Slika je simbolična.
Bliža se pomlad in mnoge prostoživeče živali polegajo svoje mladiče. Pazite, da jih vaši psi ne bodo preganjali.

Zakon o divjadi in lovstvu določa, da »psov ni dovoljeno brez nadzorstva spuščati v prosto naravo. Lastnik je odgovoren za škodo, ki jo njegova žival prizadene divjadi.« 

Za omenjeno ne spoštovanje zakonodaje je zagrožena kazen: »Z globo od 420 do 1200 evrov se kaznuje za prekršek posameznika, ki brez nadzorstva spušča psa v prosto naravo,« pojasnjujejo na Inšpektoratu Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo.

Zakon ne določa, da mora pes biti privezan na vrvici

Kljub temu da zakon določa, da mora biti pes pod nadzorom, pa to ne pomeni, da mora vaš pes biti privezan na vrvici. 

»Pes se lahko prosto giblje, vendar mora biti v takem dosegu, da ga lahko lastnih odpokliče, bodisi z vidnimi znaki ali pa z glasom, piščalko ... Pes mora biti tudi tako vzgojen, da ga lahko lastnik odpokliče, v kolikor bi želel preganjati prosto živeče živalske vrste. V kolikor vidnega ali glasovnega stika med lastnikom in psom ni, je tak pes brez nadzora,« za Sobotainfo pojasnjujejo iz inšpektorata.

Iz inšpektorata pa kljub temu opozarjajo: »Kljub zgoraj navedenim določilom je v spomladanskem času priporočljivo, da imajo lastniki svoje pse pripete z vrvico. V tem obdobju večina prostoživečih živali polega svoje mladiče, ki so nebogljeni in ne morejo ubežati psu. Še posebej so na udaru mladiči srnjadi, ki se samo pritisnejo k tlom in čakajo, saj prve tri tedne po rojstvu ne sledijo materi in ne bežijo pred plenilci. Ko psi najdejo take mladiče, je že prepozno, da bi jih lastniki odpoklicali.« 

Prekrškarji branijo svoje ljubljenčke

V letu 2020 je inšpekcija izrekla 29 glob kršiteljem zaradi spuščanja psa v prosto naravo brez nadzora. 

»Običajno se število kršitev zaradi spuščanje psov brez nadzora, v zadnjih letih giblje med 25 in 40 kršitev na leto,« razlagajo na inšpekciji za lovstvo in ribištvo.

Na inšpektoratu še pojasnjujejo, da se pri prekrškarjih pogosto srečujejo z opravičili, kot so, da njihov ljubljenček ni krvoločen, da bi mladičem srne kar koli naredil. 

»Vendar psi reagirajo nagonsko in kljub temu da so sedaj hišni ljubljenčki, svojih prednikov še niso pozabili,« opozarjajo in inšpektoratu.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dferet (nepreverjen)

tu je več kršitev kot voženj po avtocesti brez vinjet pa vendarle je razmerje nadzora popolnoma drugačno

Kopriva SĐS (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Podobno, kot nabiranje regrata..... Ali pa, če nimaš maske. Kazni totalno nesorazmere.

vodka (nepreverjen)

Pa še najmenje telko za nepobiralce pasjih iztrebkov in lulanje njihovih ljubljenčkov po raznih predmetih v mestih kot so prometni znaki, cvetlična korita, vogali hiš, avtomobilska kolesa...

Inspekcija (nepreverjen)

Strinjam se z kaznijo za pse,ki niso na povodcih. Glede scanja psa... Pes markira. Ce bos ga za to kaznoval potem je treba, ko bodo poleti gostilne odprte kaznovati vsakega, ki scije zunaj ali pa ko so soboski dnevi, da celi park smrdi po scalini... Ker vecina moskih scije zunaj. Bodimo objektivni...

In reply to by vodka (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Sem za kaznovanje takšnih.

In reply to by Inspekcija (nepreverjen)

Ge (nepreverjen)

Saj v ton je problem, človek se poščije na javni površini in je kaznovan, lastnik psa pa ne. Iztrebke pa ne poberejo ob raznih sprehajalnih poteh, te pa ge moje dejte "doj pistin s povodca" pa v momente v štiri dreke stope.

In reply to by Inspekcija (nepreverjen)

čiči (nepreverjen)

lahko se spusti tudi brez povodca, mapak se mora dati nagobnik in je varnost zagotoveljana. to poemmnbo stvar pa ste idioti pozabili napisati, sobotainfo in s kome ste delali intervju. ravne take ljudi bi trebalo privezati oz. jim dati gor nagobčnik, dane bi izustili tako norijo oz. da ne omenijo nagobčnika. pozabili pa so še napisati glede pobiranja iztrebko, ne glede na to kjer se nahaja pes.

sovaščan (nepreverjen)

hakuna matata

Starejše novice