V študijskem letu 2019/2020 študira 65.440 študentov, kar je približno toliko kot v lanskem letu.

Pet univerz, od tega tri javne in dve zasebni, ter en javni in 47 zasebnih samostojnih visokošolskih zavodov je razpisalo 48.357 vpisnih mest za vpis v 1. letnik na 816 študijskih programih, od tega 335 na dodiplomskih, 370 na magistrskih in 111 na doktorskih programih.

Večina razpisanih mest v družboslovju

Prvič je bilo za novo študijsko leto razpisanih dvanajst študijskih programov, šest na prvi, dva na drugi in štirje na tretji stopnji. Tretjina od teh pa je s področja fizioterapije. Med razpisanimi mesti jih je bilo 38,1 odstotka s področja družbenih, poslovnih, upravnih in pravnih ved, 13,7 odstotka s področja tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva. Sledijo z 10,8 odstotka umetnost in humanistika, z 10,2 odstotka zdravstvo in sociala, z 9,2 odstotka naravoslovje, matematika in računalništvo, z 8,4 odstotka izobraževalne vede in izobraževanje učiteljev, s 7,3 odstotka storitve ter z 2,4 odstotka kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo, poroča STA.

Vsi vpisni postopki bodo zaključeni 30. oktobra, končni podatki o vpisu v visoko šolstvo ter o številu študijskih programov pa bodo na voljo sredi novembra.

Več razpisanih mest za študentske domove

Na razpisu za subvencionirano bivanje študentov v študentskih domovih in pri zasebnikih za študijsko leto 2019/2020 in razpisu za bivanje študentov visokošolskega študija s statusom osebe z mednarodno zaščito v študentskih domovih je bilo razpisanih 204 mest več kot v lanskem študijskem letu, to je 12.415 mest. Od tega je bilo za sprejem razpisanih 4718 mest, 7403 za podaljšanje bivanja, 24 mest pa je bilo namenjenih študentom s priznano mednarodno zaščito. Višina subvencije v študijskem letu 2019/2020 v javnih dijaških, dijaško študentskih in študentskih domovih znaša 21,50 evra, v zasebnih študentskih domovih in pri zasebnikih pa 32 evrov, še poroča STA.

Enotna ureditev za študente s posebnimi potrebami in posebnim statusom

STA še poroča, da bo med študijskim letom 2019/2020 začel veljati tudi pravilnik o postopkih in načinu izvrševanja pravic študentov s posebnimi potrebami in študentov s posebnim statusom v visokem šolstvu. Z njim bo ministrstvo enotno za vse visokošolske zavode uredilo načine prilagoditve izvajanja študijskih programov in dodatno strokovno pomoč pri študiju za študente s posebnimi potrebami in študente s posebnim statusom, ki jih opredeljuje visokošolski zakon. Prav tako bodo urejene obveznosti študentov s posebnimi potrebami in s posebnim statusom ter obveznosti visokošolskega zavoda in postopek pridobitve in odvzema statusa omenjenim študentom. Pravilnik bo veljal za študente vseh visokošolskih zavodov za vse stopnje študija ne glede na način izvajanja študija.

Ob pričetku novega študijskega leta pa je minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo študentom v poslanici zaželel uspešno novo študijsko leto in poudaril, da je študij poleg priprave na poklic tudi priprava na življenje.  

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice