĐey je kriv, dejstvo.

In reply to by dd (nepreverjen)

Hmmmm (nepreverjen)

V soboto morejo učitelji delati? Čudno, ka do zdaj še neje bilo nekšne stavke ali kaj podobnoga...

Zombi (nepreverjen)

Glede na komentare proti učitelon mi je jasno, zakoj smo v Prekmurji zaostali glede na druge pokrajine... komentejrajo samo tisti, keri so nej bilij več kak srednje oz. poklicne šole sposobni končati + tisti zafrustriranci, keri pred ženof ne vupaju ''mu'' praviti, na forumi se pa skrijvlejo pod anonimnostjo. Klošari, učiteljski poklic je plemeniti poklic in več vrejden kak pa delo v proizvodnji!

Hmmmm (nepreverjen)

Glede na plačo je učitelj vreden dvakrat več kak pa povprečen računalničar z končano isto izobrazbo pa "malo hujšin" študijon od učiteljskoga. Fejst pošteno... Pa neman nika proti učitelon na splošno. Daleč od toga. Plemeniti pa poklic že zdavnaj neje, ker učitelji nesmijo več nika...

In reply to by Zombi (nepreverjen)

????? (nepreverjen)

Dragi Zombi, ali pa "zombi učitelj", če komentiraš, da se nekdo "skrijvle pod anonimnostjo"...se nenazadnje tudi sam skrivaš pod tem pridevnikom, čeprav je komentiranje povsem legitimna zadeva. Mogoče pa nisi niti v svoji primitivnosti pomislil, da pa se najdejo pametnejši komentatorji od tebe, mogoče ne nujno bolj izobraženi, lahko bolj...Kar na koncu nima niti veze. Če že omenjaš zaostalost, se večina modernega sveta ne ozira več na šolo toliko, kot pa na človekove sposobnosti, to je vodilo modernega sveta (pa zdaj pustiva ob strani raziskovalne in znanstvene ter zdravstvene zadeve, kjer je izobrazba potrebna). Vsako delo je častno in bi moralo biti enakovredno ovrednoteno.
Verjamem pa, da ima marsikateri smetar več identitete in svojega jaza, inteligence, kot pa ti in tebi podobni, ker gledaš na svet omejeno in malomeščansko. Vsak poklic je plemenit. To si velja zapomniti. Je pa poklic plemenit toliko, kot so plemeniti ljudje in njihove sposobnosti, predvsem pa osebnosti v tem poklicu.
Poznam kar nekaj učiteljev in učiteljic, ki ne sežejo do gležnjev 3/4 delavcem v proizvodnji...In 3 leta šole potem dovoljuje nekomu 1000 in več € razlike v plači??? In te 3 leta šole dovoljuje da ima nekdo v mesecu 200 ur, učitelji pa vsega skupaj 80??? Nekdo skoraj toliko ur naredi od ponedeljka do sobote...v enem tednu in ne enem mesecu.
In s takšnimi komentarji...ne vem...ali si učitelj ali ne....ampak kažeš svojo omejenost in inteligenco (in mucek, tudi če imaš akademsko izobrazbo, ti to ne pomaga)

In reply to by Zombi (nepreverjen)

Tončika (nepreverjen)

To velja,ampak za dobre učitelje....vse več je pripomb staršev, da je treba otrokom plačevat dodatne inštrukcije, ker se površno dela v šoli,...in toliko za inf. te mlade šolnike bi naj preverjali...mi je zadnjič sin rekel,da jih je učiteljica dobesedno ignorirala pri pouku,ko so jo nekaj spraševali...in baje je imela fb odprt in je kar not padla.Saj veste tisti ki delate v proizvodnji kako je to ko si ves čas povezan na fb. Ker je vašr delo sigurno manj pomembno...in glede kosil ki si jih nisijo domov.RESNICA JE 1 KOSILO PLAČA 3 NESE!To pravilo velja že od nekoč.Pa naj keri napiše da ni res....nevem pa od kje se pokriva ta roba...

In reply to by Zombi (nepreverjen)

GOST10 (nepreverjen)

Računalničar, poglej malo okoli po plačah računalničarjev (če to seveda si, pa ne z neko informatiko na EŠ).
Če si dober( kak si očitno ti misliš) lahko šišaš učitelja že kak začetnik, mislim učitelja s precej leti delovne dobe. Če pa si sam ne moreš najti službe z boljšo plačo, pa ne jamraj.

Lujzek123 (nepreverjen)

GES MAN DRUJGO NEVOULO. MALI MI JE GNES PRAVO, KA MOREMO V SOBOTO PO NJIH V SOLO. VCERAJ SEM V OBRAZEC SOLE VPISAL, DA POTREBUJEMO PREVOZ NA RELACIJI. ZAKAJ TOREJ PO OTROKA, CE JE PLANIRANA NORMALNA DELOVNA SOBOTA ZE OD SEPTEMBRA???

black panter

deca naj štrajkajo v soboto,tou je njihova pravica

Čarni vrag (nepreverjen)

Že pred enim letom so predvideli delovno soboto in setavili šolski koledar. Takrat še niso imeli pojma, da bo letos stavka. Je to tak težko razmiti?

Tončika (nepreverjen)

Stavka je verjetno že takrat bila načrtovana...

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

fredikredi (nepreverjen)

zokoj je pou komentarov izbrisanih (nežaljivih) ?!

Zavedni (nepreverjen)
-----

preveč so plačani in delajo 5-7 ur dnevno

obsojate brezveze (nepreverjen)

malo morgen...če ne veste vsakdanjik učitelja....največ dela imajo z discipliniranjem učencev ker se med seboj maltretirajo in obračunavajo...pa jih lahko samo opozarjajo...vsakodnevno narašča NASILJE MED VRSTNIKI PO ŠOLAH... a o tem nič.

annon (nepreverjen)

Aha. Se pravi, kda do prazniki in počitnice porazdeljeni tak, ka de presežek v pouki, lejko pričakujemo kakši fraj petek za našo deco? Nema, geli?

trollbusta (nepreverjen)

ZA BUDALE: šolsko leto 2017/2018 nema zadosta šolskij dnij. konec šole je že 22. junija (petek). po zakoni more biti oddelano točno določeno število vor sakšoga predmeta na leto. tou je vse predvideno v delovnon načrti pa v zakoni.

štrajk se štej za navaden delovni den. namesto rednoga dela so delali z "nepokorščino". zatou ka deca s štrajkon nemajo nika, so deca lepo doma ostali in se tej den nede nadomeščo.

ka se prčite. večina de jih tak mejla športne dneve, kere bi ovak mogli meti med normalnin tedenskin poukon.

????? (nepreverjen)

BUDALA si sam...Tam si preberi komentar od "kritičnega" pa si boš sam odgovoril...
Si pa pozabil, da zaradi tvojega štrajka mora en od staršev otrok ki ne štrajkajo in delajo (8 ali več ur na dan) ostati doma z otrokom, ki bi tisti dan moral biti v šoli..In zdaj ali je športni ali katerikoli drug dan v soboto, nima veze, je šoloobvezen dan. Kot tisti, ko je štrajk. In ne "deca" ali njihovi starši nimajo s štrajkom nič, ali zaradi vašega štrajka so v to zgodbo vključene dodatno še vsaj 3 osebe, otrok, eden od staršev in delodajalec enega od staršev, da ne omenim, da ko ti štrajkaš, si potem mora nekdo s službo najti nadomeščanje, ki je že četrta oseba ki je vključena v to zgodbo. AMPAK, omejeneci vidijo samo sebe in ne dosti dlje od tega...Je pa zgodba malo bolj obširna.
Toliko za "BUDALE"...

In reply to by trollbusta (nepreverjen)

'''??? (nepreverjen)

Si ti VRANA ?

In reply to by ????? (nepreverjen)

-----

Ta koledar z poukom lahko narediš vsak dan drugega .Sobota je seveda nadomestilo pouka zaradi štrajka .Nekaj so morali pokazati in seveda mislijo ,da bomo ljudje verjeli njihovim lažem

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

GNES GA BUDEM OPET MERIO;;;TREBAM JEDNOG ŠKOLNIKA DA MI GA PRIDRŽI;;;ZNATE 22 cm bez glave ni malo,,,a školniku tako lepo ruke se tresu, kad mi ga drži, A mali murgeljski prdec ,,njemu smo namerili samo 7 cm,, nije čudno što je štefa raje izbrala alkoholizem nego malega pimpeka

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice