Višje sodišče je potrdilo zaseg premoženja staršema, ki sta stanovanja kupovala z denarjem od sinove preprodaje drog.

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, da se staršema, ki sta v Ljubljani kupovala stanovanja z denarjem od sinove preprodaje drog, nepremičnine odvzame.

Tako kot prvostopenjsko je tudi višje sodišče ugotovilo, da njuno premoženje bistveno presega dohodke, poročata Delo in Slovenske novice.

Po navedbah časnikov gre za primer Dragana Kovjenića in Radmile Radovanović iz Ljubljane, ki sta lastnika več nepremičnin v Ljubljani.

Kot je za okrožnim sodiščem zdaj sklenilo še višje sodišče, izvira denar, s katerim sta kupovala nepremičnine, iz prepovedane trgovine z mamili, s katero se je po ugotovitvah kazenskega sodišča ukvarjal njun sin Uroš Kovjenić.

Ta zaradi preprodajanja prepovedane konoplje in heroina na Dobu prestaja zaporno kazen treh let in devetih mesecev, ker je po ugotovitvah kazenskega sodišča med majem 2015 in sredino januarja 2016 v več primerih prodal drogo v skupni vrednosti nekaj manj kot 85.000 evrov.

Specializirano državno tožilstvo je zato zoper njega in povezani osebi, njegovega očeta in mater, odredilo finančno preiskavo.

Nesorazmernost med dohodki in premoženjem

Preiskava je potrdila nesorazmernost med dohodki in premoženjem v višini 266.000 evrov, nato pa je tožilstvo vložilo tožbo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora in staršema zaplenilo tri stanovanja, ki sta jih kupila v obdobju, ki ga je zajela finančna preiskava.

Potem ko je ustavno sodišče julija 2018 odločilo, da se lahko zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora uporablja le za kazniva dejanja, storjena po uveljavitvi zakona, to je 29. novembra 2011, je moralo specializirano državno tožilstvo umakniti več tožb.

Hkrati pa je po izdaji ustavne odločbe vložilo 14 novih tožbenih zahtevkov v skupnem znesku 4,8 milijona evrov.

Od izdaje odločbe ustavnega sodišča do danes je prvostopenjsko sodišče izdalo osem sodb, vse so že pravnomočne, sklenjene so bile tudi štiri sodne poravnave.

Skupno je bilo pri tem zaseženega za 1,3 milijona evrov premoženja. Trenutno na sodiščih poteka osem pravdnih zadev zoper 12 fizičnih in eno pravno osebo, v skupni vrednosti 2,5 milijona evrov, poroča Delo.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Družinski posel ni kaj.

grobar (nepreverjen)

Čudno,političaron pa nemrejo razkriti izvor premoženja.

. (nepreverjen)

Ker ga nočejo.

In reply to by grobar (nepreverjen)

Jepjep (nepreverjen)

Dobra investicija, bravo

. (nepreverjen)

Res nepošteno, on bi moral kupiti stanovanja ali pa firmo napraviti droga doo in bi firma kupila.

Starejše novice