V letu 2019 je bilo izdanih skoraj 18,5 milijonov receptov za ambulantno predpisana zdravila v vrednosti 542 milijonov evrov.

Vsak prebivalec Slovenije je v povprečju prejel 8,85 recepta s predpisanimi zdravili v skupni vrednosti 259,5 evra, ugotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so tudi letos pripravili publikacijo o porabi ambulantno predpisanih zdravil, predpisanih na zelene in bele recepte v Sloveniji v letu 2019. Podatku vključujejo tudi porabo zdravil za izvajanje programa cepljenja v Sloveniji v letu 2019.

Kot so ugotovili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je bilo v letu 2019 največ receptov predpisanih za bolezni srca in ožilja, 25,6 odstotka vseh receptov oziroma 2269 receptov na 1000 prebivalcev, za zdravila z delovanjem na živčevje 18,7 odstotka vseh receptov oziroma 1651 receptov na 1000 prebivalcev ter zdravila za bolezni prebavil in presnove 13,5 odstotka vseh receptov oziroma 1191 receptov na 1000 prebivalcev.

Kot so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je spremljanje porabe zdravil eno pomembnih področij javnega zdravja ter prispeva k odgovornejšemu predpisovanju in uporabi zdravil. V publikaciji zaradi mednarodne primerljivosti uporabljajo Anatomsko - terapevtsko - kemijsko klasifikacijo na petih ravneh. Poraba je stroškovno ovrednotena, prikazani so tudi trendi predpisovanja zdravil in razlike v predpisovanju po posameznih statističnih regijah.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
p3p (nepreverjen)

Pišete o zdravilu, nič pa ne napišete o zdravem kolesarjenju v Murski Soboti a ni bilo protetov v MS ali se ne upate poročati, mogoče to ni tema, ki bi zanimala bralce?

Starejše novice