Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov na področju enakosti žensk in moških, ki je osredotočen na nasilje med zmenkanjem in na delo s fanti za preseganje stereotipov.

Po slovenski nacionalni raziskavi iz leta 2010 je psihično nasilje v partnerskem odnosu doživela vsaka druga ženska – 49 odstotkov, fizično skoraj vsaka četrta – 23 odstotkov, spolno nasilje pa 7 odstotkov anketirank. V zadnjem letu pa psihično vsaka druga oziroma 50 odstotkov, fizično 6 odstotkov in spolno 2 odstotka anketiranih. Nasilje nad ženskami v partnerskih odnosih je torej še kako prisotno.

Agresija, o kateri ne govorimo dovolj

Nasilje, ki ga ženske doživljajo v partnerskih odnosih, se velikokrat ne začne šele, ko se par preseli v skupno stanovanje, ampak že v času, ko še zmenkata oziroma hodita. Ko sta torej par, pa še ne živita skupaj. 

Namen tovrstnih projektov je ozaveščanje in opolnomočenje mladih, da prepoznajo prve znake nasilja, kot je pregledovanje telefonskih klicev, sporočil, omejevanje stikov s prijateljicami, prijatelji, …  O tej vrsti nasilja v naši družbi ne govorimo dovolj, mladi pa imajo velikokrat popačene predstave o partnerskih odnosih.

Od leta 2017 do konca 2019 na ministrstvu izvajajo projekt, ki se deloma navezuje tudi na nasilje med zmenkanjem – gre za s strani EU sofinanciran projekt Odklikni!, s katerim opozarjajo na nasilje, ki ga dekleta in ženske doživljajo na spletu. Mnogo mladih se danes namreč spozna na spletu in nasilje s spleta se velikokrat odrazi tudi, ko se fant in dekle srečata v živo.

Delo s fanti za preseganje spolni stereotipov

Spolni stereotipi, torej družbena pričakovanja, kakšna naj bi bila vloga žensk in moških v družbi, nimajo negativnega vpliva zgolj na ženske, ampak tudi na moške. Oktobra lani je ministrstvo organiziralo dvodnevno mednarodno konferenco, namenjeno zaposlenim pa področju vzgoje in izobraževanja. 

Na njej so predstavili tudi, kaj vse za preseganje spolnih stereotipov, ki so povezani z moškimi in moškostjo, počnejo na Finskem in na Islandiji. Učitelji in učiteljice pa so na podlagi svojih vsakdanjih praks potrdili, da bi bili tovrstni projekti potrebni tudi pri nas.

Z razpisom želijo spodbuditi nevladne organizacije, da naslovijo tista področja, kjer spolni stereotipi vplivajo na fante, na primer izbira smeri šolanja ali poklica, njihova vloga v odnosu in tako dalje.

Za posamezen projekt največ deset tisočakov

Predvidoma bo sofinanciranih vsaj pet projektov, vsak posamezni projekt lahko namreč prejme največ 10.000 evrov. Raziskave niso predmet tega razpisa, saj ni namenjen raziskovalnim institucijam, ampak nevladnim organizacijam in sofinanciranju manjših projektov, ki se izvajajo prvič. 

Vendar pa dosedanja praksa kaže, da imajo takšni, pilotni projekti, ki se izvajajo na terenu med mladimi samimi, velik učinek. Kakor kaže dosedanja praksa, imajo izbrani projekti, dolgotrajnejši učinek – velikokrat gre za razvoj novih pristopov za naslavljanje neke teme, ki so lahko uporabni še leta po tem, ko se je projekt že zaključil. Ker so sofinancirani iz javnih sredstev, pa je njihova uporaba, seveda, brezplačna.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Zapravljanje denarja, rajši bi dali otrokom, ne da zbiramo zamaške.

lauraas (nepreverjen)

50 000 eur je tale leva vlada namenila za tečaje pravilnega zmenkovanja, po domače: učili bodo, da bodo muslimani in črnci imeli večji uspeh pri belskih ženskah.

Co2 (nepreverjen)

Idi k psihiatri.

In reply to by lauraas (nepreverjen)

Strijc Džouže (nepreverjen)

Debeli pofukanec Idi pa se prijavi na razpis. Ženo pa hčerke prodaj na razpisu če jih že na naftinem stadionu nisi.

Žrtev (nepreverjen)

Pomoje je več moških žrtev tovrstnega nasilja, da žene preverjajo njihove klice, kot obratno. Zdi se mi diskriminatorno, da pišete na tak način, kot da so tukaj ženske žrtve.

čarni vrag (nepreverjen)

Ka pa šlata se lejko?

Landini

Danes več pogledat ne smeš. Če se nasmeješ že izvajaš mobing, ker boš potem itak nekaj zahteval. Če se dotakneš, je pa itak že posilstvo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Vse prizadetosti iz Amerike prihajajo tudi k nam !! In rezultat bo, da bo izraz "nasilje" razvrednoten, ne bo vreden čisto nič več. Ko bodo pisali, mož bil "nasilen" do žene oz. žena do moža, se bomo na koncu le nasmehnili in dejali-aha, telefon mu/ji je pregledovala !!!! Žrtve pravega nasilja pa bodo spregledane, nasilje in nasilneži pa bolj na mehko z njimi. "Saj pa vendar ne veš, če jo je udaril ali samo brskal po njenem telefonu!!!"

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

nagicigan (nepreverjen)

lejko,lejko

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

stari maček (nepreverjen)

Vsega kriva Amerika, tudi za podporo zblojenim ženskam. Zdaj že v okviru zakonskih členov.
Kdo pritiska na te naše parlamentarce, da uzakonijo nekaj takšnega, kar se lahko razlaga na več načinov, po svoje.
Ta denar bi naj šel Policiji in ne za neumne seanse, naj ti naredijo red, saj se vsi v bilo kakšni nevoli vedno obračamo na njih, PA VEDNO ZAMAN.

lauraas (nepreverjen)

Zblojene neporočene, samske feministke!

Starejše novice