Nova ureditev delovnega časa trgovcev določa deset praznikov, ko morajo biti trgovine zaprte.

Trgovci imajo lahko v skladu z ureditvijo delovnega časa odprto vse nedelje v letu, razen na deset določenih praznikov, morajo pa imeti dovolj delavcev, da spoštujejo omejitve. Trgovine so tako v skladu z dogovorom zaprte na deset državnih praznikov, med drugim na današnjo binkoštno nedeljo.

Trgovci delavcev ne smejo razporediti na delo - kar pomeni, da bodo trgovine zaprte - na 1. januar, 8. februar, velikonočno nedeljo in ponedeljek, 1. maj, binkoštno nedeljo, 25. junij, 15. avgust, 1. november in 25. december.

Lahko pa jih razporedijo na 2. januar, 27. april, 2. maj, 31. oktober in 26. december.

Če bi bile trgovine danes vseeno odprte, so trgovci upravičeni do 500 odstotkov osnovne plače. Uredbo spoštujejo vsi, 500-odstotna urna postavka se delodajalcem ne izplača.

Tudi pri nas so zato danes zaprte prav vse trgovine in poslovalnice večjih trgovcev. Odprte so le manjše trgovine v zasebni lasti, pekarne in bencinske črpalke. 

Zasebne trgovine so na dela prost dan lahko odprte, a v njih mora delati bodisi lastnik bodisi družinski član lastnika trgovine.

Preberite še

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Vse nedelje bi trgovine morale biti zaprte ! Kdor si med tednom in v soboto ne more kupiti potrebnega, ni vreden, da po zemlji hodi ! Bojkotirati trgovine, ki so odprte v nedeljo !

7823672637326 (nepreverjen)

V nedeljo bi morali biti blokirani vsi tvoji komentarji. Vsaj v nedeljo!

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Busybee (nepreverjen)

Ti dan popolnoma prav!

In reply to by 7823672637326 (nepreverjen)

Sonce se smeje (nepreverjen)

Tisti kateri ne dela, lahko kupuje med tednom ja...

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Štrumfeta (nepreverjen)

Ko tako pametujete a ostali ,ki delajo vse nedelje in praznike pa nimajo družine? Potem zapreti tudi vse gostinske objekta itd....

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Favšija dela. Če je meni krava crknila naj tudi sosedu? Nobene potrebe ni, da so trgovine ob nedeljah odprte! In nobene potrebe ni, da so gostilne ( z redkimi izjemami ) v nedeljo odprte. Če kaj hodiš po deželi naši, boš opazil, da je tudi veliko gostiln ob nedeljah zaprtih!

In reply to by Štrumfeta (nepreverjen)

ka te briga (nepreverjen)

katere gostilne pa uvrščaš med izjeme? pa zakaj? tiste ki jih sam obiskuješ? razloži prosim

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Tiste v večjih in pomembnih turističnih točkah. Zaradi turistov. Nisem ljubitelj gostiln.

In reply to by ka te briga (nepreverjen)

Bobe (nepreverjen)

Aja te tiste ka delamo v turističnih krajeh pa moramo v nedelo pa praznike delate ka mij nemamo družin...ali smo pa mij nej isto vredne kak druge... Te bi mij tüde lejko delale samo določeno število praznikov druge praznike pa bi druge sodelavce delale... Samo to je v gostinstve pač nej izvedljvo pač zato ka nas nega zadosta... Zakoj nas pa nega? Zato ka mamo gostince tak dobre plače pa nišče nešče za tej drobijž delate...

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Kakšna je ta tvoja logika? Če moraš ti ob nedeljah delati, naj zato delajo tudi vse trgovke? Nihče te ne more prisiliti, da delaš več kot delajo trgovke. Delavke in delavci ste se v tej državi pozabili boriti za svoje pravice. Sprejmete vse, kar vam šef zapove . Vse je izvedljivo, samo morate imeti korajžo , da si izborite svoje pravice! Če bo delodajalec hotel imeti odprto v nedeljo, si bo uredil zadostno število delavcev, če ne bo zaprl. NEHAJTE BITI HLAPCI!

In reply to by Bobe (nepreverjen)

Bobe (nepreverjen)

Ja pameten je fajn bite pa modrüvate...ene pozablate ka živejmo v slovenije...ka se lejko tü borijš...za kakše pravice vej pa delavce nemamo nikšeh.

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

chercc (nepreverjen)

mater modruješ. res se je v sloveniji lahko izborit za svoje pravice. ne delajo vsi v javnem sektorju.

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Sem vam jaz kriv, da nimate jajc in da vam je žal nekaj evrov za sindikalno članarino? Da se da so dokazale delavke Gorenja, delavci Heliosa in še kdo. POTREBNO JE IMETI JAJCA! Misliš, da so nam delavske pravice v prejšnji naši državi Jugoslaviji z neba padle? Ne, borili smo se zanje!

In reply to by chercc (nepreverjen)

Landini

Ne. Nisem naletel na zaprta vrata. V nedeljo pa res lahko počnem kaj pametnejšega kot, da lazim po trgovinah.

vodka (nepreverjen)

Vej pa kakši problem je, če so prinas trgovine zaprte. Radkersburg je čisto blizu pa šteri kaj nujno nüca skoči pa küpi tan. Aja rejsan eden mali problem je. Tan nemajo niti eno nedelo boute odprete. Gvüšno jih vsako nedelo enih par pobere od lakote pa ka nemajo kak pelati deco po trgovskih centrih namesto v park pa naravo.

darjjica

Bravo vec krat bi jih mogli zapret

gostinko (nepreverjen)

kaj pa gostinci? gostinstvo? tepa vse hotele pa gostilne tude dol zaprte..

vodka (nepreverjen)

Nišče ne pravi ka gostilne morajo biti odprete. V Avstriji so gostilne odpete boute pa zaprete .

gumbek (nepreverjen)

Najbolj me je presenetilo, ka je bila Lesnina zaprta.Res katastrofa... Budalo, ki si je spomnilo, da je Lesnina odprta za praznike bi trbelo zaprejti...

ANDREY (nepreverjen)

gostilne bi mogli tudi zaprejti

Sobočanecstari (nepreverjen)

Tako je gostilne,hotele,toplice vse kar ni nujno...vsi ti ljudje imajo druzine.Policistom in gasilcom ter medicincom pa povecati urno postavko za nedeljo.Pa je stvar resena.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice