Prejšnji konec tedna je Kranjčana v slovenskem morju zbodla najbolj strupena riba v Jadranu – morski zmaj. Preverili smo, kakšna je prva pomoč.

S Policijske uprave Koper so nedavno sporočili, da so bili 23. julija ob 8.40 poslani v pomoč policistom Postaje pomorske policije Koper.

58-letnega Kranjčana je namreč pičila riba – pajek, zato je imel močne bolečine in je potreboval nujno pomoč. 

Policisti so ga prepeljali do Izole, kjer so ga prevzeli reševalci in ga odpeljali v Splošno bolnišnico Izola.

V poletnih mesecih v plitvinah Jadranskega morja ena najbolj strupenih rib

Morski zmaj oziroma morski pajek se v času drstenja, ki traja med junijem in avgustom, pogosto preseli v plitvine Jadranskega morja in se skriva predvsem v mivki.

Ta strupena riba je običajno vkopana v pesek, tako da iz njega molijo le oči in nevarni trni. Običajno se zadržuje na globinah okoli 150 metrov, v poletnih mesecih pa pride v plitvine. Pik morskega pajka je lahko smrtonosen.

Riba ima posebne mešičke s strupom, ki ob piku preide v kri žrtve. Ob vbrizgu strupa v rano začne poškodovana oseba čutiti hude bolečine, pojavi se lahko bruhanje, v izjemno redkih primerih pa celo mišična paraliza in smrt.

Kaj storiti?

Posebnost strupa morskih zmajev je ta, da je ta termolabilen. Lajšanje bolečin je torej popolnoma obratno kot pri drugih opeklinah. Strup morskega zmaja se razgradi šele na visoki temperaturi

Zato je v primeru pika treba mesto pika potopiti v vročo vodo - vsaj 45 stopinj Celzija - za vsaj 30 minut.

V vroči vodi nabrekli ud držimo od pol ure do dveh ur oziroma tako dolgo, da bolečine popustijo. Če smo kje na samem, kjer ni mogoče priti do vroče vode v nekaj minutah, je zasilna rešitev segrevanje mesta vboda z vžigalnikom ali žarečo cigareto.

Visoka temperatura bo uničila strup in grozne bolečine bodo izginile, prav tako po tem ni trajnih posledic.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Žaborič (nepreverjen)

Samo delin izkušnjo: letos na dopustu v bližini Šibenika me je stvar pičila: zgrabo san jo na trnek gda san rijbo... takojšnja močna bolečina v prsti. Prst san po teh navodilih držo v vroči vodi, sproti so mi vodo dogrevali, bolelo rejdno ali po 30 minutah je bilo dobro. Navodila štimajo, je pa rejsan ka san meu #srečo# ka san naleto na ribico, ker je verjetnost ka bi te pičila (če jo ne zgrabite na trnek kak ges) enaka verjetnosti ka trufite mojo telefonsko številko. Brez panike torej :)

Odranski (nepreverjen)

Mel si srečo, ka si mel poleg sebe očitno razgledane lidi. Mene se je isto zgodelo pred kakšimi 20 letami tudi na Hrvaškon, kda smo ribili s kolegi, samo je nihče nej znau ka je to za ribe pa kak trbej oskrbeti mesto vboda. Bolelo me je kak san satan, ka san mislo, ka me poberej.

In reply to by Žaborič (nepreverjen)

Simo 74 (nepreverjen)

Če se ne motim gre za napihovalko.

Pauk (nepreverjen)

Ne, to je drugo. Kar pogosta riba na jadranu, "pauk". Dve vrsti sta, obe strupeni, ampak daleč manj nevarni, kot bi jih novinar rad prikazal. Kaj šele smrtonosni :)

In reply to by Simo 74 (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Nej na pamet.

In reply to by Pauk (nepreverjen)

rogomir (nepreverjen)

posledice so pa lahko trajne

In reply to by Pauk (nepreverjen)

rogomir (nepreverjen)

ne pajek ali pa zmaj 100 procent

In reply to by Simo 74 (nepreverjen)

orglice (nepreverjen)

Strupena riba - pajek v slovenskem morju je ni, je le v Hrvaškem delu morja !!

Starejše novice