Šolske klopi danes ostajajo prazne. Pouka namreč ne bo, v več kot tisoč zavodih stavka med 35.000 in 40.000 zaposlenih.

Stavkali bodo tako v večini javnih vrtcev, osnovnih in srednjih šolah ter v dijaških domovih, glasbenih in višjih šolah.

V Ljubljani na Kongresnem trgu bo v času stavke organiziran shod, kjer pričakujejo 15.000 ljudi. Zbrane bo nagovorilo osem govorcev, prva pa bo predsednica glavnega odbora sindikata Jelka Velički, med drugim tudi predsednica evropskega dela Izobraževalne internacionale, globalnega združenja izobraževalcev Christine Blower, zadnji pa tajnik sindikata Branimir Štrukelj.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije s stavko zahteva višje plače za dva do tri plačilne razrede, ovrednotenje razredniškega dela in višji regres za tiste z minimalno ali nižjo plačo. Stavko, ki jo pričenjajo danes, bodo v prihodnjih dneh po potrebi zaostrili.

Razredniško delo je mesečno ovrednoteno na 3 do 5 evrov, kar je neustrezno, ko gre za »prihodnost naše države«. Tako so dodali tudi zahtevo za zvišanje regresa za vse zaposlene v javnem sektorju, ki imajo nižjo plačo od minimalne v višini 1200 evrov bruto. »In mislimo, da je država – z milijardo več kot lani, ker se je dobiček na podjetja povečal za 28 odstotkov – dolžna del tega dobrega gospodarskega stanja premestiti tistim, ki ga najbolj potrebujejo,« je pred časom pojasnil Branimir Štrukelj.

Gre za izrazito slabo vrednotenje izobrazbe

Ob tem je dodal: »V državi gre za izjemno močno sporočilo, ki je posledica dejstva, da vsi podatki – tako mednarodni kot domači – kažejo na nižje vrednotenje izobraževalnega dela od drugih del v javnem sektorju pri enaki izobrazbi. Ali drugače – izobraževalno delo, kjer je zahtevana univerzitetna izobrazba, je za 500 evrov bruto slabše ovrednoteno kot enako delo z enako izobrazbo v drugih delih javnega sektorja v državni upravi. Plača, ki jo dobi učitelj ali učiteljica, ki je končal_a univerzo, opravil_a dodaten strokovni izpit, je 980 evrov neto. In to je plača pod povprečno plačo v tej državi. Ne gre za elito, v resnici gre za proletarce, kar je izrazito slabo vrednotenje izobrazbe. Delo, ki je ena nosilnih dejavnosti, je dobro opravljano, saj gre za izjemne mednarodne rezultate, kjer primerjajo znanja otrok.«

V Pomurju otroci ostali doma

Kot so decembra pojasnili v sindikatu, skušajo v čim manjši meri prizadeti starše in otroke, »saj ni naš namen kaznovati njih, ampak zaostriti konflikt z Republiko Slovenijo.«

Tako bodo poskrbeli za varstvo tistih otrok, ki jih bodo starši kljub stavki pripeljali v šolo. Zagotovili ga bodo tudi v vseh vrtcih, vendar bodo marsikje skupine združene in odprte le dežurne enote.

V Pomurju je po poročanju STA velika večina otrok danes ostala doma, saj jih je v vrtcih le peščica. V Vrtcu Murska Sobota je vseh osem enot sicer odprtih kot običajno, saj so zaposleni tam stavkali 24. januarja.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je trava?

Tujec 6 (nepreverjen)

Vseen školnikon dati izredne odpovedi, keromi je nej za delo. Majo počitnice, izlete in vse pomale po p* materni, nemajo 8 urni delavnik in se jajcajo tan za tistih par vor, ostalo se izgovarjajo za priprave. Naj ide v gospodarstvo za 8+ ur delat. To je sramota šolstva.

ja pa ja (nepreverjen)

Ges si vse tej informacije doubo o školnikaj? Mogoče maš pa prav ka v šoulaj nišče nič ne dela, glede na tou kak si tij izobraženi, oziroma neizobraženi je naš šolski sistem resno v rijti ka takše loleke producejra.

In reply to by Tujec 6 (nepreverjen)

Tujec 6 (nepreverjen)

Najtežja stvar na pedagoški šoli so VRATA. Sakšo budalo naredi te pedagoške izpite, te pa mamo takšo šolstvo kakšo pač je.

In reply to by ja pa ja (nepreverjen)

proizvodnja (nepreverjen)

Imajo pravico do stavke a za otroke bi lahko poskrbeli. Gledam poročila ob enih. Preseneča me, da ni videti nobene SLOVENSKE zastave. Od te države bi imeli večjo plačo a izgleda, da ni nobene narodne samozavesti med učitelji le borba za višje plače!
Zgleda, da so SLOVENSKE zastave le za navijanje na tekmah in "PLANICI"

goostt (nepreverjen)

Podaljšati štrajk do 30. junija 2018 ; v mes pa ne pozabiti na rezervacijo za dopust, po navedenem datumu se jim bo dobro prilegel počitek.

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

Milann (nepreverjen)

San gnjes vido eno novico ka učetljica izjavila "Ta poklic me kliče, a žal ne čutim spoštovanja. Večkrat sem že pomislila, da bi prenehala."

Naj da odpoved pa jo jes zaposlin za takšo plačo kak misli ka si zasluži meti eti v proizvodnji. Moji delavci delajo 8ur ali pa še več in me srce boli ka njin država trga skoraj pol plače, ka hranimo te naše školnike.

Produkt šolstva je, ka pride kader v podjetje in moreš v njega še vlagati X eurov, ka je sploj kaj z njega že na začetki. To ka more podjetje že v začetki vložiti pejnez, bi morali šolniki poskrbeti, ka bi dobili kader ka bi že znal nekaj delati. Če bi tak bilo, bi bil upravičen dvig plače toga sektora.

ja pa ja (nepreverjen)

Ka tij pričakuješ ka gda dejte pride iz šoule ka de melo že 10 let delovnih izkušenj ali ka? Za vajeništvo si že čuo gda? Ge se pridobijo delovne izkušnje? Valda v proizvodnji in nej v šouli. Šoula samo pripravi dejte na življenje, ga nafči osnovnih funkcij, za ostalo pa more poskrbeti delovno okolje v keroga pride dejte po končanon šolanji. Ka te tij misliš ka v šouli samo za tvojo firmo pa za delovno mesto v tvoji firmi izobražujejo deco? Kelko delovnih mest maš tij v svoji firmi? Valda ne pričakuješ ka do za sakšo tvoje delovno mesto meli poseben izobraževalni program ka boš te tij na 10 lejt enoga delavca zaposlo. Mater more težko biti tvojin zaposlenin ka majo takšoga omejenoga šefa.

In reply to by Milann (nepreverjen)

Milann (nepreverjen)

Pridejo diplomanti ekonomije z povprečno oceno 9 na razgovor pa nevej niti davka obračunati pravilno, ka si naj z takšin začaš.

In reply to by ja pa ja (nepreverjen)

rom ano (nepreverjen)

Milann, še enkrat poslušaj izjavo te mlade učiteljice!

In reply to by Milann (nepreverjen)

Vipko
buldog

Proizvodnja, ta ti je dobra... zastave naj bi vihrale? Pa saj ni praznovanje, svečanost ampak je stavka. Kdaj pa si videl, da stavkajoči izobešajo državne zastave? Visele pa so zastave sindikata.

In še to: ta stavka ni nobena sramota šolstva. Je pritisk na vlado, za višje plače. Za to so stavke. In med stavko se ne "poskrbi za otroke". Če bomo stavkali in obenem "skrbeli za otoke", se nam bodo še konji smejali. Lahko se organizira neko osnovno varstvo za manjše otroke, ki v primeru zaposlenosti obeh staršev ne morejo biti sami. To je vse.

In odgovor na očitke, da učenci "nič ne vedo narediti" ko končajo šolo.... v Sloveniji obstaja približno 300 izobraževalnih smeri, poklicev pa je 10.000.... To pomeni, da ena smer izobražuje za 33 poklicev... kako naj zdaj šola učenca nauči vsega, kar bo on v nekem poklicu potreboval? To ni mogoče in to tudi ni cilj. Tega nobeden šolski sistem ni sposoben. Za to obstajajo dualni sistemi, prakse, stažiranja, pripravništva...

Glede zapisov tukaj pa le: opažam močno korelacijo med nivojem pisarij in odnosa do učiteljev in šolstva. Če kdo ne pozna osnovnega razloga zakaj je Prekmurje na repu po dodani vrednosti v produktih, bi lahko našel odgovor v tej smeri.

Starejše novice