Razlog za uvedbo uniform so bile 'nevzdržne razmere'

V medijih te dni odmeva odločitev enega od slovenskih vrtcev, kjer so se po vrsti razlogov odločili za uvedbo črno-belih uniform za otroke. Odločitev je podprla večina staršev. Kaj vi menite? V spodnji anketi lahko glasujete ali ste ZA ali PROTI uvedbi uniform v vrtcih.

Uniforme praktične narave

Zasebni vrtec Mali Grof v Slovenskih Konjicah bo z naslednjim šolskim letom uvedel nošenje uniform za vseh 85 otrok, ki obiskujejo vrtec. Otroci so različnih starostnih skupin, odločitev vrtca pa je podprla velika večina staršev. Gre za neobvezne uniforme, starši pa se lahko sami odločijo, ali bodo otroci v vrtec nosili le majčko ali pa cel komplet. 

Od Andreje Kristan, pedagoške vodje vrtca Mali Grof, smo izvedeli naslednje: 
 

»Že pred dvema letoma smo začeli opažati, da otroci pri svoji igri niso več sproščeni, da imajo težave sami s sabo, sploh s tem, kako izgledajo, zelo veliko je že bilo spodnašanja eden drugemu, kaj kdo ima, kaj kdo nima.«

»Ko smo jih pozvali, naj se igrajo v mivki, so imeli zavore, da se ne smejo umazati.«

Za nakup se je odločilo 90 odstotkov staršev, nekateri so se odločili le za nakup majčk, ki imajo na zadnji strani natisnjen slogan Dovoli mi imeti otroštvo, večina pa se je odločila za nakup več kompletov.

Dražena Pavlovič, ena od predstavnikov sveta staršev, ki ima v vrtcu dva otroka je tudi podprla odločitev vrtca in kot pravi slednja ne predstavlja dodatnih finančnih obremenitev.
 

»Pač nisi obremenjen s tem, kaj kupiti, koliko kupiti, otroku moraš dati tudi rezerva oblačila, ker se umažejo.«

Težave v zvezi z neenakimi oblačili so Pavlovičevi še posebej znane.

»Tudi moja hčerka je večkrat prihajala domov s kakšno strgano majčko in potem sem tudi sama videla, da gre v takšne razsežnosti in skrajnosti, da to sploh nima smisla.«

Prikrivanje socialnih razlik

Ena od 'težav z bleščicami', je bila, da je fantek božal deklico po bleščicah, druga deklica pa se je na eno od oprav sovrstnic odzvala z: »kako si lepa, jaz pa nisem«. Ti 'incidenti' se res ne slišijo obetavni, sploh za njihovo prihodnost, a vseeno so mnenja glede uvedbe uniform deljena. Upokojeni ravnatelj Dušan Merc je namreč za Siol predstavil drug vidik in luknje v uvedbi uniform, saj bi te morale imeti praviloma tudi vzgojiteljice, enaka bi pa morala biti tudi obutev, zimska oblačila in nenazadnje pokrivala.
 

"Dogaja se tudi, da starši kompenzirajo svojo revščino s tem, da otroke bogatejše oblečejo. Obstajajo tudi starši, ki otroka lepše oblečejo, ker sami tega niso imeli, ko so bili otroci," še pojasni Merc.

Socialne razlike bodo vidne ob različnih praznovanjih, kot je pust, kjer bodo lahko otroci poljubno oblečeni pa seveda v prostem času, kjer ni izključeno, da bodo nekateri starši kompenzirali uniformirano oblačenje in bodo še bolj pretiravali. Toda, ker teh razlik ne bo v vrtcu ne bodo problem? Ali pa ne bodo več težava vrtca? In ali je res težava v otrocih, ki jih zmedejo lučke in bleščice ali pa v starših, ki po nepotrebnem pretiravajo? Odrasli imamo večinoma oblačila deljena na tista za posebne priložnosti in vsakdanja in službena, pri otrocih pa teh razlik ni več mogoče opaziti. 

Ali podpirate uvedbo uniform?

Choices

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Landini

Ne gre se za zmanjševanje razlik. Gre se predvsem za to, da se otroci od malega naučijo, da je pač potrebno upoštevati določena pravila oblačenja. Ker se bodo prej ali slej, če bodo vsaj malo karieristi, srečali z družbo, kjer ke potrebno pravila oblačenja spoštovat. Pa če nam je to všeč ali ne.

Marko - markec (nepreverjen)

LANDINI BOG TI POMAGAJ ! ti ne razlikuješ kaj je uniforma in kaj je pravilo oblačenja, pravila oblačenja je širok pojem uniforma pa je tak in nič drugače.
PREDLAGAM da bi tudi naše poslance oblekli v uniforme to bi bila dobra rešitev in vzgled vsem ostalim. Sicer pa poslanci imajo predpisano pravilo oblačenja, pa poglej kako se jih eni držijo, in to ravno tisti ki se najbolj derejo "uniforme v vrtce" in se jim toži po jugoslaviji in socializmu. FUJ

In reply to by Landini

grinch (nepreverjen)

Moje mnenje je, da če gre tako daleč, kot v tem vrtcu, potem vsekakor se strinjam. Mislim pa, da tukaj niso problem otroci ampak straši. In vrtec bi lahko povedal, kako se naj otroci oblačijo. Saj otroci se igrajo, niso na modni reviji in obleč jih je potrebno temu primerno, če pa starš to ne upošteva, pa ga je potrebno opozori.
Nekdo omenja S. Korejo. V veliko razvitih državah so uniforme predpisane in ni nič narobe.
Otrok v vrtcu se izraža skozi igro, kjer mu deluje domišljija, ročne spretnosti,... ne izraža pa se kako se oblači. To je ogledalo staršev.
Tisti, ki ste proti inuformam. Kaj pa gasilci, bele halje, policija, vojska, vsa trgovska podjetja, banke.... Vsi predpisujejo kako naj oblačijo zaposleni oz. kako se je priporčeno oblačiti.

Tukaj pa če kdo nekaj naredi pri oktroku pa je tako oh in sploh, pa kratenje tega pa onega. Ja če ga pa starš ne bo oblekel primerno, ga pa naj ima doma. Saj kakšna mamica je tudi dohtarca in si mora belo haljo oblečt. Zakaj ne hodi v minici in v globokem dekolteju?

smrkci (nepreverjen)

Nikoli,naj si uniformo obleče ta peder ki si jih je izmislil verjetno kaki pijan politik.

goostt (nepreverjen)

Najboljše uniforme je izdelovala firma BOSS iz Nemčije, z njo so bili zadovoljni člani stranke kakor tudi posebna policija tako imenovana SS !!
Priimek prvega predsednika države (Milan)? ; res me črviči, ko slišim to ime in priimek .

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Hoot (nepreverjen)
Matejko (nepreverjen)

Za!! Ker kure tekmujejo katera da vec denarja za cote in katere so bolsih znamk potem se pa joce, da nima za hrano, ce je pa zakreditirana s cotami.

vodka (nepreverjen)

Pa menda se starši s tem ja ne bodo strinjali.

grof sobočki (nepreverjen)

Aja...mislite, da bo potem manj razlik? Seveda....ja, če bi delali z otroki bi vedeli, da razlike so in vedno bodo. Na primer....pridejo zimske počitnice in otroci se pogovarjajo o tem, kje so jih preživeli. Nekateri seveda na smučanju v Avstriji, pa v Italiji, drugi kje na toplem v Egiptu; nekateri seveda doma, ker minimalna plača staršev ne omogoča družini, da bi preživeli počitnice v toplicah, v tujini. Pa dekleta v šoli....že pogled v peresnico ti pove vse. Ene imajo kulico Swarovski za 40 eurov, druga navadno iz Tedija za 1,50; da o znamkah telefonov ne govorimo, pa o športnih copatih, nekateri jih bodo imeli za 200 drugi spet za 25 itd. Če želite uvesti uniforme, potem dajte vsem enake copatke, enake peresnice, zvezke, čevlje v katerih bodo prišli v vrtec ali šolo, vsem enake zobne aparate po možnosti nevidne itd. Dajte no....

robnijk (nepreverjen)

Vsi kateri ste proti uniforman, ali nimate otrok ali pa ste v tistih parih procentih staršev, kateri mislite da ste samo vi in noben drug.Takih imamo vse povsod kar nekaj kateri mislijo da so nad učitelji in nad vso okolico, si lahko dovolijo vse.In tako vzgajate svoje otroke kateri se norčujejo iz tistih kateri imajo obleke iz Kika, katere so preveč dobre da jih raztrgajo in preraztejo.In zaradi tega so v tem vrtcu uvedli enake majice oz.nekateri še hlače.Zadosti so že enake majice.In odgovori na to, da se s tem samo prikrije beda je neumnost.

čarni vrag (nepreverjen)

Jaz sem hodil v šolo, ko so vladali komunisti, pa nikomur ni prišlo na pamet, da bi uvajal uniforme. So pa imeli uniforme otroci v znameniti organizaciji Hitlerjugend. Se vračamo v te čase?

Srečko V. (nepreverjen)

Mislen ka v večine vrtcov povejo (vsaj v našon so), ka naj deco ne oblačimo oh in sploh, ker so velke možnosti ka de se kaj raztrgalo, popackalo, polejalo...
In mislen ka moremo problem iskati pri starših nej pri deci, naša deca bi se v vrtci samo rada špilala. Te pa eni idejo pa jih obličejo kak manekene pa njin povejo bouk nedaj ka bi se zamazo ali pa kaj raztrgo, pa logično ka de se dejte te sekeralo pa bojalo v pesek ite pa po travi lejtati itd.

Marko - markec (nepreverjen)

Večina staršev, ki imate sedaj otroke v vrtcih ste rojeni v samostojni Sloveniji, in nikoli niste izkusili komunističnih časov nekdanje SFRJ Jugoslavije, takrat smo-so otroci dobili takoj ob vstopu v šolo kapico na kateri je obvezno bila rdeča zvezda in rutico s tem so te takoj zaznamovali kam spadaš, pa še kak ponosni smo bili takrat v tistem enoumju ko sploh nismo vedeli kaj se dogaja po svetu in kaj je demokracija, vendar kljub vsemu temu takrat nikomur ni prišlo na misel, da bi še za majhne nebogljene otročke predpisal uniformo. Dobro je napisal v komentarju črni vrag da so pa uniforme nosili v nemški organizaciji Hitlerjungen in kam je to pripeljalo vemo vsi iz zgodovine.
ALI SI ŽELITE NAZAJ TAKIH ČASOV ??? jaz ne.
Se je pa ta ideja sedaj porodila nekim kak pove stara prekmurska beseda "iz modrije". Sedaj še samo lahko pogruntate, da takoj novorojenčke damo v uniforme, da ne bo vidnih socialnih razlik.
Te vaše trditve, da se ne bodo videle "socialne razlike" je samo izgovor ker nismo - niste sposobni vzpostaviti take državne ureditve v Sloveniji DA NE BO SOCIALNIH RAZLIK V DRUŽBI in da bo lahko vsak s svojo plačo, pokojnino dostojno preživel sebe in svoje otroke, brigajte se za to pa ne bo potrebno nobenih idej o "uniformah".

čarni vrag (nepreverjen)

Malo ti spomin peša. Tiste rdeče rutice in kapice nismo dobili prvi dan šole, ampak 29. novembra, ko smo bili svečano sprejeti v Zvezo pionirjev. Na kapi pa ni bila rdeča zvezda, ampak znak Zveze pionirjev. Če ne verjameš, ti lahko pokažem, saj jo še vedno hranim v omari. Spominja me na moja šolska leta in ne na komunizem in podobne neumnosti.

Marko - markec (nepreverjen)

Črni vrag - ne žali kdo ti je kriv če ne znaš čitati. Kje sem jaz napisal prvi dan šole ???
napisal sem pa ob vstopu v šolo. Kaj pa je potem razlika med rdečo zvezdo ali po tvojem znak zveze (namerno pišem z malo) pionirjev oboje je te isto sranje.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Že ime vrtca Mali grof je malo čudno. Očitno bi naj to bil vrtec za otroke jare gospode.

VRANA (nepreverjen)

Si ti novi SJW, poleg Müjre?? Še v vsaki besedi iščete napake, idioti prepotentni.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Tam kjer osel leži, tam dlako pusti.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

blekota (nepreverjen)

Aja? Ka te mislite ka do s temi unifomami eni menje bogati, drugi pa menje revni? Kak vas pa nešče ščej nafarbati. In što de tej uniforma plačo? In dejte v vrtec nede moglo oditi cejli čas v eni uniformi. In verjetno de posel z uniformami doubo pa kekšen zlizani podjetnik. Kak ste nouri ka se date tak voziti.
Unformejrati deco in jih že od malo fčiti ka nesmijo izstopati, ka morejo biti isti kak vsi ostali. Ovce kere je enostavno voditi. Brez lastne indentitete. Uniforme v vrteci, v osnovni šoli, v srednji šoli, v vojski, v službi.... uniformejrana in opranoglava družba. Takše vas rabijo novodobni oblastniki. Neumne srmačeke keri se morejo iz dneva v den ukvarjati z brezveznimi stvarmi in zato ne vidijo ka se dogaja po svejti in doma. Zatopljeni ste razne TV oddaje, internet, socialna omrežja, nakupovanja, v lastno preživetje..... zgubljate pa stik z realnostjo in uporniško iskrico.
Zdaj pa še uniforme..... čestitan vsen keri tou zagovarjate in podpejrate. Takšne vas rabijo.

Tinka13 (nepreverjen)

Saj že zdaj jih je 95% uniformiranih v raznih Nike, Adiddas,... trenirkah s tržnic iz Bosne .
Uniforme nimajo nobenga učinka, če se starši ne "prevzgojijo". Najprej je treba staršem dopovedat, da je najbolj pomembna otrokova dejavnost v tem obdobju igra :Za igro pa morajo biti sproščeni in zato ne rabijo cunje za na modno pisto, ampak le čiste in udobne!
Je pa žal tako, kot je že zgoraj eden omenil: tekmovanje in preseravanje, kateri ima bolj In oblačila, voziček,....
Z uniformami pa ne bomo dosegli pozitivnega učinka, ampak le etiketiranje

mura je večna (nepreverjen)

nismo vsi enaki
eni smo pametni in fini
in eni so budale in revni zato ker so budale

zver

Na stvar z uniformiranostjo lahko gledaš z več plati, tako pozitivnih kot negativnih. Na svetu imamo preveč nestrpnih staršev, ki ne dovolijo, da bi se njihov otrok umazal med igro in ker so ti tako "agresivni" se marsikdaj zaradi posameznikov v skupini, ki se ne smejo umazati ne igra cela skupina. Torej bi v takem primeru preoblačenje v enotna oblačila bilo kot "delovna obleka" v kateri bi se lahko vsi igrali, se umazali... Pač bi imeli dodaten čas namenjen preoblačenju, kar vpliva tudi na razvoj motorike. In te obleke bi ostale tam in prale bi se tam, kot ležalniki...
Nekatere svetovne znane šole in univerze imajo uniformiranost in s tem predstavljajo svoj still, karakter itd. Uniforme so tam kar drage in zahtevajo tudi red ter ohranjanje uniform na nivoju (podobno kot v vojski ali policiji, kjer morajo biti v uniformah urejeni). S temi uniforami so dosegli svojo prepoznavnost in "zmanjšali" so socialne razlike (mogoče prva dva tedna, preden se učenci niso med seboj spoznali).

Uniformiranost sem doživel kot vojaški nabornik, ko smo se na dvorišču pred stavbo znašli v vojaških uniformah, enako postriženi... Enaki za urjenje.

VRANA (nepreverjen)

In enaki za pranje možganov...
Da smo ljudje na svetu različni, po xyz kriterijih, je dejstvo. Ti gledaš vidik "socialnih razlik": da, le-te obstajajo in vedno bodo. Nobena uniforma ne bo zmanjšala tega (ko se spoznajo, kot si sam rekel, resnica itak pride na dan!!!).
Tudi nič ne pomaga npr. priznanje za 14. mesto na športnem dnevu. V smislu-vsi so enaki, vsi dobili priznanja. Sem bil na enem takem športnem dnevu svojih otrok in priznanje npr. za 18.mesto je nič drugega kot miloščina. Ne spremeni dejstva, da so drugi otroci bili uspešnejši. Je pa zmanjšalo vrednost "priznanja", ker so ga pač vsi dobili, saj to ni nič takega, nič posebnega, razumeš??? Če bi dobili samo prvi trije, bi to pomenilo nek dosežek, trud, redkost, večja cena,...
Zato sem načeloma proti kakršnemkoli posredovanju nekoga iz teh in podobnih razlogov (v osnovi užaljenost, skrivanje pred resnico!!!)

In reply to by zver

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice