Posebna komisija je glede smrti osebe, ki je umrla po cepljenju proti covidu-19, podala mnenje, da povezava med smrtjo in cepljenjem ni verjetna. Smrt tako ni nastopila zaradi cepljenja, ampak zaradi zdravstvenih težav, ki jih je oseba imela že pred tem.

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V Sloveniji smo v zadnjem dnevu, 6. januarja, opravili 18.280 testiranj na koronavirus in potrdili 2663 novih okužb. To pomeni, da je bil delež pozitivnih testov tokrat 14,6-odstoten.

Dodati je potrebno, da je bilo opravljeni 6370 PCR testov, s katerimi so potrdili 2040 okužb. Delež pozitivnih PCR testov znaša 32,1 odstotka. Opravili pa so tudi 11.910 hitrih antigenskih testov in okužbo odkrili v 623 primerih, pozitivnih je bilo 5,2 odstotka testiranih.

Povezave med cepljenjem in smrtjo komisija ni ugotovila

V Sloveniji smo 27. decembra začeli s cepljenjem proti covidu-19. Za hitro in strokovno obravnavo resnih in neželenih dogodkov po cepljenju je bil pripravljen poseben protokol za obravnavo resnih neželenih dogodkov neposredno po cepljenju proti covidu-19.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v začetku tedna prejel prijavo smrti, ki sočasno sovpada s cepljenjem proti omenjeni bolezni v enem iz domov starejših občanov. 

Ministrstvo za zdravje je zato 5. januarja imenovalo komisijo za ugotavljanje povezave med cepljenjem in neželenim dogodkom, za podajo oceno, ali gre v konkretnem primeru smrti, ki je sovpadala s cepljenjem, za vzročno povezanost.

Komisija je sestavljena iz štirih članov in je včeraj podala svoje mnenje, ki je, da povezava med dogodkom, torej smrtjo in cepljenjem, ni verjetna. Smrt tako ni nastopila zaradi cepljenja proti covidu-19, ampak zaradi zdravstvenih težav, ki jih je oseba imela že pred cepljenjem. 

Slovenija bo kmalu prejela tudi drugo cepivo proti covidu-19

Redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj se je v svoji predstavitvi na novinarski konferenci dotaknil včerajšnje odobritve cepiva družbe Moderna s strani Evropske agencije za zdravila in Evropske komisije.

Cepivo je zelo podobno tistemu, ki ga proizvajata ameriški Pfizer in nemški BioNTech in ima tudi podobno sestavo. V osnovi je sestavljen iz maščobne kapljice sestavljeno iz štirih maščobnih spojin, ki tvorijo mehurček zelo podobnemu membrani človeške celice. 

V eni viali je deset odmerkov cepiva, v eni škatli pa deset vial. Cepivo pa je namenjeno le za osebe, ki so stare ali starejše od 18 let, prav tako ni namenjeno za nosečnice in doječe matere, saj študije na teh skupinah niso bile opravljene.

Tako, če se želijo doječe matere ali nosečnice cepiti, se morajo te posvetovati s svojim osebnim zdravnikom. Pri uporabi cepiv je vedno veliko govora o treh glavnih skupinah kroničnih bolnikov, o bolnikih s srčno-žilnimi boleznimi, diabetikih in bolniki s kroničnimi vnetnimi obolenji. To cepivo je zelo primerno prav za vse tri skupine bolnikov.

Cepivo Moderne ima blage stranske učinke

Cepivo je 95-odstotno učinkovito, študije pa še niso pokazale, kako dolgo cepivo drži oziroma ščiti posameznika. Nastop zaščite pri cepivu Moderne nastopi dvanajst dni po drugem odmerku, ki se po priporočilih posamezniku vbrizga po okoli 28 dneh.

Novo cepivo ima tudi številne prednosti pri shranjevanju, saj se shranjuje pri od -25 do -20 stopinj Celzija, lahko tudi do sedem mesecev. Cepivo je 30 dni stabilno tudi pri temperaturah od 2 do 8 stopinj in 12 ur obstojno pri od 8 do 25 stopinj Celzija.

Cepivo ima blage stranske učinke, med katerimi so predvsem blaga bolečina na mestu vboda, kar velja za vsa cepiva, pride lahko do rahlega glavobola, slabosti, rahlo povišane temperature ali bolečih mišic. 

S spleta

Komentarji (31)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
himleerrr (nepreverjen)

Če se nebi cepil nebi umrl.

en....bla (nepreverjen)

Ce, ne bi pes sel kakat, bi ujel zajca. In potem bi ga Sarec pekel na raznju, tako pa ....

In reply to by himleerrr (nepreverjen)

ttatuu (nepreverjen)

jap pri 98 je resan se mela desetletja pred sebof

In reply to by himleerrr (nepreverjen)

Budakacobelopič..ka (nepreverjen)

NO IN TAKO JE Z VSEMI UMRLIMI, UMRLI SO ZATO KER SO IMELI DRUGE BOLEZNI .
KOVID SE PA HUDO IZRABLJA ZA PREZENTACIJO KRIZE.
AMPAK TO DEJANJE SI BO NEGDO HUDO ZAPOMNIL , TAKO DA BO IZGUBIL ŠE TISTIH PAR DLAK KI JIH IMA.

In reply to by himleerrr (nepreverjen)

iz kamnika doma (nepreverjen)

jaz mislm da je posledica alkohola

v kamnik preseljen (nepreverjen)

kaj pa marihuane?

In reply to by iz kamnika doma (nepreverjen)

Fgehhgggffgju (nepreverjen)

Vprašanje ostaja. Komu verjet?!

Hmmmmm (nepreverjen)

Med kon pa maš izbiro? Med znanstvenikon pa facebook-influenceron? Nej pretirano težko pitanje v ton primeri...

In reply to by Fgehhgggffgju (nepreverjen)

samonjaj (nepreverjen)

Puste taksne. Naj samo vrvlejo Facebooke pa spletnin stranan alla odprimo oci. Taksne lidi je nej skoda, pusti jih, tak je svet prenaseljeni in ce taksi modrijasi nedo
genov dale nesli nede skode. To je zdaj po novon naravna selekcija

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

verjami partiji
ona že ve kaj dela

In reply to by Fgehhgggffgju (nepreverjen)

Kakič (nepreverjen)

Kdo vam pa naj verjame? Pomembno je samo kar pove twito, on je vseved, ki je postal bog nad bogovi, v smislu mama ima vedno prav!

shture (nepreverjen)

haha, je med vami skrajnimi levicarji je on postal bog, saj ne mine dan, da ga ne bi slavili tako ali drugace. vedno imate smrtnike za bogove, prej enonogega diktatorja sedaj spet nekaj drugega. V bistvu ste verski blaznezi.

In reply to by Kakič (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

ha-ha-ha........................
Jajo pa štajerski bik sta ediniva komunista v trenutnoj vladi!!!!

In reply to by shture (nepreverjen)

tanjica flaškon (nepreverjen)

Ja, najbole je smejšna tista Kustecova, ka nekaj jeclja, obrača, vsa obupana s tistimi telečjimi očmi. Ker siroče nikoli ne ve, kak se bo odločil Twitto. Ona pa ga pokriva.

In reply to by Kakič (nepreverjen)

hm.... . (nepreverjen)

Torej..... če imaš druge zdravstvene probleme, oziroma diagnosticirano neko bolezen in te cepijo pa potem umreš, si umrl zaradi tiste bolezni in ne zaradi cepljenja.
Če pa imaš druge zdravstvene probleme, oziroma diagnosticirano neko bolezen in postaneš pozitiven na covid-19, ter potem umreš zaradi tiste bolezni, si umrl zaradi korone in ne zaradi diagnosticirane bolezni.
Čestitam naši vladi in njeni nastavljeni stroki za uspešen nateg slovenskega ljudstva. Kak dolgo bomo še to prenašali?

virus je kitajski (nepreverjen)

pojdi na NIJZ te bodo takoj zaposlili, in jim povej svoje odkritje. Slovenija bo resena. Potem moras resiti se Evropo, na pokvarjne kitajce pa kar pozabi, tam je orto kapitalisticni komunizem doma.

In reply to by hm.... . (nepreverjen)

braindealer (nepreverjen)

Glede na to kakši pa kak tan delajo, bi verjetno celo mala deca to boljše vodila.

In reply to by virus je kitajski (nepreverjen)

Cezar (nepreverjen)

piše umrl z covid-om. torej umrl zaradi pridruženih bolezni ne od covid-a ga je pa imel. je pa še ena statistika umrl od covid-a - torej brez drugih bolezni. Ta številka pa je znatno nižja. stvar prezentacije - slo jo je prevzela prikaz statistike po navodilih who. who = svetovna zdravstvena organizacija. malo prešti še ka dugo razen facebook-a

In reply to by hm.... . (nepreverjen)

braindealer (nepreverjen)

Aha, torej nan naši lažejo..... dr.Mateja Logar je samo razložila zakoj smo mi v vrhi po umrljivosti, tudi Hojs je v Tarči lepo razložo zadevo. Logarova je povedala, ka mi štemo med žrve kovida vse okužene, drugje v drugih državah pa toga ne delajo. Samo mi to delamo! Prešti se njeno izjavo pa te modruvli o ton kak je WHO nekaj zapovedala. Če je tomi tak se očitno samo ni toga držimo, ostali pa nej.... bar tak nan je povedala Logarova.

In reply to by Cezar (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Umrla je ena oseba zaradi ceplenja. Za to eno osebo so napravili zelo podrobno raziskavo, v komisiji so bili strokovnjaki iz vseh vetrov. Ker to, ali je cepivo krivo ali nej, je zelo važno vprašanje.
Glede korone pa san že večkrat pravo: poznan dva 75+-letnika. Oba sta seveda mela pridružne bolezni. Šteri starejši od 70 let jih pa nema. Oba mela simptome, bila pozitivno testejrana in par dni zaten mrla. Zaj boš ti pravo, ka je to sigurno zaradi pridružnih bolezni. Možno, ka je uraden vzrok "srčni infarkt" ali pa "krvni strdek" ali kaj podobnoga. Ampak nede mi nišče pravo, ka korona neje mela nikšnoga vpliva na to in ka je dejstvo, ka sta oba mrla par dni po pozitivnon testi in simptomaj slučaj. Bolezen oslabi celotno telo, določene organe še telko bole in te se seveda telo težje bori pri pridružni bolezni, ker ma telko več dela z koronaviruson. Nede mi nišče pravo, ka je 50-100% več smrtnih primerov, kelko mamo praktično vsaki keden od oktobra dale napram prejšnjin leton, mrlo zaradi pridružnih bolezni, ampak korona neje nič pripomogla k ton...

In reply to by hm.... . (nepreverjen)

Lopert (nepreverjen)

Kak ste si glupi,takak če bi meli samo os koncano

vbd (nepreverjen)

mene je enkrat ena oseba z univerzitetno diplomo pitala, če to istina ka so dinozavri obstajali :) taka naj te nič ne preseneti :)

In reply to by Lopert (nepreverjen)

Budakacobelopič..ka (nepreverjen)

Lopert, pusti oš pri miru, ker šolani ali pameten je velikanska razlika, predvidevam ka si tij šolani.

In reply to by Lopert (nepreverjen)

NEZANESLJIVI TESTI (nepreverjen)

Kot je znano, gre za kitajske teste, ki jih je država kupila od podjetja Majbert Pharm, d. o. o., čigar ustanovitelja, Amadej Alan Eferl in Klemen Nicoletti, sta bila med drugim vpletena tudi v piramidne sheme, povezane s kriptovalutami.

Marca lani, takoj ob izbruhu prvega vala epidemije v Evropi, sta Eferl in Nicoletti v Londonu skupaj z Mariem Pejčićem, ki je leta 2019 na sodišču priznal rop banke v Cerkljah, ustanovila podjetje za dobavo zaščitne opreme MyMask.

Njun poslovni partner je po poročanju medijev nekdanji član podmladka SDS-a Luka Lah, ki je v javnosti nekaj razburjenja sprožil z nedavno objavo videoposnetka na družbenem omrežju, na katerem je poziral na zasebnem letalu, ki naj bi hitre teste pripeljalo v Ljubljano, a nato po odločitvi pilota niso vzleteli, ker so na letalo namestili svojo promocijsko nalepko.

the tuth. (nepreverjen)

Boli nas patak, kdo je bil kdaj kje in s kom v postelji. Samo da ni zadavkoplacevalski denar. A naj bi zaradi tega Gantar Desus podpisal 2 x drazjo pogodbo, kjer os kitajski testimpo 4 evre. To bi bilo oskodovanje proracuna. A ti sploh ves, da se narocilo ne more oddati nobenemu, ki je v kazenskem postopku ali je bil kazovan za vec kot 6 mesecev.
Ni se oddalo narocilo, na podlagi pop tv propagande in politicnih vez. Ne pozabite, podpisnik je 1 dan pred odstopom bivsi nesposobni minister Desusu Gantar.

In reply to by NEZANESLJIVI TESTI (nepreverjen)

jorgovan 123 (nepreverjen)

Van janšiston se direkt vidi nezmožnost kritičnoga zazmišjanja. Kak šef pove tak je. Upam samo, ka njemi se enkrat pošameri pa de tweetno kak je potrebno gnojšnico piti. Verjetno boš liter včasik ekso.

In reply to by the tuth. (nepreverjen)

Bjvsrs (nepreverjen)

Nateg stoletja.

ses.... (nepreverjen)

komaj smo sele 21 let v tem stoletju, tako da to ni problem da se v ostalih 79 letih kaj vecjnega ne zgodi.
Kaj pa nateg prejsnjega stoletja?

In reply to by Bjvsrs (nepreverjen)

šverc komerc (nepreverjen)

"Kaj pa nateg prejsnjega stoletja?"
.
Janez Janša..... na žalost tej nateg še vedno traja.

In reply to by ses.... (nepreverjen)

Gost736 (nepreverjen)

Zdaj naenkrat štejejo predhodne bolezni, ko je umrla okužena pa je glavni vzrok bil COVID in ne predhodne bolezni, za zjokat kak nas nategujejo.

jožko .š (nepreverjen)

To je velika laž .Za kaj pa je umrl po cepljenju ?Ampak hočejo zakriti vzrok smrti in seveda lažejo

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice