Kako biti slišan kot občan?

Že približno tri leta je dejavno Občinsko oko, sistem, s katerim lahko uporabniki ustrezni občinski ali državni službi na preprost način sporočajo predloge ali težave v njihovem okolju. Vendar je žal videti, da sicer odlična zamisel pri nas še ni resnično zaživela.

Marsikdo se te možnosti sploh ne zaveda oziroma z njo ni seznanjen. V Pomurju smo tako ob pregledu aplikacije odkrili le peščico vnosov. 

Hitreje in učinkoviteje do odgovornih

Razvoj mobilne tehnologije nam je med drugim prinesel hitrejšo in učinkovitejšo komunikacijo. 

Aplikacija Občinsko oko na primer omogoča, da kdorkoli, ki v prostoru opazi težavo, z njo seznani javnost in oblasti. Skupaj z ustreznimi informacijami (fotografija, lokacija, čas, …) informacijo lahko posreduje na portal, kjer se glede na izbrano področje razporedi v obdelavo ustrezni službi na občinskem oziroma državnem nivoju. 

Namen aplikacije je torej skrajšati pot in čas komuniciranja med občani in občinskimi oziroma državnimi službami. 
Posredovani dogodki postanejo javno dostopni vsem uporabnikom bodisi mobilne aplikacije (Android, iOS, …) bodisi spletnega portala.

Občani, zainteresirana javnost in mediji lahko tako posredovane vsebine tudi spremljajo ter sodelujejo pri njihovi obravnavi. Omogočeno pa je celo samodejno obveščanje o predlogih v bližini ali izbranih območjih.

Obveščajo lahko tudi oblasti

Komunikacija teče tudi v nasprotni smeri, na primer, ko želi neka občinska ali druga služba uporabnikom sporočiti kaj pomembnega, kot je zapora ceste ali težave pri oskrbi z vodo. Tudi v tem primeru je na voljo avtomatizirano prejemanje obvestil.

Vsak dodan dogodek je ob dostopu do interneta sinhroniziran s strežnikom in na občino je poslano elektronsko sporočilo. Pristojni lahko potem na to pošto tudi odgovorijo, kar se uporabnikom na napravah prikaže kot komentar dogodka. 

Zato so dogodki opremljeni z različnimi statusi; 'v obdelavi, 'čakam na odgovor', in 'rešeno', ustrezno označenimi z rdečo, rumeno oziroma zeleno barvo.

V Pomurju najdejavnejši v Lendavi

Podjetje Kaliopa d.o.o. je storitev razvilo že leta 2015, a večje odmevnosti si zaenkrat še ni zagotovila. Letos v Mestni občini Murska Sobota denimo ni bilo podano še prav nobeno opozorilo, zadnje je bilo zabeleženo lani. 

Še najbolj so na območju Pomurja aktivni v občini Lendava, kjer je letos bilo zaznamovanih osem dogodkov.

A opozoriti velja, da slabo zanimanje ni težava zgolj naše regije, saj tudi v večjih mestih, kot je Ljubljana, zadeva še ni resnično zaživela. 

Nekoliko presenetljivo pa se zdi, da se odrekamo ali zgolj zanemarjamo možnosti, ki nam jih nudi sodobna tehnologija, in to ravno v času, ko je tudi na ravni Evropske unije vse več pozivov k modernizaciji ter digitalizaciji občin in javnih storitev.

Bi bilo torej potrebno boljše oglaševanje oziroma podpora tovrstnim storitvam ali pa težava tiči predvsem v ravnodušnosti občanov?

Spomnimo sicer, da je v Murski Soboti še pred časom obratoval portal Pomoč občanu, ki je bil dobro sprejet in služil kot dobrodošel komunikacijski kanal med občino in prebivalstvom, preden je bil po skupno osmih letih delovanja ukinjen.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sylviano 86 (nepreverjen)

Evo prvi problem :
Pri 35°C nam prodajajo toplo pitno vodo avgusta za 55 % dražje kot meseca junija - kar znese na gospodinjstvo cca. 50 -100 EUR več na leto. Hvala županji in občini TURNIŠČE !

vladop (nepreverjen)

Župani kateri ne prenesejo kritike na svoj račun niso vredni da opravljajo to nalogo,med njimi je tudi A.Jevšek !

gost123 (nepreverjen)

no, te pa dajte link do iOS aplikacije - sploh ne obstaja, zanemarjena aplikacija, ka to sploh objavljate? Nič čudnega da noben ne uporablja, saj je sploh ni oz. ne dela - šlamparija!

Starejše novice