Kako si mamica malo manj kot dve leti stare zelo živahne punčke, ob dvoizmenskem delu in številnih obveznostih najde čas za gibanje? Za nasvet smo vprašali prehransko svetovalko Sindi Horvat.

Pravi, da časa imamo vedno dovolj, le energije nimamo. Manj kot smo aktivni, manj smo efektivni in posledično imamo tudi manj energije. Nas pa ima večina dovolj energije za vse, kar nas osrečuje, sprošča in daje zagon za naprej.

Gibanje koristi in pomaga

Verjame, da gibanje za vsakogar ne predstavlja sproščanja, lahko pa koristi in pomaga.

»Sama sem hvaležna, da imam službo, kjer naredim številne korake in predvsem stojim, tudi takrat ko bi lahko sedela. Imam živahno hčer, s katero sem se veliko gibala že takrat, ko sem jo nosila še pod svojim srcem. Danes me že zelo rada posnema med vadbo, se mi priključi in se že povsem sama povzpne na strm hrib in šiba kot strela,« opisuje svoj vsakdan Sindi Horvat.

V vadbo vključite otroke

Otroci nas posnemajo, četudi tega ne opazimo in vzorce dobijo od nas staršev. Tako njim kot tudi nam gibanje pomaga pri premagovanju številnih ovir in izzivov s katerimi se srečujemo v življenju.

Gibanje ima številne prednosti

Gibanje ni namenjeno samo izgubi telesne teže, temveč nas lahko nauči veliko več. Gradi našo samopodobo, izboljša naše psihofizično počutje in zdravje. Hkrati nam ponuja veliko izbiro aktivnosti, tako na prostem, v čudoviti naravi kot tudi doma ali v bližnji telovadnici. Ne nazadnje pa gradi našo samozavest in nam pomaga pri soočanju s padci in vzponi, ki nas v življenju doletijo.

Veliko ljudi gibanje vzljubi šele, ko zbolijo. Takrat bi številni vse naredili zase, svoje zdravje in počutje. 

"Poskrbite za svoje zdravje in dobro počutje pravi čas," dodaja Sindi.

Preprosti nasveti za bolj aktivno življenje

Začnite počasi 

Za začetek si izberite preprosto vajo, ki jo boste lahko opravili, nato pa ji lahko dodajajte intenzivnost in trajanje. 

Postavite si realne cilje  

Določite si take cilje, ki jih boste lahko tudi uresničili. Pomagalo vam bo tudi, da so cilji merljivi in se ne osredotočate samo na svoje kilograme. Če je vaš glavni cilj preteči pet kilometrov. Ta cilj si razdelite: pretecite en kilometer, dva kilometra, tri kilometre, štiri kilometre in na koncu pet kilometrov. Z vsakim kilometrom boste čutili, da ste nekaj dosegli in to vam bo dalo dodatno motivacijo, da vztrajate.

Spremenite svoje vsakdanje navade 

Poskušajte vključiti gibanje v svoj vsakdan. Dvigalo zamenjajte za stopnice. Namesto da greste v službo z avtobusom ali avtom, pojdite peš ali s kolesom. Izkoristite reklame med najljubšo oddajo in malo pomigajte ali pa se vsaj dobro pretegnite.

Najdite primerno vadbo za sebe 

Najdite vadbo, pri kateri boste resnično uživali in se boste z veseljem vračali. Izbira je velika, tako da veselo na delo. 

V družbi je lepše 

Ljudje smo družabni in včasih je prav prijatelj tisti, ki vam lahko pomaga doseči svoje cilje. Tako lahko drug drugega spodbujata in motivirata. 

Vadba naj bo raznolika 

Raznolikost ni pomembna samo za nas, da nam ne postane dolgčas, temveč je tudi izredno pomembna za naše telo, da razgibamo vse dele telesa.

Imejte se radi 

Najbolj pomembno pravilo od vseh je, da se imate vedno radi. Začeli ste se gibati ravno iz tega razloga, ker se imate radi in se želite počutiti bolje. Zato to negujte na svoji poti do rednega gibanja.  

Vzajemna

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice