Foto: Jure Banfi
Miroslav Petrovec je predstavil dosedanji potek vseslovenske raziskave h kateri so povabili 3000 naključno izbranih Slovencev, med njimi tudi otroke.

Po zadnjih podatkih je privoljenje za sodelovanje v raziskavi podalo 1330 oseb, večino vzorcev so že uspeli pridobiti. Kot je dejal član vladne skupine in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo Miroslav Petrovec, bodo danes opomnili vse povabljene, da se odzovejo, saj želijo zajeti vzorec 1500 oseb. Odvzem vzorcev bo potekal do konca tega tedna, ko bodo tudi znani preliminarni rezultati raziskave.

"Ti rezultati bodo najpomembnejši za strokovno skupino, ki odloča o sproščanju ukrepov, saj bo naključni populacijski vzorec povedal, koliko je trenutno okuženih in koliko jih je okuženih bilo," je pojasnil in dodal, da bomo tako dobili odgovor, koliko je bilo okuženih in tega niso vedeli, ali niso bili dovolj pozorni na simptome. Do danes so sicer v okviru raziskave odkrili dva aktivno okužena.

Okuženost otrok ključna pri odpiranju šol

Med tistimi, ki so pristali na testiranje je tudi 10 odstotkov otrok mlajših od 14 let. Bojazen glede izvedbe raziskave in odvzema vzorcev pri otrocih je po zagotovilih Petrovca odveč.

"Zagotovili smo, da z otroci ravnajo maksimalno skrbno in z njimi delajo osebe, ki to že sicer počnejo vsakodnevno v svojem poklicnem času," je zatrdil.

Ob tem je Petrovec še dejal, da bodo vsem preiskovancem za 6 mesecev ponovno odvzeli kri in tako lahko ugotovili, koliko se jih je v tem času okužilo. Ta del študije tako ne bo znan pred jesenjo, vsem pa bo v tem obdobju na voljo posebna številka za morebitno zdravstveno pomoč in svetovanje.

Ocena okuženosti pri otrocih bo tudi podlaga za odločitev glede odprtja vrtcev in šol, je na to temo dejal vladni govorec Jelko Kacin. Po njegovih besedah vlada sicer še ni sprejela odločitve glede odprtja šol in vrtcev, znani niso niti časovni okviri. Počakalo naj bi se tudi na izkušnjo drugih držav, ki so se za to že odločile.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Sloh ne povejo nekih pametnih razlag za analize.

kuna (nepreverjen)

Mogoče neumno vprašanje, ampak vseeno: A se res samo testira na ta korona virus?
Ali pa se v okviru teh testov opravljajo tudi DNA analize in se s pomočjo njih že polnijo banke podatkov DNA?

bobekovarna (nepreverjen)

Cejla evropa odpejra šole in vrtece ka so gor prišli ka je tej virus en navaden larifari, oziroma je to čista običen sezonski virus gripe. Pri nas pa kak da bi zdravilo za raka odkrivali. Delajo se pametni nekši onkologi in družinski zdravniki in po naročili politike držijo narod še naprej v srahi in njemi prepovedujejo gibanje. Ka mi mamo kakšno drugačno kotono kak v drugih državah? Ka nemo gučo o ton lažnivon Kacini. To je redna žalost od človeka.

gost007 (nepreverjen)

Ti si tele!

In reply to by bobekovarna (nepreverjen)

ZA bobekovarna (nepreverjen)

TI SI TELE OD TELETA. Ne morem verjeti, da med ljudstvom obstojajo taka teleta, koji vrag te je pustil za pleme, pa ka si lahko tak norčasti, značilno za drogeraše in meni se zdiš močno bolan, čim prej si poišči pomoč. Najbolj pa me boli, da se norčuješ iz ogromno žrtev, ki so umrle tudi zaradi takih norcev kot si ti. PREDLAGAM TI da tako nori kot si se daš okužiti s tem virusom, pa da boš 14 dni dihal na škrge te bo mogoče izučilo.

In reply to by bobekovarna (nepreverjen)

mihi1972

cca 1500 prostovoljcev pa niso upoštevali,"naključno določeni" pa se niso odzvali

kasparov

Drhal na oblasti se boji sprostiti gibanje po Sloveniji, ker ve, da bo že naslednji dan pred parlamentom nepregledna množica demonstrantov, ki jih bo odnesla iz njihovih jazbin.

Ja, ja , (nepreverjen)

Debelomi fukiču sa mekim ć že pa remen doj meče , ubogi bolnik .

Starejše novice