Študentska leta prinesejo tudi številne stroške, ki lahko še dodatno obremenijo socialno ogrožene študente. Ti lahko pomoč poiščejo na različnih organizacijah.

Ena od takšnih organizacij je tudi Študentska Hiša Srce. Običajno pomoč poiščejo študentje, ki ne izpolnijo vseh pogojev za bivanje v študentskem domu ali imajo druge težave, zaradi katerih ostanejo brez nastanitve. Po poročanju STA pa se na organizacijo obrnejo tudi tisti, ki so deležni nasilja in sporov pod domačo streho.

Streha nad glavo za 50 evrov

V Hiši Srce lahko subvencionirano bivanje omogočijo za obdobje od do dveh študijskih semestrov za maksimalno 12 študentov. Namen bivanja v hiši pa je, da se študentje v tem času postavijo na noge in zaživijo brez dodatnega finančnega pritiska, saj morajo plačati le stroške bivanja, ki znašajo 50 evrov na mesec.

Socialno najbolj ogroženim študentom k dostojnemu študiju na ljubljanski univerzi pomaga tudi Fundacija Študentski tolar z denarno pomočjo, subvencioniranimi jezikovnimi in strokovnimi tečaji, športno vadbo, brezplačnim lektoriranjem diplomskih in magistrskih nalog ter brezplačno psihosocialno pomočjo, je za STA povedal Damjan Vinko s fundacije.

Število prošenj se med leti razlikuje, v povprečju pa je v koledarskem letu v program vključenih med 300 in 500 študentov. V letih 2013 in 2014 so predvsem zaradi gospodarske krize imeli ogromen porast vlog. Takrat je v programe fundacije bilo vključenih okoli tisoč študentov, še pojasni Vinko.

Štipendije za šibkejše

Študenti, ki izhajajo iz socialno šibkejših družin, lahko zaprosijo tudi za državne štipendije, ki so namenjene kot dopolnilni prejemek za kritje stroškov izobraževanja. Višina štipendije je odvisna od povprečnega dohodka v študentovi družini. K državni štipendiji se lahko dodelijo tudi dodatek za bivanje v višini 80 evrov, dodatek za uspeh v višini od 17 do 40 evrov, pa tudi dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami.

Po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je lani državno štipendijo na mesec v povprečju prejemalo 16.334 študentov v povprečni višini 125 evrov. Povprečna višina državne štipendije se v zadnjih letih sicer niža, viša pa se število prejemnikov štipendij.

*Naslovna fotografija je simbolična.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lauraas (nepreverjen)

Denar namenjen lenim migrantom bi lahko šel za téle študente! Enostavna matematika, ampak zaradi levičarjev neizvedljiva!

Putin (nepreverjen)

Ja samo jih financirajte, ko pa dokoncajo studij pa letijo ven iz slo. Ker jim je izpod časti delat v slo.

Starejše novice