Vlada Republike Slovenije je danes skrajšala karanteno ob vstopu v Slovenijo za osebe iz držav s poslabšano epidemiološko sliko. Prav tako je podaljšala veljavnost negativnega covid-19 testa.

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci povedal, da vnosa virusa iz tujine praktično ni. Virus se še vedno širi po celotni Sloveniji. Glavna žarišča ostajajo šole in domovi za starejše.

»Nihče si ne želi, da bi se nam ponovil spomladanski scenarij. Z virusom se moramo naučiti živeti in tudi tako pomagati vsem epidemiologom in ostalim v zdravstvu,« je dejal Kacin.

Od nedelje skrajšana karantena

Strokovna vladna skupina je pretekli teden obravnavala predlog Evropske komisije o enotnih pravilih in razpravljala o skrajšanju karantene ob vstopu v Slovenijo iz držav s slabšo epidemiološko sliko. Predlagala je, da se karantena skrajša iz 14 na 10 dni. Vlada je na današnji seji predlog sprejela.  

Skrajšana karantena bo začela veljati v nedeljo, 13. septembra ob polnoči. Ob tem se bo podaljšala tudi veljavnost negativnega covid-19 testa, in sicer iz 36 na 48 ur. 

Vlada je na današnji seji podaljšala tudi omejitev zbiranja na javnih krajih in mestih. 

Se bodo čakalne dobe še podaljšale?

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je na tiskovni konferenci povedal, da število okužb v zadnjih nekaj tednih iz dneva v dan narašča,virus je dosegel najranljivejše populacije v domovih za starejše. Zato se povečuje število starejših obolelih, bolnišnice se vedno bolj polnijo. 

Če bo število okužb naraščalo, obstaja možnost, da bo treba mobilizirati dodatne postelje za bolnike. To bo negativno vplivalo na podaljševanje čakalnih vrst v zdravstvu.

Na Golniku je trenutno hospitaliziranih sedem ljudi s koronavirusom, če pa jih bo potrebno sprejeti več kot 10, bodo morali zapreti kakšen drug oddelek, pojasnjuje Rozman. 

Rozman je še povedal, da se bliža začetek sezone drugih respiratornih obolenj, zato se lahko zgodi, da bomo dvomili, ali gre za koronavirus ali ne. Dodal je, da je pozitivno to, da bomo z upoštevanjem ukrepov glede preprečevanja okužbe z novim koronavirusom preprečili tudi druga obolenja. 

»Pomislite na zdravnike, ki so osem ur v maskah«

Kot je povedal Kacin, so zdravstveni inšpektorji do sedaj obiskali 698 objektov in izdali 23 glob fizičnim osebam zaradi neuporabe zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru. »Samo včeraj so nadzor izvedli v 140 različnih objektih. Izdali niso nobene globe, kar je zelo spodbudno in si zasluži zahvalo,« dodaja.

Včeraj je bilo opravljenih tudi 150 nadzorov spoštovanja karantene. Skupno število izvedenih nadzorov je 21.787. Izrečenih je bilo 196 prekrškovnih sankcij, od tega 119 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 74.000 evrov.

»Prebivalci Slovenije lahko s sodelovanjem in upoštevanjem navodil okužbo zamejimo in ustavimo,« povedal Rozman, ki poziva k uporabljanju zaščitnih mask. Svetuje, da pomislite na nekatere, ki po cel delovnik nosijo maske, a jim ni odveč, saj s tem ščitijo vas in seveda tudi sebe. »Vsakič, ko si nadenete masko in vas to nervira, pomislite na kirurge, ki oddelajo delavnike daljše od osmih ur s to masko,« je še dejal Rozman. 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ffool (nepreverjen)

dobra fotka.

debeliDF (nepreverjen)

a si ti slep
tele mamino

Slom (nepreverjen)

Ta Janša naš doj zapravi

lolkm (nepreverjen)

kje pa je kaj mali Cerar? ni ga videti, kam se je potegnil?

In reply to by Slom (nepreverjen)

ha ha ha. (nepreverjen)

Pa ka ste nouri???? 26 lidij je v bolnici s ten korona viruson, ovi pa palik napekajo o kolapsi zdravstvenoga sistema. Ka je tou pri nas za stroke, doktorov, bolnic.... ka jih 10 betežnih v enoj bolnici predstavla apokalipso???? Iti vse v piizdo materino pa hejnjate lagati pa paničariti in lidij za norca meti. Pa ka tej imbecili resno mislijo ka smo vsi v Sloveniji tak zabiti kak janšisti??? In čakalne dobe se podaljšujejo zaradi česa? Samo in edino zaradi toga natega pa naše nesposobne stroke. Vüpan samo ka de se resno po konci vsega toga sranja najšo nešče normalen pa vse tej lidij pred sodišča postavo ka de se jin sodilo za propad države Slovenije. Vključno z lažnivimi in manipulantskimi mediji keri tou sranje še podžigajo.

Starejše novice